Общоизвестна истина е, че всеки млад мъж трябва да си вземе правилната книга на почивка. Такаде, и не само мъж. Сигурна съм, че Джейн Остин би се съгласила. Защото дори през18 век са били известни мрачните последствия от това човек да сбърка в избораси на четиво, когато се отправи на пътуване. Вижте само какво се случва наКатрин Мортланд от Абатството Нортангър, когато вместо в някое по-основополагащочетиво тя прекарва голяма част от детството си, а и от книгата, забила нос впопулярните по онова време готически романи. Времената се менят и тогавашнатапредстава за лека литература, включваща призраци, кръвосмешение, социална и религиознасатира и изкусителки в служба на злото, е заменена от днешната, съдържащаизключително успешни млади милиардери с девиантно сексуално поведение инесъстоятелни колежанки. Но tempora mutantur – един е важният извод: никога не бива даподценявате вредата, която грешната книга може да нанесе. Дали ще подведеневинния читател да се довери на банда зестрогонци от Регентския период, далипросто ще отправи погрешното послание към останалата част от компанията – никойне знае, нали така? Без повече церемонии мога да препоръчам тези идеи за четенепрез ваканцията – всяка от книгите си заслужава и дори да не сте чували още занея, ви съветвам да ѝ обърнете специално внимание.

Делтата на Венера, Анаис НинИмахчувството, че кутията на Пандора съдържа загадките на женската чувственост,която е толкова различна от мъжката, че не може да се опише с думи.Словесността на секса още не е измислена. Тази на възприятията все още предстоида бъде изучена., пише Анаис Нин в дневника си през 1940 г. Самата историяна написването на сборника с разкази Делтата на Венера – безвременна класикаи един от образците в жанра еротика – е мистерия, достойна за литературата.Наета от тайнствен колекционер, готов да финансира писането на литература повкуса му, любовницата на Хенри Милър (Тропикът на Рака; Sexus) се захваща да пише разкази със силноеротично съдържание. Въпреки че разказите са предвидени за читател мъж, Нинпризнава, че „интуитивно [е] използвалаженски език, описвайки сексуалните преживявания от женска гледна точка“. Потози начин тя поставя началото на линия в еротиката, слагаща жената в центъра –жената като протагонист, господар на собствените си сексуални преживявания играници. Анаис Нин показва завръщане към истински еротичното, към чувственосттана езика и към сърцевината на женствеността. „Тя направи от еротиката поезия“, пише за нея Хенри Милър. „Не можеш да отделиш креативността отсексуалността. И доколкото страстните жени са смятани за упадъчни, ние винагище клоним към упадъка.“, обобщава Ерика Джонг (Страх от летене, Страх от умиране).


Дивашка жътва, Карл ХофманВсякасреща с Другия е енигма, неизвестна величина – бих казал дори мистерия. Това е може би най-интересната книга, която ще прочетеш това лято. „Разказ заканибали, колониализъм и трагичната експедиция на Майкъл Рокфелер в търсене напримитивно изкуство“, както обявява подзаглавието, Дивашка жътва е спускане вдивите джунгли на Южна Америка, където преди повече от петдесет години изчезванаследникът на едно от най-влиятелните нюйоркски семейства. Авторът Карл Хофмане американски журналист, чиято работа с National Geographic идруги подобни издания често го е отвеждала до най-опасните кътчета напланетата. В началото на 2012 г. той тръгва по стъпките на Майкъл Рокфелер,чието изчезване винаги е било мистерия, за да открие какво точно се е случило вонзи съдбовен ден, когато младият изследовател оставя преобърналата се лодка, скоято пътува, и тръгва да търси помощ. Хофман се разравя из архивите инай-важното, намира живи свидетели, които за пръв път от 1961 г. се съгласяватда говорят за станалото. Картината, която Хофман рисува, е на тайни и свещениобреди, местни духове, свят, основан върху вечната борба между атавистичното имодерното, и на огромна пропаст между действителността и това, което си мислим,че знаем за нея. В допълнение, първото издание на новото издателство Ерове еи визуално пиршество, допълнено с авторските илюстрации на Костадин Кокаланов,вдъхновени от изкуството на племето асмати.


