Селфито – спасението за милиони жени във филтрираната борба за самочувствие, бичът на поколението “Аз, аз, аз” или форма на изкуство, каквато виждат в него Синди Шърман и Ричард Принс? Всичко е изкуство, да. Но, на каква цена?

http://n0musicnolife.tumblr.com/post/64510393938/i-love-her-3

Миналата седмица в Международния център за изкуство, Екатеринбург четирима млади посетители увредиха работи на Салвадор Дали и Фрнциско Гойа, събаряйки свободно стояща преградна стена в преследване на заветното селфи. Ирина Волк от МВР в града, описа случая като причинен от четири жени търсещи оригинален фон за селфи с неадекватно поведение. Действията на девойките е увредилo оригинална работа от серията “Los Caprichos” на Гоя, датираща от 1799-та година. Творби от тази серия са оценени от Christie’s на стойност между 400 000 и 600 000 щатски долара, а Дали приблизително около 22 500 долара. Започна ли да сумираш вече? Ето и видеото от инцидента за мотивация.

Това не е първият инцидент в преследване на арт селфи. През 2017-та година посетител на pop-up изложбата на Симон Бирч в Лос Анджелис нанесе щети от порядъка на 20 000 долара, преследвайки най-добрият кадър с изкуство за фон на…себе си. Ефектът е домино! Гледай.

През 2016-та година, 126-годишна статуя на Дом Себащияу, управлявал Португалия в периода 1557 – 1578 г. беше погубена от набезите на 24-годишен търсач на екстремни селфита, който се катерил по нея в преследване на перфектния кадър. Подобна творба е трудно да бъде оценена с различна “стойност” от безценна.

Същата година през май в Италия беше увредена статуята на Херкулес. Оценката на Sotheby’s за подобни творби е в порядъка на 150 000 – 250 000 долара. Вече е ясно, че щетите са нанесени с цел да нацупим устни пред екрана на фона, на Херкулес. Питам се, няма ли да излезе по-евтино да наемем Дуейн Джонсън -Скалата, да изиграе поредната изопачаваща историята версия на героя? Този път без гръцки съветници, моля.

През 2014-та година ученик в Италия унищожи копие на древна скулптура (Пияният сатир, 1800 г.) оценена като такова на скромната сума 7 000 – 10 000 долара.

Така, споменавайки едва няколко случая изчисляваме, че новото “изкуство” на поколението “Аз, аз, аз” е довело до загуби на стойност надхвърляща 1.5 милиона долара. Забраната на селфи стикове в някои музеи не помага особено, защото използването на собствения си телефон не би могло да бъде забранено легално.

А, явно морални ценности и осъзнатост към труда и историческата памет липсват. “Apeshit”! #cartersknowhow