Дати: 18, 19, 21 май, 2022

Начало: 20:00
Място: Регионално депо за неопасни отпадъци – Габрово

Запазете билета си тук

“Последният залез” е танцово-театрален имърсив (immersive – потапящ) спектакъл с режисьори Коста Каракашян, Антония Георгиева (Studio Karakashyan, България) и Carlos Aller (Frantics Dance Company, Германия), чиято премиера ще бъде през май в рамките на официалната програма на 25-ото издание на Габровското биенале на хумора и сатирата с тема “Икономия на средствата”, в партньорство с Музей “Дом на хумора и сатирата”, „Грийнпийс“ – България, Екологично сдружение “За Земята”, Регионалното депо за неопасни отпадъци в Габрово, Гьоте-институт България, Регионален център за съвременни изкуства “Топлоцентрала” и Plentix.

Фотограф Борис Урумов.

Представленията на 18, 19 и 21 май ще се състоят на открито из пространствата на Регионалното депо за неотпасни отпадъци – Габрово, което се намира на 10 минути с транспорт от центъра на града. Артистите ще преведат публиката през различните пространства на Депото по залез слънце, като освен визуалното, сетивното преживяване ще бъде водещо, потапяйки всички в едно дистопично бъдеще, в което не сме се обърнали към устойчиви източници на енергия навреме. Като наши зрители, моля имайте готовност да се движите и да гледате изпълнението на крак.

Фотограф Борис Урумов.

Темата за отрицателното влияние на изкопаемите горива и експлоатацията им ще бъде представена чрез дистопичен портрет на бъдеще без устойчива енергия, но и с всичките негативни ефекти върху въздуха и човешкото здраве, които вече са реалност в България.

Идеята, обединяваща екологията и танца, произлиза от работата на Коста Каракашян и Ангел Бондов („Грийнпийс“ – България) по време на уъркшоп за артисти и еколози, организиран от Музей “Дом на хумора и сатирата” в Габрово.

Фотограф Борис Урумов.

“Последният залез” е ко-продукция с Гьоте-институт по механизма на Международния копродукционен фонд и се реализира с подкрепата на Национален фонд “Култура” по програма “Социално ангажирани изкуства” и Регионален център за съвременни изкуства “Топлоцентрала”.

Компаниите за изкопаеми горива използват рекламата и спонсорството, за да представят дейността си в благоприятна светлина, докато всъщност продължат да работят постарому с разрушителен ефект за хората, околната среда и климата. Те използват рекламни трикове, които представят изкопаемите горива като „чисти“ и безопасни за здравето ни, като прикриват факта, че именно те допринасят за задълбочаването на климатичната криза.

Фотограф Борис Урумов.

Проектът “Последният залез” застава зад кампанията на „Грийнпийс“ за забрана на рекламите и спонсорството от компаниите за изкопаеми горива. Целта е до октомври тази година да съберем един милион подписа на граждани от Европейския съюз, като за България необходимият брой подписи е 12 000. Тази подкрепа ще задължи Европейската комисия да разгледа законодателното предложение да забраним рекламите и спонсорството от компании за изкопаеми горива, подобно на забраната за реклама на цигари заради вредните им ефекти върху здравето.

Подрепете кампанията тук:

Запазете билета си тук:

Творчески екип:

Режисьори: Антония Георгиева, Коста Каракашян, Карлос Айер
Изпълнителен продуцент: Деляна Ангелова
Хореографи: Коста Каракашян & Карлос Айер
Драматург: Антония Георгиева
Танцови артисти: Александър Цеков, Искра Дукова, Искра Даскалова, Кръстьо Методиев, Александра Тальокова, Сюзън Георгиева, Биляна Цолова, Селене Мартинез Жирон, Карлос Аджер
Творчески консултант: Диего де ла Роса
Сценограф: Борис Далчев
Костюми: Пола Попова
Композитор и звуков инженер: Георги Атанасов
Фотограф и оператор: Борис Урумов
ПР & Маркетинг: Тодор Бърганов
Графичен дизайн: Хасан Халилов
Консултанти – Грийнпийс: Ангел Бондов, Габриела Петкова, Меглена Антонова, Десислава Микова, Божидар Николов;