В четвъртък Съветът за сигурност към ООН проведе своето извънредно заседание по повод на кризата вСирия и прекратеното споразумение за мир. Вместо в търсене на решения икомпромиси срещата премина във взаимни остри и тежки обвинения и приключи сескалация на напрежението. Първоначално Съветът за сигурност на ООН бе свиканпо инициатива на Русия, а САЩ определиха срещата като прибързан “трик”, но впоследствие формално Великобритания, САЩ и Франция се превърнаха във формалнитеинициатори на извънредната среща.

Когато сирийският посланикБашар Джафари започна своето изказване пред Съвета на ООН, посланиците на САЩ,Франция и Великобритания демонстративно напуснаха залата. Министърът на външните работи на Великобритания Борис Джонсънзаяви, че според него ударът над конвоя на ООН в Алепо е бил нанесен от рускитесамолети и обвини Русия във военни престъпления.

В началото на изминалатаседмица сирийската армия обяви края на тежко постигнатото и крехко примириемежду Русия и САЩ от 9-ти септември, влязло в сила на 12-ти същия месец. Топросъществува едва седмица и още повече разгорещи страстите в региона.

Хронология на събитията от последната седмица

На 19-ти септември в близостдо град Алепо бе извършено нападение над хуманитарен конвой на ООН и сирийскияЧервен кръст. Алепо е вторият по големина град в Сирия и бивша икономическастолица на страната. От ООН лаконично съобщиха за 18 от 31 поразени камиони, аСАЩ открито обяви Русия за нападението. Москва отрече, изтъквайки че с тези“прибързани и необосновани” обвинения може би се отвлича вниманието от“грешката” на американските пилоти на 17 септември, когато посредством четиривъздушни удара самолети на международната антиджихадистка коалиция бомбардирахаправителствените сирийски войски близо до летището Дейр аз Зур. По официалниданни тази грешка коства живота на 60 до 80 сирийски войници и стотина ранени.

Според руското военноминистерство единствено правителството на Сирия е готово да спазва примирието ида води преговори, а САЩ не са съумели да покажат контрол над бойците наумерената опозиция, които на 17-ти септември само в рамките на 24 часа 39 пъти нарушихаспоразумението за мир.

Русия припомни за своетопредупреждение, че според общото споразумение между САЩ и Русия за Сирия силитена Дамаск прибързано се изтеглиха. Тогава от САЩ не бяха съгласни да участват вобщо командване с Русия в Сирия преди да стартират доставките на хуманитарнапомощ в Алепо.

Кой е “отговорен” за възстановяване на мира?

Преди дни САЩ, ЕС иминистрите на външните работи на няколко европейски държави (в които не влизаБългария) прехвърлиха отговорността за спасяване на примирието в Сирия на Русия.Въпреки, че на 19-ти септември френският външен министър Жан-Марк Еро подкрепи втелефонен разговор позицията на Русия за публикуване на споразумението запримирие, седмица по-късно открито настоя Русия и Иран да оттеглят подкрепатаси към президента на Сирия, за да не “станат съучастници във военнипрестъпления”.

По думите на постояннияпредставител на Руската федерация в ООН Виталий Чуркин обаче мирът в Сирия всеповече прилича на химера.

От прокси война кризата вСирия се развива до същински военни действия и навлиза в още по-интензивна икатегорична фаза. До момента Русия и САЩ не са навлезли в пряк сблъсък натериторията на Сирия, но за съжаление и това може не е изключено. Сега вечестрастите са нагнетени, съюзниците са строени и напрежението нараствазастрашително.

На фона на взаимнитеобвинения според ООН 275 000 жители наАлепо са във фактическа блокада, а поне 200 мирни жители са загубили животаси, сред които много жени и деца.

Богата на залежи от газСирия се оказа пресечна точка на множество геополитически интереси. А кактоприпомни генералният секретар на ООН Бан Ки Мун през 2015 световната общност езагубила приблизително 13.6 трилиона долара заради насилие и конфликти.

В конфликта в СирияБългария може да загуби дори повече. Като безмълвен наблюдател, без мнение ипозиция, за който конфликтите са твърде далеч, дали всъщност си даваме сметка,че при евентуално падане на режима на Башар ал Асад неусетно можем да бъдемпометени от вълна от бежанци?!?

А всъщност още МахатмаГанди отдавна е казал, че “няма път къммира – мирът е пътят”.

Можем само да се надяваме,че Сирия ще го открие…