Коронавирус епидемията постави на колене туристическия сектор, но актуален анализ на UNWTO показва, че сед първоначалното стъписване последваха сериозни мерки. Правителствата реагираха бързо и категорично с достатъчни ниво и обхват на мерките, като ги засилваха с течение на времето.

 

Поради трудоемкия си характер и като един от най-силно засегнатите сектори, туризмът е в центъра на подобни антикризисни политики. Наред с тези мерки, от средата на май все повече страни обявиха мерки за рестартиране на туризма, особено с протоколите за безопасност, и за насърчаване на вътрешния туризъм.

В безпрецедентната криза на туристическия сектор пандемията на COVID-19 оказва голямо въздействие в цял свят. Наличните данни показват, че международни пристиганията на туристи рязко са намалели през първото тримесечие на 2020 г. (-22%), с възможни сценарии за годишен спад между 60% и 80% в сравнение с данните за 2019 г. в зависимост от темпото на облекчаване на ограниченията за пътуване.

Днес се появиха данни, които показват, че броят на туристите от чужбина, посетили България през август в сравнение със същия период от миналата година, е с 83% по-малко. Данните показват, че през август миналата година 1,3 млн. чуждестранни туристи са посетили България, докато през август тази – 242 хиляди души.

Но нека видим как глобалната туристическа индустрия се справя с кризата.

От анализираните от UNWTO 220 държави и територии, 167 държави са докладвали специфични мерки за смекчаване на последиците от кризата и ускоряване на възстановяването. Сред тях повече от 144 държави са предприели фискална и монетарна политика, последвани от политики за подкрепа на запазване работни места и допълнителни обучения, въведени от 100 държави.

Фискалната и монетарната политики са най-популярни във всички региони. Най-новите мерки за рестартиране на туризма се приемат предимно в регионите Европа и Азия и Тихия океан.

В Норвегия ДДС за пътнически транспорт, настаняване, културни събития и атракции е намален от 12% на 8% до 31 октомври 2020 г.

Германия също е намалила ставката на ДДС в подкрепа на туризма и хотелиерството. По подобен начин Република Молдова обяви от 20% на 15% намаление на ДДС за хотели и ресторанти. В Турция ДДС-то за вътрешни полети на авиокомпаниите е намален на 1% от 18% за период от три месеца. Еквадор одобри 6-месечна отсрочка на плащането на ДДС, както и на данъка върху доходите за 2019 г. за малки предприятия, авиокомпании, местата за настаняване и бизнеса с храни, а Сейшелите отложиха плащането на данъка корпоративна социална отговорност, данъка върху маркетинга на туризма и бизнес данъка. Бруней, Иран, Лаос, Малайзия, Палау, Република Корея и Сингапур също са приели подобни мерки. Кот д’Ивоар отлага за три месеца плащането на данъка върху доходите от капитал на сектора Туризъм и хотелиерите, които изпитват затруднения.

Египет отложи плащането на всички вноски за туристически и хотелиерски фирми и обяви освобождаване на всички базари и кафенета, намиращи се в археологически обекти, от плащане на наем, докато туризма се възобнови. Централната банка на Египет предложи на туристически предприятия заеми с ниски лихви за изплащане на заплати на служители и стартира финансова инициатива в подкрепа на туризма, намаляване на лихвения процент (като част от тази мярка трябва да бъде насочена към изплащане на заплати и оперативни разходи). Като част от инициативата банките могат да предоставят кредитни улеснения за максимум две години срок на изплащане, в допълнение към шестмесечния гратисен период, започващ от датата на отпускане на сумата.

В Колумбия ДДС за самолетни билети ще се облага с по-ниска ставка от 5% и Министерството на търговията, промишлеността и туризмът стартира кредитната линия „Колумбия Отговаря“, за да облекчи ликвидността на туристически компании. Мавриций временно спря събирането и на пътническата такса за самолетен билет, а Австралия подпомага авиационната индустрия чрез специален пакет, който включва освобождаване от няколко такси за авиацията и пътниците й.


