Той трудно може да се определи сам. В последните 8 години се е занимавал с футбол, студентстване, бизнес анализ, business intelligence и социално предприемачество. В пространството всичко това се случва между София, Ню Йорк, Хамбург и Лондон. В момента се намира в Острова, където се занимава с big data и анализ на данни.

От четири години е председател на сдружение Български кариерен форум, където с група страхотни млади българи, в шест държави, работят за подобряване контакта на диаспорите ни зад граница с бизнеса в България. Страхотен проект, който прогресира всяка година. Той е Димитър Ненчев, поредният участник в проекта ни интересни българи в Лондон.

Ще се СРЕЩНЕМ ЛИ ПАК СЛЕД 10 ГОДИНИ в България?

Помня първата книга, която трябваше да прочета като студент в САЩ. The World is Flat на Томас Фрийдман. Книгата се запечата в съзнанието ми, защото направи на пух и прах насажданото ми до този момент разбиране за
непреодолимия вакум между родината и чужбина. Мисля, че където и да съм по света ще се видим обезателно най-много до 3-4 месеца.

БЯГСТВО ли беше Лондон или по-добра възможност?

Лондон (и като цяло заминаването ми в чужбина) бе по-скоро бягство от прекомерните удобства на бащината къща. Имах нужда да докажа на себе си, че мога да постигна нещо сам. Най-лесният, труден начин бе да замина в чужбина – далеч от всичко предначертано и дадено.

Къде би си направил СРЕЩА с нас в Лондон, ако интервюто беше на живо?

Обичам природата, но за съжаление в голям град като Лондон тази страст трудно се удовлетворява. Въпреки това има няколко приятни парка с достатъчно дървета, за да скрият големия забързан град от полезрението и съзнанието ми. Та ако случим на слънчево време бих заложил на Batter sea Park.

С кой би се качил на ГОЛЕМИЯ КОРАБ, ако предстоеше потоп?

Всички хора, които знам че биха дали мило и драго за мен, както и аз за тях.

Трудна ли е ТЕЛЕФОННАТА ЛЮБОВ или как ти се отразява комуникацията от разстояние с близките ти?

През първите две години връзката с близките е от първа необходимост. Особено за хората с по-тежки пристъпи на носталгия. Трудна или не – намираш време за нея. През вторите две навлизаш в забързаното западно темпо. Ежедневните обаждания започват да тежат и се превръщат в седмични… двуседмични… В крайна сметка осъзнаваш, че липсата на контакт с близките прави всяко следващо обаждане все по-неловко. Неприятно усещане. Никоя комуникация от разстояние не е идеална, но гледам да вграждам това в седмичния си график, защото обичам близките си и искам да знам какво се случва у дома. Все пак социалният елемент е дефиниращ за характера и живота на всеки човек. Телефонната любов е много трудно нещо, но понякога няма друга алтернатива.

ТОПЪЛ ДЪЖД има ли в Лондон?

Има. След 7 години прекарани в три различни държави, мога да кажа, че благодарение на подкрепата на близките, дъждът никога не ми е бил студен, където и по света да съм се озовавал.

С България казахте ли си СБОГОМ или само довиждане?

От първия ми полет за Ню Йорк през 2009 до ден днешен съм с нагласата, че ще градя бъдещето си в България. Пребиваването в чужбина е просто уред за личностно и професионално усъвършенстване.

Една ИСТИНА за успеха зад граница.

Дефиницията за успех зад граница не е по-различна от тази, която важи и в България. Ето защо и предпоставките за това са същите – трябва да си постоянен, позитивен, упорит и любознателен. Логично, конкуренцията в чужбина е една идея по-голяма, понеже наплива на млади хора с амбиция за професионален пробив идва от цял свят. Трябва да си постоянен, позитивен, упорит и любознателен. Особено в по-големите градове, това води до доста високо темпо и очаквания към кадрите. Бих посъветвал младите българи започващи сега своето образование в чужбина, да търсят по-целенасочено социални контакти с чуждестранните си връстници. Нещо, което се подценява, а е много полезно за личностното и професионално израстване.

Ставаш ли по ПЪРВИ ПЕТЛИ или обичаш да поспиваш?

Възприемам спането до късно като загуба на ценно време, което може да бъде ползвано за по-градивни и интересни дейности. От друга страна – честите периоди със спане по шест или по-малко часа на ден определено не ми се отразява добре.

Опиши животът си тук и сега като МИГ ОТ ПРИКАЗКА.

Може би бих направил паралел с историята за младия принц Буда, който бяга от уюта и химерата на бащиния палат, за да търси себе си. В продължение на години той скита сам и се подлагал на различни физиологически и ментални изпитания с единствената цел да разбере смисъла на живота.

Имаш ли в Лондон любими ХОРА И УЛИЦИ?

Покрай образованието и работата по различни проекти като Български кариерен форум, вече имам доста добри приятели в Лондон; както българи, така и чужденци. Все позитивни, енергични, амбициозни и дейни. Хора, които ме заразяват и вдъхновяват. През последните седем години открих такива в Лондон, Ню Йорк, Хамбург и София. Макар и вече да се чувствам малко или много гражданин на света, любимите хора и улици за мен лично си остават в родината.

В края на 2015 година Дарик се допита до своите слушатели, читатели на darikradio.bg и приятели в социалните мрежи, кои според тях са онези млади българи в Лондон, доказали се със своята предприемчивост, интелигентност, образованост. Така съставихме списък с над 30 млади и успешни българи, които работят в различни професионални сфери като моден дизайн, кулинария, спорт, култура и изкуство, образование, архитектура и други.

интересни българи в Лондон – един проект на Дарик радио и егоист