Компанията Apple представи най-новата функция на операционната система iOS – Night Shift или т.нар. нощен режим, който променя цвета на светлината излъчвана от iPad и iPhone, след като слънцето залезе.”Проучванията показват, че излагането на синя светлина през нощта може действително да направи заспиването ви по-трудно”, казва вицепрезидентът на Apple Грег Йосивяк. “Нощният режим автоматично превключва цветовете на дисплея към по-топло излъчване на екрана, което ще ви помогне да заспите по-добре нощем.”

Всъщност синята светлина е само част от причините, които засягат съня ни, когато ползваме мобилни устройства преди лягане, пише журналистката Катрин Хобсън. Ако се събуждате гроги на сутринта след като се използвали вашия iPad или iPhone преди лягане не винете интересни статии (надяваме се в егоист). Само ъпгрейд на операционната система и вкарването на “night mode” няма да помогнат.

Техническите спецификации на новата екстра може и да не са потвърдени от науката, но от Apple са прави за това как синята светлина се отразява съня. Специални клетки в ретината на окото са най-чувствителни именно към този цвят. Тези клетки се свързват с част от мозъка, която влияе на редица телесни процеси, включително и на тези за спане и събуждане, пише Хобсън.

Синята светлина диктува на мозъка да спре производството на мелатонин, хормон, който подготвя организма за сън, чрез сигнализиране, че вече е нощ, разказва проф. Мариана Фигуеро. Ако получите достатъчно голяма доза светлина от вашия iPad, тя може да ви върне назад времето, в което не ви се спи. Същото може да се случи не само от излъчването на синя, но и на червена светлина, която също повишава бдителността през нощта. Това не обяснява защо на някои дербита между Левски и ЦСКА толкова много ни се доспиваше.

Решенията са няколко – спирате синята и червената светлина след залез слънце, което значи и законово предложение към управленците. Дето се казва – сините полицейски сирени и червените лампички на пожарната също отдалечават от сладкия сън, трябва да се сменят. След като iPhone може да има “нощен режим”, няма ли как и полицейската лампа да има такъв?

Но конкретно за Apple, пратете им въздушна целувка, тъй като наистина ви правят услуга с новата си услуга.

Светлината не е единственият начин, по който технологичните устройства могат да повлияят на съня. Казано с прости думи: трудно е да заспим, докато се взираме в екрана. Ако държите вашия iPad да е близо в леглото, сгушен във вас, както Елизабет Дебики се притиска към Том Хидълстън в последната серия на The Night Manager, и не отделяте очи от него, то определено не чакайте сънят да ви споходи скоро. “Стремежът да останем будни до късно е толкова по-привлекателен днес, когато имаме преносими устройства”, казва Лорън Хейл, доцент по превантивна медицина в университета по медицина в Стоуни Брук и главен редактор на списание Sleep health.

През 2014 г. Хейл застава начело на изследвания, които измерват влиянието на екрана на различни устройства на съня при деца и тийнейджъри в училищна възраст, пише Хобсън. Деветдесет процента от резултатите на проучването показват стряскащи резултати – сънят е значително по-кратък. Понякога се наблюдава и липса на пълноценен сън.

Хората днес правят почти всичко през мобилни си устройства, но въздействието на различните дейности не е еднакво. Ползването на фейсбук, например, ни влияе различно от гледането на филми. “Една от причините, поради които мислим така, е подбудата на по-интерактивни срещу по-пасивни медии”, казва Джесика Ливънсън, кандидат на науките в транслационни изследвания на съня в университета в Питсбърг. Тя и нейните колеги правят проучване на 1788 млади души, насочено специално към връзката между обема и честотата на използване на социалните медии и нарушенията на съня. Тяхното изследване, публикувано тази година, установи, че групата на най-честите потребители има два пъти по-голям риск за нарушен сън в сравнение с останалите потребители.

Такива проучвания могат да бъдат трудни и скъпи, но не са невъзможни. В края на 2014 г., например, изследователите публикуват малко проучване – как излагането пред екран вреди на спането. Опитът е с 12 души със средна възраст 25 години, които в продължение на пет последователни нощувки първо четат отiPad в слабо осветена стая за около четири часа преди лягане,а след това четат от отпечатана книга за същия период от време. Резултатите показват, че ползването на електронните четци не е отнело много по-дълго време, отколкото четенето на книгата – само 10 минути повече. Но пък ставаш по-малко сънлив преди лягане и по-малко отпочинал на сутринта, ако си ползвал новите технологии. Докато добрата стара книга елегантно те захлупва, пада върху лицето и се унасяш в ползотворен сън.

Най-простият съвет, който Хейл дава, е телефоните да се ползват денем. “Хубаво е през нощта да ги държим и зареждаме в друга стая”, казва тя. “Смартфоните не трябва да се използват като будилници. Приветствам решението за намаляването на синята светлина през нощта. Но се съмнявам, че ще разреши проблема.”