Кипър одобри фонд за изпълнение на действия в подкрепа на туризма в сътрудничество с авиокомпании и туристически оператори, както и действия за повишаване на туристическото търсене от октомври 2020 г. до март 2021 г.

Швейцарското дружество за хотелски кредит (Swiss Society for Hotel Credit) предоставя отсрочки за разплащане на кредити до една година към настоящи клиенти и финансира също инвестиции на клиенти, които са ги направили от оборотния паричен поток през последните две години. Фиджи одобри нов пакет за стимулиране на инвестиции в хотели.

Градските туристически такси и таксите за настаняване са спрени или плащането им е отложено в страните Белгия, Камерун, Исландия, Турция и Узбекистан.

Грузия обяви, че плащането на данъците върху имуществото и доходите за компаниите в туристическия сектор ще бъде отложено и банките ще преструктурират дълговете за всички физически лица, особено за компаниите, опериращи в туристическата индустрия, и правителството ще плаща лихвите по заеми за хотели с между четири и 50 стаи.


Хърватия определя 50% контрагаранция на главницата за оборотни средства от туристически заеми (лихви в размер 0.5% -0.75% -1.0%), докато в Белгия е направен заем с намалена ставка за сектора на хотелиерството. В Бразилия Националната банка за развитие откри действаща финансова линия за капиталов заем за секторите на туризма и услугите с преференциални условия.


Някои страни като Финландия, Италия и Нова Зеландия са одобрили финансова подкрепа за своите националните авиопревозвачи, докато Бразилия, Коста Рика и Норвегия обявиха спиране на данъка за пътниците в самолетите и други авиационни данъци. В Руската федерация туристическите компании и авиокомпаниите ще получат право за отлагане на данъчните си задължения. Гватемала одобри отлагането на плащанията на данъци, свързани с настаняване и върху самолетните билети. Сингапур е намалил летищните такси.


Нова Зеландия одобри специфичен Пакет за подкрепа за туризма на Нова Зеландия, част от който ще бъде разпределен за популяризиране на вътрешния туризъм и за изготвяне на рекламни кампании в целеви външни пазари.
Кения отдели специален фонд за подпомагане на туристическия сектор. Част от фонда ще бъде използвана за възстановяване на доверието към дестинацията, за да се гарантира, че Кения остава предпочитана дестинация за пътуване в световен мащаб, а останалото ще се използва за стратегията за възстановяване след коронавирус на всички ключови пазари на кения. В Сенегал засегнатите сектори като туризма и транспорта ще получат пряка подкрепа. ЮАР предостави допълнителен фонд за подпомагане на МСП в сектора на туризма и хотелиерството, които са под особен стрес поради ограниченията за пътуване.


Литва одобри създаването на модел на гаранционен фонд за пътувания, за да компенсира загубите на туристите, възникнали в резултат на несъстоятелността на туроператорите в случай, че туроператорът, застраховката или финансовата гаранция са били недостатъчни. В Полша туроператорите получават възстановяване на средства от вноските им във Фонда за гарантиране на туризма за отменени пакети поради eпидемията.

Китай одобри специален фонд за възстановяване на средствата на туристическите агенции и поиска от местните власти да дадат таксите за качество на услугата при пътуване обратно на туристическите агенции за облекчаване на натиска върху техния паричен поток.

В Чешката република както клиентите, така и туроператорите могат законно да се откажат от договора без начисляване на такса за анулиране.

Белгия, Естония, Норвегия, Перу и Португалия са одобрили субсидии или съфинансиране на разходи за отложени или отменени събития до размера на направените разходи.

Някои държави са одобрили специални фондове за подкрепа на стартиращи компании, като Португалия (това включва стартиращи фирми в туристическия сектор) – която инжектира ликвидност в компании (вече инвестирали) чрез дългови инструменти, конвертируеми в акционерен капитал.

В Австрия туристическите предприятия, които са имали активен заем преди избухването на COVID-19, могат да кандидатстват за спиране на всички изплащания на заемите за 2020 година.