Датата 5 юли 1994 г. завинаги ще остане в историята поне по две причини. Първата е случилото се на Джайънтс Стейдиъм в Ню Йорк. Мексико-България, пасът на Йорданов, голът на Стоичков, червеният картон на Кременлиев, дузпите, при които мексиканците бъркат три пъти, а от нашите бърка само Балъков. Е, всъщност бърка и Киряков, но за щастие – не при дузпите.

Сиатъл, Джеф Безос, 2014 (Снимка от David Ryder/Getty Images)

Пак в САЩ, на същата дата, един 30-годишен компютърен инженер с бекграунд и на Уолстрийт създава компанията Кадабра с идеята да стартира интернет книжарница. Впоследствие на инженера му хрумва, че Кадабра е твърде близо по звучене до английската дума за мъртвешки труп (cadaver), и променя името на нещо екзотично и различно, както го нарича самият той. Амазон.

Сиатъл, 2013 Джеф Безон на откриването на – Bezos Center for Innovation в Museum of History and Industry ( Снимка – David Ryder/Getty Images)

Днес Джеф Безос (въпросният инженер) е най-богатият човек в света и дори в историята, поне според данните от милиардерския индекс на Блумбърг. А Амазон вече не просто не продава само книги, а сякаш продава и неща, които и в книгите ги няма. Подобно на съименната ѝ река в Южна Америка, около която флората и фауната приемат неизброими форми, гигантската компания за електронна търговия на Безос подхранва редица други бизнес начинания, драстично променяйки пейзажа около себе си.

Сиатъл, 2014 – Джеф Безос представя първия смартфон на Амазон – снимка от  David Ryder/Getty Images

И в центъра на всичко, като цар на джунглата, създадена от предприемчивия възпитаник на Университета в Принстън, стои клиентът. Манията по клиента (Customer Obsession) – първият, водещият, най-важният от 14-те лидерски принципа на Амазон. Тук не говорим за: Клиентът винаги е прав. Тук по-скоро става въпрос за: Клиентът винаги е бог.

Какво означава това на практика? Означава например, че когато клиент в Ню Йорк си поръча иначе неоткриваема кукла на Елза от Замръзналото кралство, я получава, и то в рамките на 23 минути. Желанието не просто се изпълнява. То е издигнато в култ и дори може би е превърнато във фетиш. Конкретният случай с куклата е разказан в добил голяма популярност текст на Ню Йорк Таймс за работната среда в Амазон. Служителката Стефени Ландри споделя: “Опитваме се да създадем такива моменти за клиентите си, в които решаваме тяхна практическа нужда по един футуристичен и магически начин”.

А авторът на Ню Йорк Таймс допълва, че месеци по-късно тя все още звучеше свръхвъодушевена, задето доставя кукли от Замръзналото кралство в рекорден срок. Ако поведението ѝ ви изглежда леко странно, например като на робот, то трябва да знаете, че в компанията на Безос служителите казват: Ако си добър амазонец, ставаш ама-бот. Именно тези ама-боти като че ли са в основата на състоянието, натрупано от така наречения най-богат човек.

Клиентът винаги е бог. И всеки бог се нуждае от пророк. А всеки пророк – от последователи. От вярващи. От ама-боти.

Както всички подобни миньони, и те се създават чрез безмилостни методи. Според бивши и настоящи служители на Амазон вътрешнофирмената конкуренция до такава степен се пооощрява, че едва ли не открито се насърчава интригантството и забиването на нож в гърба на колегите. Критиките там са примесени с обиди, а мачкането на по-слабия е норма. Тежки болести и разрушителни лични кризи не само не са посрещани със съчувствие, а са използвани за допълнителен натиск върху пострадалите.

Особено показателна е ситуация, при която шеф в Амазон половин час чете унищожително конско на свой подчинен, а след това му съобщава, че го повишава и се опитва приятелски да го прегърне. В своето стендъп шоу The Bird Revelation комикът Дейв Шапел обяснява естеството на този манипулативен похват, използван най-вече от сводници, осъществяващи чрез него контрол над проститутки. Пребий кучката със закачалка, а след това ѝ приготви топла вана и ѝ дай хапчета. Тя ще ти бъде толкова благодарна, че си ѝ помогнал, че ще забрави, че ти си бил шибанякът, който я е набил.

Ню Йорк, Безос на Economic Club of New York – (снимка от Drew Angerer/Getty Images)

Разбира се, самият Безос казва по повод информациите в Ню Йорк Таймс: “Статията не описва нито Амазон, който познавам, нито грижовните амазонци, с които работя всеки ден. Но ако знаете за истории като публикуваните, обърнете се към отдел Човешки ресурси или директно към мен… Силно вярвам, че всеки, който работи в компания като описаната, би бил луд, за да остане. Аз лично бих напуснал подобна компания”.

