В месеците, когато всеки втори артист в Холивуд се сеща, че е бил насилван сексуално от свой колега преди известно време, става ясно, че някои плащат по-висока цена от класическия черен PR. Кевин Спейси го отнесе много, след като половин село народ се изреди да се оплаква от похотливостта му. Продуцентите на Къща от карти грижовно го изритаха от сериала, а онези от екипа, които също са се включили в масовото оплакване от актьора, най-вероятно вече спят спокойно, защото Спейси вече няма да ги чака на работното място с нещо палаво в ръка.

Ню Йорк, Кевин Спейси на сцената на наградите Tony 2017. (Photo by Theo Wargo/Getty Images)

На 22 декември тази година е премиерата на филма на Ридли Скот Всички пари на света с участие на Кевин Спейси. Сцените с него обаче ще бъдат изрязани, а мястото му ще бъде заето от Кристофър Плъмър,, снимките с когото вече текат. Можеш ли да отгатнеш причината? Историята с историите, в които Кевин Спейси подлага хора на сексуален тормоз, излиза извън контрол и адски бързо придоби брутални размери. Обвиненията срещу него, както и прекратяването на участията му в толкова ключови проекти, разделят почитателите му на две – такива, които смятат, че всичко е прекалено и преекспонирано, и такива, които смятат, че грешките трябва да се наказват.

Лондон, Кевин Спейси на премиерата на Baby Driver (Photo by Tim P. Whitby/Getty Images for Sony Pictures )

Това няма да е нито първият, нито последният случай, в който феноменални телевизионни герои са сваляни от екрана заради издънки, които са си позволявали в личния живот. Колкото и да е страхотен сериалът, в който участват, понякога актьорите не могат да не се поддадат на изкушенията, които животът предлага – помитащо его, причиняващо конфликти с висшестоящи, скандално огромно желание за копулация с проститутки, безмерна жажда за системно приемане на наркотици (класика), неутолима жажда за алкохол (руска класика). Причините някой да бъде дисквалифициран от шоу, в което е най-мастита звезда, не са безкрайно много, но това не ги прави по-малко интересни всеки следващ път.

 

Обичам конкретиката. В контекста тя изглежда така:

(не чети, ако не искаш да бъдеш спойлнат)

 

Чарли Шийн и Двама мъже и половина

Уорнър уволняват Чарли Шийн от сериала Двама мъже и половина през 2011 година след, както те се изразяват, “внимателно обмисляне”. Очевидните тогава причини за това решение са зависимостта на актьора от наркотиците и алкохола. Добавям и честите обиди, които Шийн отправя към продуцента на сериала Чък Лори в различни интервюта. По това време Шийн е сред най-високоплатените телевизионни актьори в САЩ, а участието му в Двама мъже и половина му носи по 2 милиона долара на епизод. Това обаче е недостатъчно за него и той настоява хонорарът му да бъде увеличен с още милион на серия. Вместо това той – героят му – е смазан от падащо пиано.

Холивуд, Шарлот МакКини и Чарли Шийн

През януари 2011 година Шийн постъпва в клиника за лечение на зависимостите си, а договорът му с Уорнър е прекратен малко след това.

Холивуд. Чичо Чарли в традиционно приятна компания. (Photo by Alberto E. Rodriguez/Getty Images)

Чарли (и чичото, и Шийн) е неебателен тип, който обича алкохола и жените. В телевизионния си образ обаче характерът му е лек като цветна лятна ризка, разкопчана небрежно до средата. А в реалния живот говорим за вилнеещ он и офлайн мъж, който би ти разбил главата с бирена бутилка, стига да попаднеш на правилното място в правилния момент.

Робърт Дауни Джуниър и Али Макбийл

Някой сеща ли се, че през 2001 година Робърт Дауни Джуниър играеше ролята на хапливия адвокат Лари Пол в Али Макбийл? Е, аз не само се сещам, но още не мога да преживея преждевременното му напускане в четвъртия сезон на сериала, който е трябвало да бъде последен. Продуцентът Дейвид Кели замисля персонажа на Дауни като идеалния пристан за емоционално нестабилната Али. В сценария дори са се прокрадвали думи като сватба и заживели щастливо. Да, ама не.

