И знам пропаднал съм отдавна, пропаднал съм, но к’во от т’ва!
Нима светът не е пропаднал, нима не е ръждив дъжда?
А който иска да се радва – аз нямам зъби, но ръмжа
(Хиподил, 1994)

Трейнспотинг 2 ще опустошава българските кина още няколко дни, но това далеч не е достатъчно. Появата на продължението на един от най-бруталните филми на 90-те не избухна така, както на нас ни се искаше. Но пък довя онова забравено чувство за свобода и анархия, което изпитвахме преди 10 години, докато четяхме Уелш, Еймс и Балард. Твърде рано е да го губим, затова събираме някои от най-откачените типове на късния 20 век, за да не изгаря фитила на литературната им бомба.

Трейнспотинг

Рождена година: 1993 (първородна рожба)

Рождено място: Шотландия

Родител: Ъруин Уелш

Екранизация: Трейнспотинг (1999), реж. Дани Бойл, участат Юън Макгрегър, Джони Лий Милър, Юън Бремнър

Отличителни белези: надрусана, депресарска, пропаднала, груба, цинична

От кухнята: Уелш не е бил особено навит книгата да бъде филмирана, но Дани Бойл го убеждава с писмо, в което обяснява, че Джон Ходж и Андрю Макдоналд са двете най-важни личности в Шотландия от Алекс Фъргюсън и Кени Далглиш насам, така че резултатът трябвало да е върхът. В крайна сметка Уелш приема, дори се появява закратко във филма като дилъра  Майк Форестър.

 

Американски психар

Рождена година: 1991

Рождено място: САЩ

Родител: Брет Истън Елис

Отличителни белези: стилна, изпълнена с изненадващо насилие, нихилистична

Екранизация: Американски психар (2002), реж. Мери Харън, с участието на Крисчън Бейл

От кухнята: Истън Елис не е бил убеден, че книгата е подходяща за филмиране, защото в романа така и не става ясно дали престъпленията са извършени в действителност, или всичко е в главата на Патрик Бейтман. Екранизацията представя всичко като реалност, но авторът и до ден-днешен не знае дали това е правилното заключение от историята.

 

Боен клуб

Рождена година: 1996

Рождено място: САЩ

Родител: Чък Паланюк

Отличителни белези: шизофренична, отрковена, агресивна

Екранизация: Боен клуб (1999), реж. Дейвид Финчър, участват Брад Пит, Едуард Нортън, Хелена Бонъм Картър

От кухнята: Паланюк мисли, че филмът е по-добър от книгата и представя историята по-пълнокръвно. Това няма особено голямо значение при излизането на филма на голям екран, защото филмът успява да спечели едва 37 милиона долара, при похарчени 60 милиона за снимки. Всъщност приходите идват, когато Боен клуб излиза на DVD, с продадени над 6 милиона копия. За началото на века това е голяма работа.

 

Баскетболни дневници

Рождена година:1978

Рождено място: САЩ

Родител: Джим Карол

Отличителни белези: автобиографична, написана под формата на дневник, откровена, гола

Екранизация: Баскетболни дневници (1995), реж. Скот Калверт, участва Леонардо ди Каприо

От кухнята: Джим Каръл е баскетболист, поет, писател, пънкар. Баскетболни дневници е писана, когато Карол е на ранна тейндейджърска възраст. След нея следва продължението The Downtown Diaries, които проследяват преместването му в Калифорния и приятелството му с хероина.

 

Страх и омраза в Лас Вегас

Рождена година: 1971

Родител: Хънтър Томпсън

Рождено място: САЩ

Отличителни белези: Рок енд рол, бейби. Свобода

Екранизация: Страх и омраза в Лас Вегас (1998), реж. Тери Гилиъм, участва Джони Деп

От кухнята: Томпсън заминава за Вегас, където трябва да отрази състезанието Mint 400 за Sports Illustrated. Материалът се получава доста по-различен и смесвайки литературни с журналистически техники за писане (т.н. гонзо журналистика) Хънтър създава Страх и омраза в Лас Вегас. Статията в спортното списание така и не излиза.

 

Катастрофа

Рождена година: 1973

Родител: Джеймс Балард

Родно място: Англия

Отличителни белези: провокативна, хаотична, извратена, изпълнена с насилие, безмилостна, фетишистка

ЕкранизацияКатастрофа (1996), режисьор: Дейвид Кронънбърг, участват: Джеймс Спейдър, Холи Хънтър, Розана Аркет.

От кухнята: Песните “Warm Leatherette” на The Normals и “Miss the Girl” на The Creatures са вдъхновени от книгата. С това обаче музикалното влиеяние на Балард не се изчерпва – към списъка се присъединяват и Глен Данциг и Manic Street Preachers

 

Портокал с часовников механикъм

Рождена година: 1962

Родител: Антъни Бърджис

Родно място: Англия

Екранизация: Портокал с часовников механизъм (1971), реж. Стенли Кубрик, участва Малкълм Макдауъл

Отличителни белези: жестока, груба, ръбата, хаотична, бунтарска

Ранни спомени: Когато един от сценаристите на Dr Strangelove дава на Кубрик романа на Бърджис, режисьорът го прочита веднага, но определено не го харесва. Впоследствие си променя мнението, когато започва да разсъждава повече върху образа на Алекс. Единственият подходящ актьор за ролята (според Кубрик) е Малкълм Макдауъл, който се оказва наистина перфектният избор.

 

Роман с кокаин

Рождена година: 1934

Родител: М. Агеев

Родно място: Франция

Екранизация: няма

Отличителни белези: детайлност, самовглъбеност, прямота, обсебващост

От кухнята: Романът е публикуван в Париж и дълго време се е смятало, че негов автор е Владимир Набоков. Поводът за това предположение са литературните му особености, които са типични за Набоков. Днес за автор на книгата е сочен Марк Леви, макар все още да има убедени, че зад псевдонима М. Агеев се крие автора на Лолита.

 

Талантливият господин Рипли

Рождена година: 1955

Родител: Патриша Хайсмит

Родно място: САЩ

Екранизация: Талантливият господин Рипли (1999), реж. Антъни Мингела, участват Мат Деймън, Джъд Лоу, Кейт Бланшет, Гуинет Полтроу

Отличителни белези: двулична, подмолна, опасна, страстна, измамна, безскруполна

От кухнята: По време на неуспешна почивка в Италия, прекарана в компанията на приятелката си, Патриша Хайсмит вижда през прозореца на хотела си мъж, който се разхожда по брега на морето, облечен в шорти, обут със сандали и преметнал хавлия през рамо. Той изглежда вглъбен в някакъв проблем. Странен проблем. Дали не се е скарал с някого, мисли си Патриша Хайсмит и някъде в съзнанието й се зачева идеята за Том Рипли, която продължава развитието си след две години, когато писателката започва да пише романа.