View this post on Instagram

A post shared by Miltos Yerolemou (@mratlantis) on

“Има само един Бог и неговото име е Смърт. А, на Смъртта казваме само едно нещо:

Не днес!”

Mилтос Йеролему, изиграл учителя Сирио Форел в първия сезон от “Игра на тронове”, идва в България със собствен 60-минутен уъркшоп за всички желаещи да се докоснат до изкуството на меча чрез танца на водата. Успях да разговарям с него за житейската му философия и живот извън сцената в интервю за теб. Изчисти съзнанието си от тревоги и се наслади на споделеното… Днес!

Key Events & Communication

Здравей. Как си и къде те намирам в момента?

Току що се завърнах от Кипър, където живеят моите родители в едно малко село на южния бряг с маслинова горичка. Посещавам ги поне веднъж годишно.

Какво правиш тези дни след завръщането си?

В момента се приготвям за театрален проект, чиято премиера е идната седмица. Това е една нова продукция на Сирано дьо Бержерак, под режисурата на Том Морис, артистичен директор на лондонския театър Bristol Old Vic и помощник режисьор на придобилия световна известност филм Боен кон. Представленията ще продължат до средата на ноември в Bristol Old Viс.

Кой е най-ранният ти спомен свързан с актьорството и киното?

Следобедните посещения на кино с баща ми. Предпочитахме филмите с Брус Ли. Все пак действието се развива през 70-те години на миналия век, а баща ми беше голям негов фен. Така развихме и връзката си баща-син, посредством киното, заедно.

Не споделяш за пръв път, че Брус Ли те е вдъхновявал като малък. Разкажи ни повече.

Неговото излъчване и философия бяха нещо изключително и спиращо дъха за мен като дете. Също и защото баща ми наистина обичаше филмите му толкова много, че тази любов ни направи по-близки. В ролите си Брус Ли съчетава развлекателната страна на шоубизнеса с много сериозен и дисциплиниран креативен подход и това е нещо, което използвам за да се само-вдъхновя във всичко, което правя. Или поне се опитвам!

Как започна всичко за теб с актьорската ти кариера? Някога мечтал ли си за това като дете?

Никога като малък не съм искал да бъда актьор. Всъщност, не съм се замислял за това сериозно докато не навърших 20. Обичах да участвам в училищни постановки, но само защото в училище не се чувствах на място. Не бях добър на академично ниво, но пиесите и участието ми в тях бяха нещо, с което се чувствах свързан. Сериозно погледнах на актьорството когато правих дипломната си работа за бакалавър по сценични изкуства.

Имаш предишен опис с меч, но ще ни кажеш ли повече за създаването на Танца на водата от Игра на тронове, който е трябвало да бъде различен от всички познати бойни изкуства и стилове?

Наистина имах опит с различни форми на сценични битки, използвайки не само меч, но и други оръжия. Що се отнася до създаването на стила, на водния танц за ИнТ, бях голям късметлия, защото работих с Уилиям Хобс (, който за жалост не е между живите от миналата година). Той създаде стила на водния танц с мен и ми помогна с героя ми Сирио Форел, за което съм безкрайно благодарен. След като се приготвих за ролята с Хобс, работих и с каскадьори в Белфаст, които създадоха хореографията на водния танц.

Ще покажеш ли на българските фенове някои движения от водния танц по време на Aniventure Comic Con, когато ще си гост на събитието?

Да, винаги с вълнение споделям знанието и опита си с феновете. Когато и да посетя подобни конвенции, наистина се забавлявам, преподавайки the water dance. Научил съм много хора, дори слепи и в инвалидна количка, така че класовете ми са отворени за всички, независимо от възможностите и възрастта. Споделям наученото от мен, уча участниците да правят собствена хореография и стил с меча.

Какво и как държи вниманието в света днес, както казваш в ИнТ, наблюдавайки, а не просто виждайки? Би ли посъветвал повече хора да се фокусират в този процес или може би процесите вътре в самите тях?

Мисля, че единственото нещо, за което трябва да мислим и осъзнаваме в дълбочина са връзките ни с хората, които обичаме и нашите съседи. Също така да мислим и да се грижим повече за планетата си. Климатичните промени са най-важното нещо, което ни засяга в момента и трябва да са основен фокус в съзнанието ни.

