Вчера, вървейки по улицата станах свидетел на разговор между две момчета, тинейджъри. Докато чакахме червения светофар да смени цвета си, едното се обърна към другото и му каза:

Знаеш ли, днес по-рано бях много груб с теб, но нямах възможност да ти се извиня. Всъщност бях ядосан на себе си, но го излях върху теб. Ти с нищо не си виновен и се надявам да ми простиш?

В отговор, вече усмихнат приятелят му отвърна: Благодаря ти за това. Подозирах, че има друга причина за настроението ти и не се разсърдих, но сега когато ми каза това се чувствам много по-добре.

Действието се развива на кръстовището на Малък градски театър зад канала. Първата ми мисъл и аз вече усмихната “Има надежда. Благодаря ви момчета. Благодаря ви родители на тези деца.”

И, въпреки че добрата новина този път е с български корени остава едва прашинка във вселената на общуването между тинейджърите. Много държави се борят срещу т. нар. кибер тормоз или “силата” да се скриеш зад екрана. Първата дама на САЩ Мелания Тръмп заяви, че голяма част от работата и ще бъде насочена именно срещу подобно поведение, жертва на което става сина и Барон.

Изследване в Обединеното кралство от миналата година между 10 000 запитани на възраст 12-22 години, показва, че над 70% от общуването им в кибер пространството е агресивно.

17-годишната Триша Прабу попада на историята на 12-годишно момиче, което е жертва на множество обиди, довели до смяна на училища, закриване на профили в социалните мрежи и пълна изолация. След като обидите продължавали да намират пътя си обратно към нея, тя се качила на водната кула в града си. И скочила… Тази история подтиква Триша да създаде мобилно приложение, което ограничава използването на обидни етикети. Нейният продукт се казва ReThink. Създаден автоматично да засича обидни думи и да не позволява да бъдат използвани в общуване. ReThink (премисли) се превръща и в движение срещу кибер-терора сред младите.

Ако инсталираш приложението и пишеш на някой “ти си много грозен” например, програмата автоматично засича обидата и не позволява да продължиш чата, с тази фраза. Трябва да премислиш и промениш написаното. Милиони деца от различни училища по цял свят вече използват продукта и тя твърди, че над 93% от тях наистина премислят написаното и продължават кореспонденцията си без да бъдат груби един с друг. Без да обиждат. Без да се нараняват.