Много от съвременните апартаменти се отличават с по-малката си квадратура. Поради една или друга причина избираме именно такъв дом, който трябва да обзаведем възможно най-функционално въпреки неговите компактни размери. Задачата никак не е лесна, защото сме изправени пред предизвикателството да направим различните стаи удобни и практични за всеки член от семейството ни.

Не бива да се пропуска и естетичната страна на въпроса, тъй като визуално обстановката също трябва да е на ниво. Когато разполагаме с ограничено пространство е важно да открием баланса между мебелите за съхранение на вещи и мястото за преминаване. Добре е да се фокусираме върху размера на артикулите и тяхната практичност. По този начин ще направим малкото жилище уютно и комфортно.

Мебели

Как да организираме интериора на компактния апартамент

За начало е добре да разпределим функционално стаите. Най-голяма като площ ще направим дневна. Често в подобен вид имоти се помещава и кухненският кът. Ето защо, мебелите, които присъстват, трябва да са подредени удобно. Преди да ги изберем, е добре да знаем къде ще поставим дивана, масата за хранене и колко пространство ни е нужно за кухнята.

Редно е да се съобразим с размерите на отделните интериорни елементи. Няма място за компромис, тъй като претрупването с прекалено много мебели ще направи обстановката неудобна. Днес споделяме няколко идеи свързани с обзавеждането на:

  • Спалнята – не е задължително да бъде голяма. Добре е да се събере легло с размери от 140/200 или 160/200. Модерните спални имат вграден механизъм за повдигане на матрака, чрез който може да използвате подматрачното пространство за съхранение. При това положение може да допълним обстановката с двукрилен гардероб и компактен, малък скрин.
  • Хол – тук трябва да присъстват диван, секция и масичка. Секциите на модулен принцип ни дават свобода. Избираме определен брой и вид елементи, които ще монтираме, спрямо личните си предпочитания. Актуални, също така, са помощните масички – те са мобилни и не заемат много място. Диванът може да е малък ъглов модел или двуместен. Хубаво е да заложим на светлата цветовата гама, за да изглежда по-обемен въпреки по-малкия си размер;
  • Детска стая – най-лесно и практично е да използваме готов комплект от мебели. Съвременните детски стаи са оборудвани с легло, гардероб, бюро и шкафове. Те могат да бъдат в различен дизайн и конфигурация, което ви дава свобода да наместите всичко според мястото;
  • Кухня – когато тя се помещава в дневната мебелите трябва да бъдат функционални. Предварително е добре да знаем от колко шкафа имаме нужда. За по-малки апартаменти най-удобният монтаж е ъгловият или линейният;
  • Антре – то трябва да е минималистично, предвид малките коридори на сградите тип ново строителство. Това лесно може да се реши с монтаж на практично портманто или закачалка ще стане удобно и приветливо;
  • Домашен офис – дори в малкото жилище можем да се отделим кът, в който да работим. Нужен ни е ергономичен стол и бюро.
    Лесно бихме поръчали цялото обзавеждане онлайн на ниски, достъпни цени. Така ще спестим и много ценно време, а доставката ще е в удобен за нас период.

 

Защо да предпочетем сгъваемите мебели

Когато пространството ни е ограничено, търсим иновативни варианти. Всеки артикул трябва да се използва практично в различни ситуации. Благодарение на сгъваемите мебели ще настаним гости с преспиване. Холният диван винаги може да се използва и като допълнителна спалня в жилището, защото дава необходимата площ за сън.

Разтегателните трапезни и холни маси са предпочитани за малките апартаменти. През повечето време изглеждат компактни и не заемат много място, но при нужда плотът им може да стане доста по-голям. Те често са по-евтини, като се има предвид начинът на изработка и практичността им. С подобни мебели ще направим интериора комфортен и елегантен независимо от скромните му размери.