Всеки иска да се чувства добре. Всеки иска да живее безгрижно и щастливо, да има лесен живот, да се влюби, да прави невероятен секс, да има идеална връзка, да изглежда перфектно, да изкарва много пари, да е популярен и уважаван …

Всеки би искал това – лесно е да ти се хареса такъв живот.

Въпросът, който обикновено си задаваме: “Какво искам от живота?” всъщност е напълно грешен. Вместо него трябва да си казваш: “Искам да бъда щастлив и да имам голямо семейство и работа, която да ми харесва”.

По-интересно питане, за което може би не се досещаш, е: „Каква болка искаш в живота си? За какво си готов да е бориш?”. Отговорът е много по-голям фактор за живота ти, отколкото си предполагал.

Всеки иска да има невероятна работа и финансова независимост, но не всеки е готов да има 60-часова работна седмица, пише Марк Менсън в Quartz. Хората искат да бъдат богати – без да рискуват, без да се жертват, без да се лишават.

Всеки иска да прави страхотен секс и да има идеални отношения с половинката си, но не всеки е готов да мине през трудните разговори, неудобното мълчание, наранените чувства и емоционалната психодрама.

И така нещата се утаяват, започват и въпросите с: “Ами ако?”…

А щастието иска да се бориш за него. Положителното в живота ти е страничният ефект от отрицателната ситуация. В основата на всичко е човешкото поведение. Общо взето нашите нужди са повече или по-малко подобни. Лесно е да се разбере приятната част. Неприятностите са онова, с което по дефиниция, се борим. Следователно това, което получаваме от живота не се определя от желанието ни, а от това, което сме готови и способни да понесем, за да стигнем до щастието.

Искаш да притежаваш невероятно тяло. Но готов ли си да се справиш с болката и физическия стрес, който идва с часовете прекарани във фитнеса; ще броиш ли всяка калория и хапка, която поглъщаш, докато планираш перфектните пропорции?

Искаш да започнеш свой собствен бизнес и да станеш финансово независим. Но дали ще се окажеш успешен предприемач – можеш ли да оцениш риска, несигурността, многократните провали и безумните работни часове в името на една идея?

И отново стигаме до същото – въпросът не е: “Какво искаш да ти се случи?”, а “Каква болка си готов да понесеш?”. Качеството на живота не се определя от качеството на положителните преживявания, а обратното. И когато се научиш да се справяш с негативните емоции, значи можеш да се справиш и с живота.

Тук идва и една от любимите фрази: “За да имаш нещо, трябва да го искаш достатъчно!”. Всеки иска нещо. И всеки го иска достатъчно. Но не всеки е наясно с това, което иска. Защото, ако искаш ползите от нещо в живота, трябва да си наясно и с разходите покрай него.

Искаш наградата, а не борбата. Искаш резултата, а не процеса. Но животът не работи по този начин. Това не е друг прочит на “без болка няма печалба”. Просто избирай борбите си разумно. И внимавай какво си пожелаваш.