През септември Viasat History ни отвежда на епично пътешествие. Къде? По поречието на Нил. Защо? За да ни разкаже истории за живота и смъртта по бреговете на една от най-великите реки в света.

Сериите „Нил: 5000 години история“ дебютират в 23:00 часа на 2 септември, понеделник, и отвеждат на пътешествие от почти 1000 мили от устието на могъщата река почти до границата със Судан.

По пътя на тази поредица в четири части, проф. Бетани Хюз – историк, автор, водещ на ТВ предавания – ще се срещне лично с археолози, изследователи и местни жители и ще разкрие изумителните останки на гробници, храмове и артефакти по бреговете на Нил. А сега се среща с нас, за да ни разкаже всичко онова, което се е случило по пътя. И не само.

Бетани е специалист по древна и средновековна история и култура, тя посещава най-великите и най-необикновени паметници на Египет. Следвайки пътя на древните египтяни, тя пътува с няколко лодки (традиционни и модерни), спирайки на най-знаковите и впечатляващи забележителности и разказва мрачни и изненадващи истории за тази велика империя.

КВ: При толкова проучвания, толкова пътешествия, толкова снимков материал и данни за всеки филм, как решавате кое да оставите в сериите и кое не?

Бетани Хюз: Мисля, че когато започваш ново проучване, е много важно то наистина да бъде ново, за да има добавена стойност към общата картина на културата или цивилизацията. Това, което искахме да направим точно с тези серии, е да разкажем историята на древен Египет, но не от гледна точка на истории на фараони, на силните тогава, на богатите, макар да правим и това до известна степен, но този път по-скоро искахме да разкажем историите от обикновените хора нагоре. Да разберем какво се е случвало с обикновените египтяни.

Онези, които реално са строили пирамидите, които са правели гробниците, които са рисували по стените. Обръщаме внимание на хората в исторически контекст, които са били пренебрегвани. Обикновени мъже и жени – знаете, че обръщам особено внимание на жените, поради което има доста дамски персонажи в сериите.

КВ: Когато говорим за Египет – много книги са написани, много филми са заснети. Не бяхте ли поне малко уплашена, че това може да се превърне в поредната серия за Египет, което може да повлияе върху интереса към продукцията?

Бетани Хюз: Не се притеснявах изобщо за това, защото имахме да покажем много нови открития. Когато видите епизодите, ще разберете как отиваме в храма на Ком Омбо, наречен на Бога на крокодилите, реално този каменен монумент е бил скрит хиляди години, откриваха го, докато ние бяхме там. Ние отворихме ковчега на бабата на Тутанкамон. Бях и в една неизкопана гробница, така че трябваше да пропълзя в тунела, където на практика няма кислород. Да, наистина смятам, че има много нови неща, а и хората непрекъснато се вдъхновяват и търсят информация за Древен Египет. За мен е истинско удоволствие, че мога да предоставя на зрителите нов шанс да се потопят в тази култура.

КВ: Знаете ли, странно е, когато прочета, че през 2000 година, което е преди само 19 години, вие сте била първата изобщо жена-водещ, представяща исторически серии по телевизията. Вашето обяснение?

Бетани Хюз: Дори не осъзнавах тогава това, работех толкова много и не обръщах внимание.

Може би истинското равенство между мъжете и жените се е случвало преди 3500 години. Но пък от друга страна, от 2000-ата година насам има раздвижване и все по-често има жени-водещи по телевизията, които се занимават с историческа тематика. Понякога е трудно да си пионер, но пък съм щастлива, че проправих пътеката за много други.

КВ: Ако трябва да направите телевизионна поредица, посветена на жена-историческа фигура, към коя дама бихте се насочили?

Бетани Хюз: Много добър въпрос. Знаете ли, аз много харесвам Хатшепсут. Не знам дали сте гледали поредицата, но ние прекарахме известно време в храма й, изследвах местата, където има едни невероятни графити за това как е правила любов. И цялата интрига какво се е случвало там. Тъй че бих направила филм или за жената-фараон Хатшепсут или за Теодора, византийската императрица, която е имала много интересен живот.

КВ: Вие преподавате в университета Кембридж.

Бетани Хюз: Да, така е, както и на други места.

КВ: Кажете ни, мислите ли, че учителите днес трябва да използват различни техники, за да привличат вниманието на учениците? Изобщо как новите дигитални технологии могат или не могат да бъдат част от образованието?

Бетани Хюз: Да, възможно е да бъдат, но винаги съм считала, че това, което ние харесваме като хора са историите. Когато разказваме по добър начин, по увлекателен начин историите, хората ще имат интерес и ще ги слушат. И няма да се разсейват.

КВ: Последен въпрос. Докато ви слушам, докато гледам филмите ви, докато чета интервюта с вас, оставам с впечатление, че наистина много обичате това, което правите. Има ли обаче нещо свързано с работата ви, с историята, с посещението на места, които описвате във филмите си, което ви е било скучно?

Бетани Хюз: Много интересен въпрос, наистина. Знаете ли, не мога да се сетя за случай, в който ми е било скучно. Винаги чета нещо. Колкото и странно да прозвучи, мога да кажа, че не ми е било скучно никога. И ето това е предизвикателство – някой да намери музей, който ми е безинтересен и скучен (смее се).

***

„Нил: 5000 години история“ е в четири части, които ще бъдат излъчени от днес до четвъртък тази седмица в 23:00 по Viasat History, след това има маратон тази събота, 7 септември, от 13:30 часа, после има излъчване отново от 24 септември, в четири поредни дни в 23:00.