Забелязали ли сте когато отидете, например на обяд в ресторант  заобиколен от офис сгради как се държат хората на бизнес среща, работен обяд? Духът е приповдигнат. Настроени са убедително и изглеждат добре. Спретнати по своему хората разговарят и се опитват да покажат страна от себе си, която излъчва увереност. Дрехите, часовникът и аксесоарите са подбрани да правят определено впечатление подчертани от поведение, жестовете, изражение. Въображението работи, любопитството не спира и разговорът е на вълната на неочакваното, непознатото, интересното в духа на креативното. Това поведение е еротика, отвъд ограниченото сексуално разбиране на понятието. Ако трябва да свържем думата с глагол, то той би бил “копнея”, “искам”. Желание за по-добро, различно и ново. Запитвали ли сте се дали хората, които наблюдавате или си представяте в тази ситуация са също толкова еротични зад затворените врати на дома? В интимните си отношения на 1+ години? Във връзката със самите себе си? В начина, по който изглеждат? Или там остават остатъците? А вие?

От друга страна, ако трябва да свържем с глагол “любов”, то той по-скоро би бил “имам”. Без изненади, без неочаквани обрати, стремеж към абсолютна предвидимост и притежание. Няма го разстоянието, въздуха на очакването, тръпката от неизвестното, препускащото  въображение и креативност. С живота в достъп до милиони хора днес, благодарение на технологиите, любовта сама по себе си не би могла да оцелее без еротика. Изискваме от един човек неща, които навремето са набавяни от цяло село – материална сигурност, най-добър приятел, страстен любовник, верен съветник, духовна половинка, водач,… Докато смъртта ни раздели, днес е докато сме щастливи заедно. Бракът беше началото на сексуалния живот, а днес се женим и спираме да сме интимни с други. Моногамията беше до живот, а сега е един човек ме прави щастлив към момента, плюс любимият оксиморон: “моногамен съм във всичките си връзки”.  Нормите се променят изключително бързо, а “щастието” някак все по-удобно се чувства в онова състояние на “стабилна неяснота” (Естер Парел)- достатъчно да не се чувстваш самотен, но не толкова, че да загубиш свобода си, попадайки в капана на обвързаността. Без обаче да си даваме сметка за несигурността – причина за това поведение. Няма сигурен в себе си човек, който да вегетира в неяснота, още по-малко да я стабилизира подобно състояние. Ако еротиката е живот, то въпросната “стабилна неяснота” е смърт.

Но от къде да започнем? Според световноизвестния клиничен психолог проф. Джордан Питърсън “никой не може без рутина”. Канадецът обяснява, че “нарушаването на рутинния ритъм нарушава циркадния ритъм, а той регулира настроението ни” и съветва да планираме живота, който  искаме да имаме, стремейки се към различното и новото, за да изживеем всички нюанси на самите себе си.

Времето, както винаги е неизбежният фактор. Затова с помощта на най-новото от онзи отчиташ секундите аксесоар ще онагледим няколко съвета, които психолозите предлагат за начало. Начало на новото броене, което всеки от нас е способен да случи за себе си. Аксесоар, който ни напомня както за отговорността, рутината, дисциплината към собственото си ежедневие, така и за отговорността към щастието си. Избираме бранд с дълга история, но достъпен. Класически, но с модерно звучене. Такъв, на който можем да се доверим и в същото време да сме актуални всеки сезон, различни от вчера и нямащи търпение за утре.

Ако си от хората, които обичат да пилеят времето си предлагаме да се върнеш към класиката с аксесоар, който да ти напомня за дисциплината. Силата на стоманата обвила черна сърцевина. Според психолозите един от класическите начин за мъж да осъзнае пропуснатото е да го остойности. Колко часа на ден губиш в да речем гледане на Tik Tok видеа или каквото е твоето бягство от действителността? Умножи ги по средно часово заплащане и провери колко възможности, в числа си изгубил за година. Може би е време да се запиташ какво би станало, ако не пилееш времето така. Планирай и повишавай на седмица дори с 0.5% продуктивността и еротиката в живота си.

FSL3413743-A-2

Пиши. И си вземи ярък аксесоар да ти напомня за тази сила, която всъщност е функция на мисленето. Структурира го. Злато е да можеш да мислиш, пишеш и да се изразяваш. При наличие на само тези три основни фактора нищо не може да те спре от това да се усъвършенстваш всеки ден. Преговаряй със себе си. Дори в писмена форма, като с клиент. Какъв е проблемът? Какво искаш да постигнеш и как планираш да направиш това? Няма грешки. Има ново начало с по-правилен ракурс. Аргументирай се пред себе си и бъди подготвен за диалога на живота си.

FSL3413743-A-2

Направи си график, но не го приемай за онази рутина, която убива ентусиазма и еротиката. Спомни си за морето, за небето и оцени приоритетите си. Разграфи деня така, че да искаш да го изживееш на фона на синьото безоблачно небе. Така, че да искаш да дойде утре и в същото време днес да не свършва, защото си доволен от себе си и търпиш развитие. Как би изглеждало най-доброто утре за теб?

FSL3413743-A-2

Дай определено време на задълженията утре, но се възнагради с нещо, което рядко или никога не си си позволявал. Възбуди въображението си. Възможно е половинката да не остане доволна?

Проучване в над 20 държави показва, че отговорът на въпроса: Кога най-много копнееш за партньора в живота си?, масово е свързан с: Когато сияе.  Когато прави нещата, които обича., Когато е на път и очаквам да се завърне. Когато ми липсва. Когато буди възхищение в приятелите ми…. Има доза въздух в това, което сме свикнали да определяме като две части от едно цяло. Това е еротика. Въздухът помежду, копнежа, погледа през очите на другите от разстояние.

 

FSL3413863-B-2

FSL3413863-B-2

В курса на живота всеки от нас познава средно около 1000 човека, всеки от които познава още толкова. Това реално те поставя на един човек разстояние от милион и от двама на милиард души, особено в ерата на социалните мрежи. Затова не си и помисляй, че носиш отговорност за делата, мислите и бездействието си само пред себе си. Ти си златното ядро на една от множеството мрежи по света, посредством които всички сме свързани. Нещата, които правиш са от значение и красотата, която внасяш в живота си или този на околните оказва много по-голямо влияние от това, което си представяш. Сияй.

Животът може да е розов, но голяма част от това е да бъде смислен. Напомняй си това с подходящия за теб цвят, измервайки минутите с нетърпение. Бъди по-добрата версия на себе от тази вчера.

FSL3413743-A-1

Можем ли обаче да внесем еротика във всички аспекти на живота си? Психически здравословният начин да преобърнем представите си е да планираме ежедневието си, не според нормите, а това което ни кара да се чувстваме живи, изпълнени с енергия и развиващи се. Затова, облечи си нова дреха, сложи си новия часовник и всеки път когато го погледнеш се подсети колко важно е да търсиш начини да видиш себе си в ново предизвикателство и опознаеш своя нова еротична страна. Въпросът е да не искаш още от същото, оцелявайки, а повече и по-добро, живеейки.

***

За повече модели ръчни часовници и аксесоари препоръчваме: BePosh

FSL3413863-B-2

FSL3413863-B-2