Класацията на “Дарик” вече десет години отличава по 40 млади българи до 40 години, чиито дела имат значение. Те са личности, които създават малки и големи неща, променят статуквото, пълни са с идеи, носят импулса за промяна, мислещи и креативни, работещи за подема на България.

“Ние в Дарик вярваме, че всички можем да променим всичко и го доказваме вече десет години с историите на над 400 млади, смели жени и мъже. През всичките тези години проектът ни срещна с момичета и момчета от цяла България които, напук на трудностите и главоблъсканиците, успяват – хем да си вършат по най-добрия начин работата, хем да създават и допълнителна стойност за общество ни.”, споделят от екипа на Дарик.

От 14 август може да чуете техните вдъхновяващи истории в ефира на Дарик радио, както и да ги прочетете на сайта на Дарик Радио и darik.bg.

Новите 40 до 40 на България

====

БИЗНЕС И ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО

1. Зорница Жеглова, основател на Plastic Free Life – магазин за продукти за дома и личната хигиена без пластмаса, тестове върху животни и съставки от животински произход. Освен в сайта, Зорница предоставя информация за продуктите и в ТикТок, където има над 160 хиляди последователи. Съдържанието там образова аудиторията за проблемите с пластмасовия отпадък и дава практични решения и съвети. Профилът в ТикТок e особено популярен сред децата и стимулира изграждане на устойчиви навици от ранна възраст. През 2022 г. Plastic Free Life отвори първия си физически магазин в центъра на София на ул. Искър 16А .

Зорница Жеглова, Снимка: Личен архив

2. Явор Панев, архитект, съосновател и председател е на Сдружение “Таляна”, възродител на култовия варненски клуб – днес арт пространство ReBonkers. Явор също така е съосновател на “Оптимистас” – частна организация, занимаваща се с проекти, с обществени проучвания и стратегии за развитие на градска среда, организиране на граждански допитвания и архитектурни конкурси. Работи по проекти с обществена значимост, организатор е на множество дискусии за бъдещето на град Варна.

Трябва да се отнасяме много отговорно към това което създаваме

Арх. Явор Панев, Снимка: Личен архив

ИЗКУСТВО И КУЛТУРА

3. Александър Карагьозов, композитор, диригент, музикален продуцент, посветен в обогатяването на българското културно и образователно пространство чрез концерти, събития и инициативи. Пише музиката за редица филми и дирижира състави в страната и чужбина като асистент на диригента на Йордан Камджалов. Още на 22 години е назначен за мениджър на Genesis Orchestra и музикален директор на иновативния вокален ансамбъл на фондация “Й. Камджалов”. През 2022г. работи върху албум с Лиса Джерард с възможна колаборация със студиото на Ханс Цимер RC Productions. Създава собствена фондация и оркестър.

Александър Карагьозов, Снимка: Личен Архив

4. Вера Атанасова, уредник, работи за популяризиране на културното наследство и превръщането на музейните институции в публични пространства.

Вера Атанасова, Снимка: Личен архив

5. ЕКИП: Яна Николова и Мирослав Живков – Джингиби, основатели на студио NoPoint Atelier, където развиват и издигат културата на ситопечата и ризографията на международно ниво.

НАУКА, ТЕХНОЛОГИИ, ИЗОБРЕТЕНИЯ

6. Стефан Велев, учен, геолог, преподавател, изследвал целия Остров Ливингстън, Антарктика.

7. ЕКИП: Илко Симеонов и Иван Цветков, създатели на SparkVision – умни очила за незрящи хора или такива със слабо зрение. Момчетата се запознават в клуб по роботика в математическата гимназия “Гео Милев” в Плевен.

ОТЛИЧЕНИТЕ В “40 до 40” В СЕЗОН 10

ОБРАЗОВАНИЕ

8. Ирина Станчева, учител по английски език, работи отдадено с деца от уязвими групи в 106 ОУ Григорий Цамблак, София.

9. Благовеста Ценова, ръководител на образователен център Дворецът на децата, гр. Русе.

10. Кирил Николов, учител и университетски преподавател, който внедрява иновативни методи в своите часове.

11. Антонина Атанасова, главен асистнет, работи по научни и образователни проекти със социална значимост.

12. Александър Попов, създател на платформата СмарТест – в помощ и улеснение на учителите.

13. Зорница Миткова, мениджър на Teenovator, въвежда програми и инициативи, които директно подпомагат знанията на ученици в училища в цялата страна.

Зорница Миткова, Снимка: Личен Архив

МЕДИЦИНА

14. Доц. д-р Константин Гроздев, хирург, основател и председател на Българското дружество по бариатрична/метаболитна хирургия.

15. Д-р Петя Баликова, лекар специалист по Медицинска Онкология, работи за подобряване на здравната култура и информираността на населението по отношение на профилактиката, превенцията и ранното откриване на рака.

16. Д-р Мирослав Ангелов, кардиолог, личната му мисия е да променя стереотипи и да вдъхновява повече млади хора от ромската общност да последват примера му.

д-р Мирослав Ангелов, Снимка: Личен архив

17. Светлана Петрова, медицинска сестра, отдадена на болните и нуждите им, участва доброволно в скрининговите кампании на Федерация „Български пациентски форум“, пациентите й я наричат „преди всичко наш приятел“.

18. ЕКИП: Поколение Милениали от Център за спешна медицинска помощ – Варна, мултидисциплинарен екип, който жертва много, за да предостави компетентни грижи.