Книга за Балтиморови, Жоел ДикерСветът съществува, за да се превърне вкнига. – няма как фразата на Маларме да не изникне в главата на човек,когато чете младия швейцарски автор Жоел Дикер. Дикер стана известен в световенплан през 2012 г. с Истината за случая Хари Куебърт, а в България романът бе преведен две години по-късно. Истината… е далеч от обичайния трилър – много по-представителна е за жанра литературентрилър, популяризиран от автори като Дона Тарт, Хосе Карлос Сомоса, Д. М. Томаси др. Историята е проста – младият американски писател Маркъс Голдман, предизвикалсензация с дебютната си книга, изпада в писателски блокаж. В отчаянието си сеобръща към ментора си и най-близък приятел Хари Куебърт, всепризнат занай-добрия романист на своето поколение. Няколко месеца след това обаче Хари евъвлечен в адска спирала на разследване на старо убийство – той е обвинен,обруган, романът му е изтеглен от книжарниците и обществеността се отрича отнего. Само един човек вярва в невинността му и това е Маркъс, който се борисрещу предразсъдъците и старите тайни на малкото градче, за да докаже, чеприятелят му не е убиец. Актът на писане е един от централните моменти вкнигата – дори може да се каже собствена сюжетна линия. Пренасянето надействителността върху белия лист е основополагащ елемент и в новата книга наавтора – Книга за Балтиморови, която отново ни среща с Маркъс, който този пътсе заравя в дълбоко погребаните тайни на собственото си семейство.


Високите планини на Португалия, Ян Мартел – Обичаният автор на Животът на Пи иносител на награда Ман Букър за 2002 г. Ян Мартел се завръща с новатрогателна история за любовта, приятелството и загубата. Когато португалецътТомаш, живеещ в Лисабон в началото на века, губи любовта на живота си, той еизпълнен с гняв и апатия към целия свят и несъществуващия вече в очите му бог.Но докато рови из архивите на Националния музей на античните изкуства, къдетоработи, той попада на стар дневник. Дневникът загатва за съществуването наединствен по рода си артефакт, който би могъл да промени историята, каквато япознаваме. Томаш се отправя в търсене на съкровището. Историята му се преплитасъс съдбите на двама други мъже, всеки от които също търси спасение от личнатамъка и загуба, от различни периоди на миналия век. Накрая продължилото почтицял век търсене достига до неочакван изход. А отношенията между човека иживотното – най-силната страна на писането на Ян Мартел – намират своетоцентрално място в сюжета. Както Животът на Пи е книга, населена само от едномомче и един тигър, и морето около тях, така във Високите планини наПортугалия единствените обитатели на малкия магично-реалистичен свят са тримамъже, тяхната мъка и тяхното спасение.


Погребални обреди, Хана Кент – Студена нощ през зимата. Младата Агнес– прислужница в дома на заможен исландец – бяга през заледените полета иотчаяно вика за помощ. Зад нея къщата е погълната от пламъци. Така започвадебютният роман на Хана Кент Погребални обреди, който спуска читателя висландското общество от началото на 19 век – време и място, за което знаемтолкова малко, че изследваме всеки елемент от сюжета с първопроходнолюбопитство. Агнес е обвинена за убийството на господаря си и е затворена вотдалечена ферма, изолирана от всякакъв човешки контакт. Постепенно обаче чрезразговорите с местния свещеник и със семейството, което я пази под домашенарест, докато дойде време за екзекуцията ѝ, на повърхността започват даизплават късчета от историята на младата жена. Когато цялостната картинанай-накрая се подрежда, пред нас се разкрива общество, белязано от самота,предразсъдъци и често фанатизъм, не по-малко сурово от природата, срещу коятосе бори да оцелее. Истинските чудовища са вътре в героите, а любовта е непо-малко страшна от изолацията. Погребални обреди излезе в началото нагодината, но се нарежда сред задължителните четива на 2016.


