Този път никой от дуото Доменико Долче и Стефано Габана не е нарекъл знаменитост “грозна” (Селена Гомез) или нечия сватбена рокля “евтина” (Кияра Ферани). Направо цялата Китайската народна република била населена с невежа, смърдяща, мафия и пр. Нивото на скандал, този път достигна до канселиране на ревюто им от местните власти. Ето защо.

Този понеделник Dolce & Gabbana споделиха видеото по-долу в най-популярната социална платформа в Китай – Weibo и в Instagram с цел промотиране на предстоящото им шоу 500-look #DGTheGreatShow, което трябваше да се състои вчера в Шанхай.

В краткия филм се вижда как китайски модел опитва различни типични италиански храни с клечки за хранене, на фона на коментиращ глас. В случая, храната е сицилианска канелона, а коментара набляга на това колко голяма е тя за китайския модел и нейните пръчки. Има и вариант с пица, и спагети. Видеото беше свалено за по-малко от 24 часа след коментари обвиняващи модната къща в расизъм.

Instagram профилът Diet Prada след това публикува снимки от директна кореспонденция между Стефано Габана и друг потребител (по всичко личи, китаец), в която дизайнера защитава видеото, коментирайки определението “расизъм” като фалшива новина. В един момент дори достига до там, че нарича китайците “Невежа Мръсна Смърдяща Мафия”, които ядат кучета и затова повече заслужават да бъдат определени като расисти. Ето кореспонденцията:

Габана отрече да е водил подобна кореспонденция и обяви, че профилът му в Instagram е хакнат. Категорично заяви, че не е писал подобни съобщения и изтри профила си. От модната къща излязоха и с официално изявление, гласящо “Нашият Instagram профил беше хакнат. Също така и този на Стефано Габана. Правният ни отдел се зае със спешно разследване на случая. Съжаляваме за последствията, които тези неоторизирани постове, коментари и директни съобщения са причинили. Ние имаме само дълбоко уважение към Китай и народа на тази държава.”

Независимо от това, Бюрото по културните въпроси в Шанхай официално отмени ревюто им. “Not me” от Instagram поста на Стефано Габана, с който обявява, че профилът му е бил хакнат, се превърна в движение срещу модната му къща в Weibo.