ОКОЛНА СРЕДА

19. ЕКИП: Младежката екологична организация “Спаси Странджа, работят за обединение на обществото в името на опазването и устойчивото развитие на Черноморското крайбрежие и природен парк „Странджа”.

Екип “Спаси Станджа”, Снимка: Личен архив

20. ЕКИП: Градоскоп, мултидисциплинарен колектив с фокус преозбразуване на градската среда, чрез грижа към околната среда, климатичните промени и социалните нужди на населението.

СПОРТ

21. Димитър Петров, съосновател на Софийски планински клуб (СПК), инициатор на множество планински преходи, обучения за по-безопасно прекосяване на планината, благотворителни събития, спортни състезания.

22. Симона Петкова, професионална футболистка, носителка на наградата Най- добра футболистка на България за 2021 и 2022г., автор на книгата “Футболно пътуване”.

Симона Петкова, Снимка: Личен архив

23. Александър Геренски, мениджър на първата българска организация по електронни спортове BproGaming работи за легитимирането на истинска федерация по електронни спортове и въвеждането на стандарти и правила.

24. Виктор Асенов, незрящият атлет, който успешно пробяга планинския маратон „Витоша 100“, показвайки колко голяма може да е силата на човешкия дух.

Виктор Асенов, Снимка: Кремена Димитрова

СОЦИАЛНИ ДЕЙНОСТИ

25. Веси Деянова, работи активно в подкрепа на хора от различни уязвими групи в страната, в момента ръководи хуманитарния център на “От нас зависи”.

26. Александър Граматиков, създател на Mentor the Young, популяризира и развива менторството в България като инструмент за професионално, предприемаческо и личностно развитие на млади хора.

Александър Граматиков, Снимка: Личен архив

27. Митко Христов, създател на академия “Атлантида” – място за обучение на деца в начално училище по състезателна математика и личностно развитие.

28. Катерина Костадинова, създател на платформа за безплатно обучение на кандидатстуденти по медицина MedicalSpace.org.

29. Ивайло Бонев, основател на “Технократи”, технологичен образователен център за деца и младежи, в чиято програма се набляга на естественото състояние на детския ум, а именно – изобретателност, любопитство и въображение, за да се направи трансформация в знания и реални умения.

30. Светослав Захариев, основател на “Захариев файт тийм” – професионален ММА боец, създава първата специализирана зала за тренировки за деца с увреждания в България.

31. ЕКИП: Радослава Димитрова и София Лазарова, създават HRLabs, като разработват вътрешна политика за човешки ресурси. Ради създава и Facebook групата “Работа за нашите родители”, която за кратък срок набира няколко хиляди последователи и помага на хора на възраст над 50 години да си намерят работа.

32. ЕКИП: Александър Македонски и Николай Карагьозов, доброволно работят за популяризиране на Дряново като туристическа дестинация вече 11 години, създават и сайта Дестинация Дряново (Destination Dryanovo).

ДОБРОВОЛЧЕСТВО

33. Кирил Иванов, участва като доброволец и експерт в над 15 операции в България и по света, сред които наводнения, пожари, COVID-19, превенции и обучения. Доброволец към Националния екип за бедствия, аварии и катастрофи, към Университетски Аварийно-Спасителен отряд. От две години е доброволец и в инициативата “Ръка за ръка” в помощ на незрящи хора в София.

34. ЕКИП: “Пещерно спасяване”, изцяло на свои разноски и абсолютно доброволно стават част от спасителните акции след земетресението в Турция. Участват доброволно в спасителни акции и у нас, които включват освен пещерни, така и акции след земетресения, издирване в трудно достъпни места и преодоляване на кризисни ситуации.

ПРАВАТА НА ЧОВЕКА

35. Мартин Грънчаров, предоставя безплатна правна помощ на приемни родители, хора, които живеят с ХИВ. Доброволец е в здравния център CheckPoint София, който работи с уязвими групи.

Мартин Грънчаров, Снимка: Личен архив

МЕДИИ И КОМУНИКАЦИЯ

36. Иван Шишиев, създател на Facebook страницата “Етюд-и-те на София“, в която сам с фотоапарата си накара всички в София да се влюбят в града си. Има над 400 000 фенове в каналите си и стига до 2 милиона души на месец.

Иван Шишиев, Снимка: Личен архив

37. Даниел Пенев, автор, журналист, събира, изследва и публикува в книжната поредица “Хората, които променя България историите на успешни сънародници от всички сфери в нашия живот, чийто добър пример трябва да бъде разказан и запомнен.

СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА НА ЕКИПА НА ДАРИК

Екипът на Дарик отличава и три невероятни дами, които са допринесли към проекта “40 до 40” в ролята си на жури през годините. Приносът им към обществото е огромен.

38. Олга Минева, основател на фондация Emprove, която помага на жени, преживяли насилие, подкрепяйки ги да се справят с травмата и да продължат живота си с повече сила и увереност. Оля има голям принос за проекта “40 до 40” като член на журито в сезон 9.

Олга Минева, Снимка: Личен архив

39. Йоана Колева, съосновател на JAMBA – Хъб на възможностите, член на журито на “40 до 40” от няколко години и верен приятел на Дарик, отличена в престижната класация Business Elite’s “40 under 40” за Европа.

Йоана Колева, Снимка: Личен архив

40. Яна Алексиева, изпълнителен директор на “Асоциация Родители и жури в сезон 6 на “40 до 40”.

Яна Алексиева, Снимка: Личен архив

Честито на избраните в сезон 10!