Носителите на Нобелова награда за 2016 година ще бъдат обявени в началото на октомври. И както обикновено залозите койще стане тазгодишният лаурет на наградата започнаха. Известно е, че за призаняма шортлист, няма номинирани и няма как обикновеният простосмъртен читател даразбере кой се е разминал на косъм с отличието, струващо милион крони. Естествено,това не спира залозите. Ladbrokes,най-голямата букмейкърска къща в Лондон, приема предположенията навсеки, който смята, че е наясно кой ще спечели. А колкото повече хора заложатна даден автор, толкова повече се качва коефициентът му. Какво показва това? Чеводещите предположения за победител обикновено са неоснователни и безпочвени.

Нобеловата награда не е награда на публиката. Не се връчваза популярност, нито за най-много продадени книги. И все пак по-голямата частот залозите са именно за литературни звезди като Харуки Мураками, който и тазигодина води наддаванията с коефициент 5:1. Но, моля ви, Мураками? Не виждамнито една причина за очевидно масовото схващане, че все по-скучните му, повтарящисе и отегчителни произведения заслужават един милион крони. Той беше сексипреди 10 години, когато по-неопитните читатели се прехласваха по Кафка на плажа, а по-отраканите сеосмеляваха да изкарат Хроника на птицатас пружина до края. И тогава хайпът наистина си заслужаваше. Но това бешеотдавна. И няма да се върне. Нито да му донесе Нобелова награда. Това важи и заФилип Рот, Боб Дилън и Дон ДеЛило.

Кой може да предлагаавтори за Нобелова награда?

През септември месец Нобеловият комитет изпраща покани дохора, които (споредофициалната страница на наградата) са квалифицирани да номинират писатели за Нобелова награда.Такива личности са членове на Шведската академия и други институции със сходнидейности, университетски професори по литература и лингвистика и предишнилауреати на наградата. Броят на получилите покана е между 700 и 800 души. Едвали някой от отговарящите на тези изисквания върти залози в Ladbrokes. А и да го направи, никой нямада отрази самотното му предположения, че новият носител на Нобелова награда залитература ще е етиопски сляп поет, който е и активист за по-чиста вода вцентрална Африка.

Каква е системата наодобряване и отсяване на предложенията?

Крайният срок за изпращане на предложенията е 31 декември.До април месец комитетът чете и отсява, след което избира между 15 и 20кандидата за наградата, които да продължат напред. През май те се стопяват допетима. Следват три месеца на задълбочено четене и проучване Академиятазаседава и взема решението си. Победителят се обявява в началото на октомври.

Защо Ladbrokes грешат?          

През 1997 година един от членовете на Нобеловия комитетобяснява, че Салман Рушди и Артър Милър никога няма да получат наградата,защото са твърде популярни и твърде предвидими.

Бърза справка за залозите от последните 10 години показва,че водещият в залозите почти никога не печели Нобеловата награда. Въпрекикосмическите си коефициенти нито Харуки Мураками, нито Филип Рот, нито Адонис,нито Джон Фос са оправдавали инвестицията на онези, които са инвестирали пари впредположението си, че някой от тях ще спечели. Всъщност високите залозиотчасти отдалечават писателите от възможността да победят. Пазарът решава исъздава фаворитите на букмейкърските къщи, но това няма нищо общо съсзасекретените доклади на Нобеловия комитет. Няма как и да се разбере далипредположенията на читателите са били в зоната на здрача или не, защотовъпросните доклади по обсъждане стават публични едва 50 години след обявяванетона носителя на наградата за въпросната година.

Защо Ladbrokes понякога познават?

Защото дори спрелият часовник е верен два пъти дневно.Най-пресният пример е миналогодишната носителка на Нобеловата награда залитература Светлана Алексиевич, която оглавява залозите през 2015 година скоефициент, вариращ между 5:1 и 3:1. През 2013-та същото се случва и сканадката Алис Мънро.

Колко души залагат в Ladbrokes?

По неофициални данни участниците в залагането са няколкохиляди, основно жители на Обединеното кралство, а залозите варират между 10 и20 паунда.

Към главното твърдение

Малко неща през септември са по-глупави от гръмки ибезпардонно повърхностни текстове, които провъзгласяват предварително носителяна Нобеловата награда, само защото води в залаганията. Но ако тази година е отонези с прецедентите и Мураками наистина спечели, ще се самонакажа като прочетаоще веднъж Безцветният Цукуру Тадзаки инеговите години на страстване. След което ще ида да залагам, че ИвоСиромахов ще спечели Пулицър.