За същия този най-богат човек обаче се твърди и, че когато чуе нещо, което не харесва, става избухлив, саркастичен, дори жесток с подчинените си. Въобще, приликите с героя на Джей Кей Симънс във филмовия динамит Камшичен удар (Whiplash) не са една и две. Но има и една съществена разлика и тя е, че във филма професорът по музика Флетчър натиска студентите си до ръба и отвъд, за да извлече от тях най-добрия джаз, най-великото изкуство, на което са способни.

А в Амазон допълнителният натиск е, за да може един ден вещта да пристигне не за 23 минути, а горе-долу в мига, в който я пожелаеш. Е, да, на мястото на вещта може да бъде и животоспасяващо лекарство, но нека бъдем честни – в повечето случаи са калъфи за телефони, кукла, която дори няма да бъде извадена от опаковката си, както и някаква форма на тамагочи.

(Обаче нека да отворим скоба…

Тук следва дебело да се отбележи: Амазон вече далеч не е само търговия и Безос далеч не е само Амазон. Почитателите на филмите и сериалите например знаят революционната роля на Amazon Studios в налагането на стрийминг медиите не само като разпространители, но и като продуценти на качествени заглавия. През 2015 година например Transparent, в конкуренцията на продукции от Netflix, става първият сериал от стрийминг медия, който печели наградата Златен глобус за най-добър сериал (в случая – комедиен).

Ню Йорк, 2013, Безос на премиерата на Alpha House, снимка – Michael N. Todaro/Getty Images

През 2017 пък, с Манчестър край морето, Amazon Studios записва първата в историята номинация за дистрибутирано от стрийминг медия заглавие в категорията за най-добър филм на наградите Оскар. По време на церемонията филмът печели две отличия – за най-добра главна мъжка роля (Кейси Афлек) и за най-добър оригинален сценарий (Кенет Лонерган), като Лонерган специално благодари в речта си на Амазон. Благодари и иранският режисьор Асгар Фархади, чийто филм Търговският пътник, също дистрибутиран от Амазон, печели награда Оскар за най-добър чуждоезичен филм.

На тазгодишните награди Златен глобус Amazon Studios отново записа впечатляващ успех с отличия в категориите за най-добър комедиен сериал (The Marvelous Mrs. Maisel остроумна история със скорострелен диалог и силни актьорски изпълнения, която разказва за нюйоркска домакиня през 50-те, преследваща кариера на стендъп комик) и най-добра актриса в комедиен сериал (Рейчъл Броснахан от The Marvelous Mrs. Maisel).

Сиатъл, САЩ, Безос представя първия смартфон на Амазон (Снимка – David Ryder/Getty Images)

За положителния принос на Безос в медийната индустрия говори и възходът на вестник Вашингтон Поуст, след като създателят на Амазон го купи през 2013 година. Под ръководството на новия собственик медията подобри сайта и мобилните си приложения, а през октомври 2015 надминава сайта на Ню Йорк Таймс по уникални посещения. Макар че ако попитате президента на САЩ Доналд Тръмп, Вашингтон Поуст е чисто и просто лобистко оръжие на Амазон, което разпространява фалшиви новини.

… а сега – затваряме скобата)

В края на краищата, Безос е като всички големи образи – доста противоречив. След като бе обявен за най-богатия човек в историята, изпреварвайки Бил Гейтс, вестник Гардиън и списание Форбс разясниха, че всъщност основателят на Microsoft все още щеше да е първи в милиардерската класация, ако не беше дал почти 36 милиарда долара за благотворителност. Може би именно затова Безос, който засега има славата на не особено щедър богаташ, използва рождения си ден, 12 януари, за да дари 33 милиона долара за подпомагането на ученици от заселили се в САЩ имигрантски семейства.

Но дори и да го нямаше моментът с благотворителността, Безос пак не е категорично най-богатият човек в историята, а вероятно дори и в момента. Както отбелязва Гардиън, никой например не може да каже с абсолютна точност какво е състоянието на членовете на кралското семейство в Саудитска Арабия или пък на президента на Русия Владимир Путин, макар че едва ли е малко. Трудно е да се прецени и колко точно са били богати могъщите египетски фараони или римските императори. Дори и Бил Гейтс през 1999, ако се вземе предвид фактора инфлация, е бил по-богат, отколкото е Безос сега.

 

Вашингтон, 2017, дискусия за трансформацията на правителствените информационни технологии на САЩ (Chip Somodevilla/Getty Images)

Спорът за най-богатия можеше да продължи даже и ако не съществуваха гореизброените аргументи. Просто защото в един идеален свят богатството би следвало да се измерва не с това кой колко притежава, а кой колко и за какво дава. Но за добро или зло, ние живеем в друг свят. Света, в който ама-ботите се счупват от гърч, за да задоволят всяко наше потребителско желание, колкото и дребнаво да е то. И заради тях, и заради нас – най-богатият човек в този свят е Джеф Безос.

На български е издадена книгата Джеф Безос и векът на Amazon от издателство Жануа’98