— Ногалес, Аризона
28 октомври

Корупция, Уотъргейт, затвор, ФБР и разследване са последните думи,които искат да чуят от лагера на Клинтън, но са точно думите, коитопредизвикват нов възторг в Тръмп и поддръжниците му. По време на последниямитинг на Доналд Тръмп в Ню Хемпшир, тълпата изпадна в небивал възторг само приспоменаването на думите “breakingnews”. Повечето знаеха за какво иде реч, но изчакаха триумфиращия ДоналдТръмп да съобщи лично.

Единадесет дни преди изборите за президент, “може би най-важнитев живота ни”, както каза Хилъри Клинтън, ФБР реши да отвори раната отново и даподнови разследването на имейлите на Хилъри Клинтън. И всичко това след катопрез лятото ФБР затвори страницата с официална препоръка да не се повдигатобвинения срещу бившия държавен секретар на САЩ. Разследвайки друг случай,свързан със съпруга на най-близката съветничка на Хилъри Хума Абедин,директорът на ФБР Джеймс Коуми нанесе саблен удар и нищо чудно да преобърнеположителния тренд в нагласите на избирателите спрямо Хилъри Клинтън. Каквоточно ще се случи, дали в имейлите ще бъде открита класифицирана информация,която Хилъри неправомерно е споделяла, дали всъщност Хума Абедин и АнтъниУийнър не са в основата на един информационен балон, както твърди независиморазследване на Newsweek отпоследните минути, няма никакво значение. Новината вече е навсякъде.

Фактите са налице – тъй дълго чаканата“октомврийска изненада”, онази новина или събитие, което преобръща хода наизборите, се случи. И този път главен виновник е ФБР. От законова гледна точкарешението на Коуми може и да е правилно, но от политическа то преобръща хода накампанията. Добавете към това и последните социологически данни. Колкото ипроучванията на общественото мнение да са положителни за Клинтън, презпоследните 48 часа се наблюдава негативна тенденция и то преди разкриването нановата доза имейли. В момента в Америка излизат безброй проучвания и е почтиневъзможно да се проследи или анализира какво става. Нейт Силвър – гуруто,който познава резултатите с максимална точност, обобщи, че само за няколко днишансовете на Тръмп да спечели изборите са се увеличите от 12 на 18 процента. Наместа те достигат и до 21 процента. Принципно погледнато, тези данни битрябвало да внасят само оптимизъм в щаба на Хилъри Клинтън. Имаше моменти прединяколко месеца, когато тя се молеше за такъв резултат. Последните дни обаче сатежки за нея и “октомврийската изненада”, поднесена директно от ФБР, буквалновзриви постиженията на кампанията й.

В същото време Нейт Силвър предупреждава, че на база опита си от 2012 година,не бива да се хиперболизират твърденията, че “октомврийските изненади” щепреобърнат вота. Твърде е вероятно новината за подновеното разследване наКлинтън да не промени нагласите на избирателите, но със сигурност ще помогне заедно – вливане на нови сили в позамрялата кампания на Тръмп. Ако той наистинаготви и собствени изненади, това може да изиграе наистина лоша шега на ХилъриКлинтън.

Показателно е истеричното скандиране на позабравения лозунг Заключете я,когато се споменава нейното име по време на последната среща на Тръмп сизбиратели. Видимо раздвижените от новината поддръжници на Тръмп сякаш бяханамерили нова сламка, за която да се хванат 11 дни преди изборния ден.

Самият Тръмп не пропусна възможността да похвали усилията на ФБР да “поправятужасната грешка, която сториха”, приключвайки разследването срещу Клинтън презлятото. Той сподели, че дълбоко уважава работата на федералното бюро и каза, чепо този начин то спасява репутацията си. И още: “Най-сетне справедливостта щевъзтържествува.”

Хронологията на събитията също е интересна – в петък сутрин Джеймс Коуми,директор на ФБР, изпрати кратко и стегнато писмо до членове на Конгреса, вкоето съобщава, че случаят с имейлите на Клинтън се отваря (нищо, че по-късностана ясно, че реално въобще не е затварян). Към 13 часа същия ден ДжейсънЧавец, републикански конгресмен от Юта, написа в туитър: Case reopened. В 13:09новината беше вече “breaking news”. Коуми не предостави никаква допълнителнаинформация, но това не интересуваше медиите – те вече бяха полудели. Това,което Коуми и медиите пропуснаха да съобщят е, че този път имейлите нямат нищообщо с изтеклите в Уикилийкс, със сървъра на Хилъри, с личните мобилниустройства на Хилъри. Това, че имейлите идват от съпруга на Хума Абедин, бешепозабравено, новината вече циркулираше. Малко по-късно Wall Street Journal съобщи,че имейлите са открити точно на лаптоп, използван от Абедин и съпруга й АнтъниУийнър, но вече беше късно. Медиите бяха готови за тъй дълго чаканата“октомврийска изненада”, особено когато месец октомври почти се изплъзваше и докрая му оставаха няколко дни.

Малка подробност – Джеймс Коуми, шеф на ФБР, е действал през главата на министъра на правосъдието Лорета Линч. Практика на министерството е да не се намесва, когато това може да повлияе директно на изборния резултат. Самият Коуми е назначен от Барак Обама, но е републиканец. Ако е вярно и твърдението от последните минути, че Коуми дори не е видял въпросните имейли, ситуацията става още по-интересна.