Не можем да пренебрегваме факта, че трябва да променим начина си на живот и да очакваме от световните лидери да разберат, че радикални промени са абсолютно необходими за да задържим фаталния край. Може би, сме закъснели, честно казано, но дори поемайки последния си дъх трябва да опитваме, защото земята е всичко, което имаме. Когато планетата ни се обезлюди оставаме без нищо.

Участвал си и в Междузвездни войни: Силата се пробужда. Можеш ли да направиш паралел между феновете на ИнТ и МВ? Мислиш ли, че има разлика заради това, че сериалът беше предшестван от книга дълго преди екранизация, за разлика от филма?

Феновете са еднакво запалени и правят света от екрана собствен. Вселената, в която съществуват е толкова детайлна, че им позволява да се приспособят към нея и да я притежават подобно на самите автори. Тази страст ги кара да заемат яростна защитна позиция, което предполагам е и причина да имат категорична такава относно начина, по който е разказана историята. И феновете на Игра на тронове, и тези на Междузвездни войни са част от създадения на екрана свят.

Любимата ти сцена, в която участваш от първия сезон на ИнТ не съществува в книгата. Какво ти харесва най-много в нея?

Фактът, че вдъхнови и вдъхна сила на толкова много хора. Мнозина изправени пред предизвикателствата на живота, по един или друг начин, са ми споделяли, че думите “не днес” са им помогнали да продължат напред и са им вдъхнали надежда. Това ме смирява и ме кара да съм благодарен.

Събирахте ли се с приятели да гледате сериала?

Да, много се наслаждавах да гледам сериала в голяма компания от хора. Това е нещо изключително положително, което той направи. Едно чувство на общност и свързаност помежду ни в свят, където тези неща са все по-трудни за постигане.

Какво знаеш за България?

Срамувам се да си призная, но не знам нищо за България и затова съм много въодушевен, очаквайки с отворени очи и сърце посещението си в страната. Обичам да се изненадвам в нови за мен държави и култури.

Кога последно плака и за какво?

Ок. Това също е доста смущаващо, защото плаках снощи докато гледах Aqua Man. Беше по време на сцената, когато се присмиваха на младия Артур, а акулите и рибите му помогнаха.

Твоята отрова?

Обичам бърбън и по-точно коктейл Оld-fashioned.

Най-скъпата ти покупка?

Кола. Беше Аlfa Romeo, но вече я нямам. Опитвам се да поема моята част от задължението ни към околната среда и сега използвам градски транспорт.

Книгата и филмът, които промениха живота ти?

Фермата на животните е книга, която прочетох когато бях на 16-годишна възраст. Напълно взриви ума ми и преобърна представите ми.

Що се отнася до филм, An American Werewolf in America е този, който гледах отново в този период от живота си и предизвика в мен желание да стана професионалист по специални ефекти и грим. Много преди да искам да бъда актьор.

Кой би поканил за по питие, от всички хора живели някога на тази планета?

Брус Ли, Карл Маркс, Фрида Кало и Тейлър Суифт.

Кога за последно беше щастлив?

Вчера докато се разхождах с годеницата и кучето си в гората край реката на Дартмур. Беше магически ден.

Какво да очакваме от теб в бъдеще?

Ще ме видите през ноември в епизод от “Короната” и продължението на “Бодигард на убиеца” (The Hitman’s Bodyguard) следващата година. Разбира се и театралната продукция Сирано дьо Бержерак на сцената на Bristol Old Vic през октомври и ноември в Лондон.

Най-голямата ти мечта?

Искам да изиграя Яго в Отело. След това един ден искам да отворя резерват за животни в Гърция с моя партньор и изживея старините си ядейки портокали директно откъснати от дървото.

View this post on Instagram

Aftermath of the storm #kinglear #fool

A post shared by Miltos Yerolemou (@mratlantis) on

***

Miltos Yerolemou и редица други звезди можеш да видиш по време на Aniventure Comic Con на 14 и 15 септември в Inter Expo Center.

На 15 септември Милтос Йеролему (Syrio Forel) ще има собствен 60-минутен Sword Fighting Workshop: The Water Dance в LARP зоната на фестивала, като местата за него са ограничени до само 20.   

 
Билети на цени от 25 до 40 лв. можеш да си закушиш от верига бензиностанции OMV, билетен център НДК и Eventim. Деца до 7-годинишна възраст влизат безплатно, ако са придружени от родител. За деца на възраст от 8 до 12 години (включително) цените на редовните билети са с 50% отстъпка.

За повече информация: www.comiccon.bg  и www.aniventure.net