Брит-Мари беше тук, Фредрик БакманСпоред него трябваше да има редвъв всичко. Бе убеден, че човек не бива да прекарва живота си така, сякашвсичко е заменяемо. Сякаш предаността е едно нищо (Човек на име Уве).Шведският автор Фредрик Бакман пише историята на обикновения човек, на човека,който търси ред във всичко, който разкарва лошотията, като наваксва с повечедобротия – историята на човек на име Уве или на седемгодишната Елса, която епрекалено пораснала за възрастта си и тръгва на голямо пътешествие, за даизпълни последното желание на баба си– седемдесет и седем годишна терца,обстрелваща съседите си с пейнтбол от балкона. А сега Бакман се завръща с новагероиня – Брит-Мари. Брит-Мари цял живот е чакала животът ѝ да започне домомента, в който напуска големия град и се мести в малко, незнайно градче впровинцията. Оказва се, че местният футболен отбор, който не толкова губимачове, колкото е превърнал загубата в спорт, отчаяно се нуждае от треньор.Брит-Мари запретва ръкави… защото дори в най-изоставения град пицариите ифутболът са последното, от което хората се отказват. История за втори шансове,за първи шутове, за обич към живота и към хората и не на последно място – за Ливърпул. И нека завършим с още един цитат от човек на име Фредрик: „Ако баща ти е фен на Ливърпул, винаги вярваш, че можеш даобърнеш всеки мач. Сещаш се! Заради финала на Шампионската лига.“


Щъркелите и планината, Мирослав Пенков – Няма съмнение, че Странджа е магичномясто. Пенков не само поставя романа си там, но и го обогатява с български,турски и гръцки обичаи, гради нови легенди, създава една полуреална–полумитичнаобстановка, в която поставя своя герой. Той е „американче“ от българскипроизход, завърнал се да дири дядо си за помощ. Отдавна прекъснатата връзкатрябва да бъде възстановена. Но след това е толкова трудно да бъде наново скъсана.Планината няма да го остави. Това е и дебютният роман на Мирослав Пенков, чийтосборник с разкази На Изток от Запада печели наградата на BBC за кратък разказ.


Кралицата на Юга, Артуро Перес-Реверте – В действителност Кралицата на Юга нее нова книга на испанския автор. Тя излиза за пръв път на български през 2003г., но това е първото ѝ преиздание оттогава. В романа си Реверте разказваисторията на Тереса Мендоса, която създава империя и се превръща във властникнад живота и смъртта като лидер на наркобосовете в Мексико. Разпрострялавластта си от Мексико чак до връзки с италианската и руската мафия,легендарната „Мексиканка“ се бори в свят на смърт, разбити животи, човещина и,обратно, оскотяване, за да постигне отмъщението, което я тласка напред още отначалото. Кралицата на Юга е един от най-обичаните и търсени романи наРеверте, като екранизация е правена преди на испански, а нова, англоезичнаадаптация предстои да излезе тази година.


Илън Мъск, Ашли Ванс – С биографията на Илън Мъск се затвърждава еднатрадиция, започнала с феноменалната биография на Стив Джобс (Уолтър Айзъксън,2013 г.) – писането на съвременната история през призмата на големите личностии иновациите, с които те променят света. И както нямам съмнение, че Стив Джобс ще остане във времето като важен източник за историята на началото навека, така и Илън Мъск се причислява в тази група. Илън Мъск е създател на SpaceX, PayPal и TeslaMotors, някои от които продава, други развива сам.Последните две десетилетия от началото на 90-те години са белязани от привидналипса на развитие в очевидни аспекти от ежедневието като автомобилния дизайн,архитектурата и модата, но за сметка на това главозамайваща иновация в областтана технологиите. Именно индивидуалният подход в разглеждането на тазитехнологична революция прави книги като тази на Ашли Ванс толкова интересни –цялата инерция на иновацията е обединена и олицетворена от няколко герои на съвремиетони.


Оставих те да си отидеш, Клер Макинтош – В последните няколко години свикнахмепрез лятото да имаме на разположение новата по-висока класа психологическитрилъри като Не казвай сбогом на Джилиан Флин или Момичето от влака наПаула Хоукинс. Клер Макинтош е новият литературен глас в тази сфера. Когато намалък страничен път в провинциална Англия се случва катастрофа, еднодеветгодишно дете губи живота си, а шофьорът на колата побягва отместопрестъплението, без да остави и следа. Животът на едно дете е отнет,животът на една майка е съсипан. Майката – Джена Грей – прекарва всеки миг втова да се измъчва с въпроси – можело ли е станалото да бъде предотвратено,къде е убиецът сега? Джена търси спасение от миналото край стръмнитебрегове на Уелс, където се надява на изцелението на самотата. Но призраците се струпватотново, а мракът – по-стряскащ и по-гъст, отколкото някой е можел да сипредстави – заплашва да се надигне и да погълне всичко. С помощта на местенинспектор Джена трябва да разреши старата загадка или да остави тя да я обсеби.