Народните представители отмениха забраната за къмпингуване извън определените за това места по Черноморието, както и за паркиране в зона “А” (плажовете на първа линия).Това се случи с промените в Закона за устройството наЧерноморското крайбрежие на първо четене, за които 75-имагласуваха за”, 17 бяха „против”, а 14 севъздържаха.

Приетите преди месец текстове забраняваха дивото къмпингуване и паркирането на 100 метра от плажапо цялото крайбрежие, но нощуването да е разрешено. Нарушителите трябваше да сенаказват с глоби до 10 000 лева. След протести обаче се стигна до поредното връщане назад иприемане на променина промените.

След като депутатите първо забраниха изцялокъмпингуването на плажовете, а после по разпореждане на премиера Бойко Борисовго разрешиха, сега прехвърлиха топката на министъра на туризма Николина Ангелкова. Къмпингуването на плажовете, включително и в 100-метровата ивица, ще става по ред,определен в Закона за туризма и други наредби, които обаче тепърва предстои дабъдат изработени. Такаче през това лятоще действат старите правила.

Според депутата отРеформаторския блок Найден Зеленогорски, който беше средвносителите на текстовете за забрана на дивото къмпингуване, само за три месеца можеше да се напише наредбата зановата регулация от министерствата на туризма, на околната среда, наземеделието и горите и на регионалното развитие и новият модел на регулация дазаработи през това лято, за да има някакъв ред. Първоначалното предложение на Зеленогорски предвиждашеда не се разпъват палатки и да не се поставят кемпери на терени, които са държавна, общинска и частнасобственост, незастроени терени по Черноморието, ккато и временно в горите. На тези места реформаторите искаха да бъде разрешено поставянето самона преместваеми обекти като скари, беседки, заслони, пейки, маси, дървениогради, чешми, химически тоалетни.

Зеленогорски бешекатегоричен, че трябва да има някакъв ред на къмпингуване, защото дори и дапродаваш мартеници, ти трябва разрешение от общината, а плажовете са една отнай-ценната собственост на държавата.

Огромнатачаст от обществото, която си плаща данъците и смята, че да спазваш правилата еважно, обикновено остава сива маса, защото те не изразяват мнение и излиза, че важни са тези, коитоще излязат да крещят на улицата. Ние ще бъдем критикувани и то постоянно, но това не означава, че трябва да вдигамебелия байрак всеки път при протести, нужно е да има баланс на интереси“, аргументира се Зеленогорски в опит да убедиГЕРБ в правотата на предложението си.

Хасково бешеповратната точка за отмяна на забраната за дивото къмпингуване. „На мен не само, че не ми пречат, и на мен ми се ходитам да седна, толкова ми е омръзнало от хора. Така че ако намерят вариант съм„за”. Да е гарантирано чистенето, само това съм казал – с глоби ли, с какво...”От това “невчесано” изявление на Бойко Борисов навръх Сирни Заговезни тръгна стъпкатаназад, която само месец след прокламираните промени върна старото положение.