Когато музеят Гугенхайм получава запитване от Белия дом да заемат Пейзажът със сняг на Ван Гог, те отговарят, че нямат тази възможност. Картината била на път за изложба към музея в Билбао, Испания и не се очаква да бъде върната в обозримо бъдеще. Творбата представлява зимен пейзаж от френския град Арл, с разхождащи се мъж и куче.

В замяна авторът на отговора, куратора Нанси Спектър предлага да удовлетворят искането с алтернатива. За щастие една инсталация, предизвикала фурор е свалена от експозиция през август (2017) и би могла да бъде заета. Творбата на Маурицио Кателан, Америка. Същата представлява напълно функционираща тоалетна чиния изцяло направена от 18-каратово злато – осмиваща всичко, което Президентът Тръмп представлява.

Не е рядкост новодомците в голямата бяла къща във Вашингтон да заемат творби, с които да декорират покоите си или овалния офис. Смитсониан заемат на сем. Кенеди Пушачът на Юджин Делакроа. Обама са с по-абстрактни предпочитания и са заложили на Марк Ротко и Джаспър Джоунс.

Една конкретна творба и нейния път проправен от първата двойка на САЩ обаче остава в историята. Мона Лиза. През 1963 година, Първата дама на САЩ убедила вече френското правителство да изпрати деликатната 450 годишна картина във Вашингтон. Най-рискованата изложба в историята ще бъде увековечена в книгата на Маргарет Лесли Дейвис Мона Лиза в Камелот, която излиза този месец и обещава интересни детайли около събитието в това число отговор на въпроса, защо не се знае повече за тази история.

Заемът от страна на френското правителство е международен символ на свободата и Джакондата се превръща в своеобразна икона. Тя е изложена в Националния музей и Мет, като предвестник на  златните години на културата в САЩ.  И нито мястото в първа класа, нито 24-часовата охрана или специална температура по време на логистиката, всъщност проправят пътя на творбата до щатите, а Джаки Кенеди.

Усилията и започват още през 1961 по време на първото им пътуване до Париж със съпруга и, когато тя не само успява да очарова домакините, но и повдига въпроса относно евентуално гостуване на Мона Лиза в САЩ. И докато съпругът и следи за амбициите на Франция по отношение на ядрената политика, то Джаки Кенеди култивира привързаността на лидерите и към себе си. Именно това тяхно пътуване завършва с прословутата фраза на Джон Ф. Кенеди: Аз съм мъжът, който придружаваше Жаклин Кенеди до Париж и много се насладих на това.

Изложбата е факт и се радва на нечуван успех и искрени емоции от страна на посетителите (някои от тях, влизащи за пръв път в музей). Близо 2 милиона хора са видели картината на една жена, изобразена от мъж, представящ я като идеал за цивилизация…

Нищо не сплотява различните гледни точки като великото изкуство. То е обща основа. То е събуждане, просветление. Нещо, от което се нуждаем сега повече от всякога.

Маргарет Лесли Дейвис, автор на Мона Лиза в Камелот

И докато чакам доставката на книгата с подробности относно паметната визита на Джокондата и следя културното развитие на родна почва си припомням, думите на Кателан по повод златната му творба:

Каквото и да ядеш, било обяд за 200 долара или хот-дог за 2 долара, резултатът е все същия, по отношение на тоалетната чиния.

#mauriziocattelan

A post shared by Nancy Spector (@nespector) on

Отговорът на Ричард Армстронг, директор на Гугенхайм, за отношението му по повод предложението на Нанси Спектър да заемат Америка (Златната тоалетна чиния) на Първото семейство в Белия дом, е “Нямам какво да добавя.”

В Instagram профила си Спектър дава ясно да се разбере отношението и към сегашния Президент. В деня на избирането му постът и гласи: Това трябва да е първият ден от нашата революция за противопоставяне на обичаната ни държава срещу омразата, расизма и липсата на толерантност. Не траурете, а се организирайте!