Случвало ли ви се е да търсите нещо в магазин, но поради огромния избор на сходни продукти да се объркате какво точно давземете? Да, парадоксално, но голямото разнообразие може в опреден момент дазатрудни купувача. Е, точно подобен феномен наблюдаваме в момента вздравеопазването. Причините за протести са толкова много, че става трудноясното им дефиниране. Няма да питам като някои защо протестиратобщопрактикуващите лекари (ОПЛ). Моят въпрос по-скоро е: А защо само те?Мислите, че съм тенденциозен, че вас не ви касае? Не се заблуждавайте –„реформата“ е многопластова. Ето някои промените в болниците, усъвършенстващисегашната система.

Как изглежда пътя на пациента днес: Разболява се. Отива при ОПЛ, който гопреглежда. Ако не може да го излекува го праща на специалист или в болница. Акоси плати, пациентът може директно да отиде на специалист, който ако не може даго излекува го праща в болница. Накрая, при спешни случаи, пациентът директносам (или чрез системата на спешна помощ) може да отиде в болница. За постъпванев болницата ОПЛ или специалистът издават направление (бланка №7), а при спешнислучай болницата сама издава този документ.

Реформата: От месец април документът, с който ОПЛ или специалист ви пратят вболница няма да е достатъчен. Вие ще трябва да отидете с него в болницата,където да ви регистрират като кандидат за постъпване и да попаднете в листа заприемане. Болниците ще имат лимит на броя на случаи, като съответно ще трябвада въведат лимит за брой пациенти на клиниките си. От този лимит, който съссигурност ще е намален, ще се определи кога вие трябва да постъпите. Спореднаредбата – не по-късно от два месеца.

Вашето име ще се появи в списък, койтоще бъде окачен на видно място в болницата, така че всички любознателни гражданида получат информация, че ще бъдете лекувани в гинекологично отделениенапример.

Този списък ще гарантира, че съседката (примерно) няма да ви пререди. Не, нескачайте, че това нарушава правото ви на конфиденциалност, както и лекарскататайна. Диагнозата ви няма да фигурира. Нито ЕГН. Само името ви. Сигурен съм, че тази популярност ще визарадва. Един ден, преди определения за постъпване, от болницата ще трябвада ви се обадят, за да ви подсетят.

Вижда ви се усложнено? Така е, но пък получаватешанс да си отмъстите на системата. Ето как да го направите: 

След като серазбере, че сте за хоспитализация, ще се наложи да вземете един или повече дниотпуск.

– Обиколете всички болници и се запишете във всички листи на чакащите.
– Изберете тази, в която най-рано могат да ви приемат (евентуално на следващияден). Не е нужно да проявявате глезотии от типа аз искам при този лекар, азпредпочитам онази болница.
– Постъпете, където най-малко се чака, но неуведомявайте другите, че вече сте приети някъде. Нищо не ви задължава да го правите.Нека си мислят, че още сте им в листите на чакащи. Даже в деня, предипостъпването, ако ви се обадят, им кажете, че идвате.
– Като не се явите впланувания ден болницата няма да има възможността да реагира и леглото ѝ щеостане свободно (тя ви е заявила вече към НЗОК).

Така ще ги накажете, а катосъвестен гражданин ще подпомогнете правителствената реформа – повече хора щечакат, по-дълги листи ще се образуват, повече пари ще могат да се икономисат исъответно преразпределят по политически правилния начин. Още по-добре е въобщеда не постъпите никъде, но все пак помнете, че и от социално незначими болестисе умира. И не забравяйте за приемането личната си карта, а по-късно и пръста!

За сега постъпването по спешност в болница остава по стария начин. Но спокойно,спешните състояния са част от общия лимит – колкото те са повече – толковапо-малко ще са плановите. Дори да няма спешни случаи, леглата за тях ще стоятсвободни (поради икономически причини – касата няма да плаща за планов прием наспешно легло). Не се предвижда конструктивна промяна във вида на креватите.Един надпис върху лейкопласт с думата „спешно легло“ ще е достатъчен. Или понеда фигурират като такива в разчетите на отделението.

И още една добра новина – за бъдещите майки и техните акушер-гинеколози. Отмесец април 2016 година на жените, които не желаят да раждат с планираноцезарово сечение, няма да се налага да плащат избор на екип по фиксирана цена вболницата. Парите ще трябва да сепредават на ръка на избрания лекар.По този начин ще се облекчи фиска,който в момента събира два пъти данъци върху тези суми, а също болниците нямада се чудят къде да харчат постъпленията си от тази услуга. Гениалното решениедължим на факта, че в Наредбата за (ограничаване) правото на достъп е забраненода се прави избор на екип при спешни състояния. А постъпването за раждане призапочнала родилна дейност всъщност е спешно състояние – не се планирапредварително. Та ако сте си избрали лекар, който е поел ангажимента да бъде 24часа/7 дни дни в седмицата на ваше разположение, чувствайте се свободни да възнаградите труда му за спешното ви ражданепо класическия неформален начин. Да живее реформата и неуморимите идвигатели!

* Заглавиетое на редакцията; Стефан Константинов е бивш министър на здравеопазването.