Холивуд, Робърт Дауни Джуниър на премиерата на Spider-man (Photo by Rich Polk/Getty Images for Audi)

След почти година в затвора и куп срещи с алкохола и наркотиците, Робърт Дауни Джуниър решава да рестартира всичко и да започне на чисто, като подпише договор за участие в успешния тогава Али Макбийл. Годината е 1999, а добрите намерения на актьора не продължават дълго. Той е отвратен от рутинната работа и аферата му с наркотиците продължава. Когато идва моментът за снимките на последния епизод, който в общи линии е и сватбата, Робърт е арестуван за притежание на кокаин и… историята приключва. Това принуждава сценаристите да пренапишат няколко епизода.

Холивуд, Робърт Дауни Джуниър на премиерата на Spider-man (Alberto E. Rodriguez/Getty Images)

Развръзката в Али Макбийл се променя и сериалът продължава още един сезон, в който Джон Бон Джоуви изиграва звездната роля на секси водопроводчик.

Томас Гибсън и Престъпни намерения

Томас Гибсън е по-популярен в България с ролята си на Грег в сериала Дарма и Грег, макар да посвещава повече от 10 години от живота си на Престъпни намерения. В продължение на 12 сезона той играе ролята на детектива Арън Хочнър. Причината за отстраняването (любима дума) му е сбиване на снимачната площадка не с кого да е, а с един от продуцентите и сценаристи на сериала. Според Гибсън всичко е било нагласен опит да го разкарат от шоуто. Опит, който се оказва не само успешен, но и връща в играта темата за проблемите на актьора с контролирането на гнева. Защото това определено не е първият път, в който някой го отнася физически на снимачната площадка.

Томас Гибсън. (Photo by Imeh Akpanudosen/Getty Images)

Може би не е добра идея да скачаш на бой на онзи, който контролира героя ти, но пък може би си е заслужавало. Кой знае?

 

Патрик Демпси и Анатомията на Грей

LA, Патрик Демпси и Мария Шарапова (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images for Porsche)

В края на сезон 11 героят на Демпси умира в автомобилна катастрофа. Слухове разнасят версията, че тогава актьорът е изневерявал на съпругата си с дама от екипа на сериала. Това забъркало каша на снимачната площадка, която трябвало да бъде изсърбана от някого. А кой по-подходящ от главния ѝ готвач?

 

Тейлър Момсен и Клюкарката

Ню Йорк, Тайлър Момсен на iHeartRadio Theater  (Photo by Stephen Lovekin/Getty Images for iHeartMedia)

Малката руса Джени в момента съвсем се е отказала от актьорската си кариера в името на музикалната, където определено ѝ се получава повече.

LAS VEGAS, Тейлър Момсен на iHeartRadio LIVE . (Photo by Isaac Brekken/Getty Images for iHeartMedia)

Групата ѝ Pretty Reckless е готина и в нея Тейлър може да се държи, както си поиска, за разлика от снимачната площадка на Клюкарката. Смята се, че Момсен е била разкарана от сериала заради несериозното си отношение, което можеш лесно да си представиш какво включва. Тийн бунтарка с дълги крака, която пие, пее, пуши. И е над нещата. История, стара като света.

Николет Шеридан и Отчаяни съпруги

Ти си застаряваща блондинка. Разбираш, че съпругът ти има половин каруца мръсни тайни, една от които е огромното желание да убие съседа ти. Огорчена и потресена от опита му да те удуши, се качваш на колата и поемаш в незнайна посока, докато се опитваш да набереш 911. Но изненадващо пред колата се появява маскиран мъж и за да не го удариш, ти рязко завиваш. Разбира се, блъскаш се в стълб. Хубавото е, че ударът не е достатъчно силен, за да те убие на място. Лошото е, че стъпваш в локва, носиш пръстен от благороден метал и така те удря ток от въпросния стълб, че умираш на място.

LA, Николет Шеридан. (Photo by Frederick M. Brown/Getty Images)

Хайде да помислим с какво актриса, която не желае да напусне сериала, в който се снима, си изпросва това? Николет Шеридан участва в тази сцена, но малко след това завежда дело срещу продуцентите на сериала. Искът й е за 20 милиона долара, а основанието, освен неправомерно уволнение, е, че един ден създателят на Отчаяни съпруги Марк Чери я е ударил по време на снимки. От сериала твърдят, че образът на Иди просто се е изчерпал. На много места се твърди обаче, че Шеридан е настоявала да получава хонорар, който да отговаря на егото й, а това се е оказало кауза пердута.