НАСА ще разследва сигурността в SpaceX и конкурентния Boeing. Подозренията са, че това е следствие от интервюто, в което Илън Мъск публично пуши джойнт по време на радио предаване, излъчвано и на живо. Припомняме тази част с видео.

Пред Washington Post Бил Гърстенмайер, Изпълнителен директор на космически полети с астронавти в НАСА, твърди че одита ще е максимално инвазивен с фокус политиката за сигурност в SpaceX и Boeing, което включва стотици интервюта на служителите им.

Използването на марихуана в излъчения на живо подкаст подразни представителите на управлението в агенцията, измежду които такива с военно минало и противници на критиката от страна на Мъск към традиционните космически програми. Сблъсъкът между държавната администрация и силициевата долина на база употреба на наркотични вещества е емблематичен.

Сега когато SpaceX се доближава до целта си да превозва астронавти, сигурността се повишава, особено след изминалата нестабилна година за Мъск. Припомняме, че той беше принуден да напусне поста си на Председател на борда на директорите в Tesla от Комисията за ценни книжа и борси в САЩ. Споразумението бе постигнато след реална заплаха от забрана за Мъск да заема ръководна позиция в публични компании за срок от три години. Всичко започна от поста му в Twitter на 7-ми август, с който съобщи, че обмисля изваждането на компанията от фондовата борса и комисията реши да го съди за измама на инвеститорите.

Трябва да покажем на американските граждани, че когато има астронавти на борда в ракета, те ще са в безопасност.” каза административният ръководител на НАСА Джим Брайденстайн.

SpaceX е в договорни отношения с агенцията и екипи от инженери, представители на двете страни работят рамо до рамо от над десетилетие, затова прилагането на правила, налагащи политика срещу използването на наркотични вещества е задължително. Космическата агенция потвърди, че ще “проведе проучване на търговските си партньори с цел потвърждаване, че практиките на компаниите са в съответствие с изискванията на НАСА за безопасност на работното място, включително придържане към среда свободна от наркотици.

От НАСА не са дали отговор на въпроса “Кое предизвика одита?”, особено след като по-рано този месец агенцията сертифицира SpaceX за най-скъпата им мисия.

В изявление от страна на частната компанията се казва: “SpaceX активно промотира сигурността в работната среда и сме уверени, че нашата политика за свободна от наркотици работна сила и работно място надхвърлят всички възможни договорни изисквания.” и допълват: “Ние приемаме сериозно отговорността, която НАСА ни повери, а именно сигурно и надеждно да предвижваме американски астронавти от и до Международната Космическа Станция.

Одитът не е свързан с технически параметри по сигурността на Boeing и SpaceX, но би могъл да забави тестовите полети, сроковете и размести позициите, а именно Boeing да е първата частна компания с полет до МКС.

Употребата на марихуана от страна на Мъск, който е главен дизайнер в SpaceX, е законна на територията, на щата Калифорния, но не и според федералния правилник. Когато НАСА официално наема SpaceX за превозване до МКС, в негово лице те виждаха ключова фигура и се подсигуриха със застраховка за “ключовата фигура” в негово лице, която би покрила евентуалната му загуба.

Вътрешната политика на SpaceX беше критикувана и в миналото, особено след загубата на две ракети. Тези през 2015-та и 2016-та година. Обвиненията бяха свързани с претоварване на служителите, които имаха работна седмица от 50 до 57 часа. След оплаквания от този режим на рабора и първия провал от 2015-та година политиката им се промени.