Тези дни Янислава работи усилено над развитието на собствената си дигитална агенция, презентира пред клиенти, пише текстове, прави т.нар. fine tuning на сайта, който ще представя работата на агенцията и какво ли още не. Иначе може да видите Янислава като едно от лицата на българския моред бранд Seddum, а сега и като част от проекта ни “Бал на дебютантите”.

КВ: Какво е дисциплина според теб и ти дисциплинирана ли си в работата си?

Янислава Янева: Гледам много да не се замислям кое какво е, но щом трябва да отговоря, ще наруша дисциплината си. Ето. Не си позволявам да мисля и обмислям прекалено дълго нещата по принцип, за да харесвам по-дълго това, което правя. Това не е ли дисциплина? Ако дисциплината значи самовъзпитание, то определено се старая, но ми е трудно. Разпиляна съм. Непрекъснато започвам нови неща. Търся нови посоки, хора, проекти. Трудно е да останеш на едно място. Както някой беше казал: “Раят не е на едно място”. Довършвам започнатото, защото това е проява на отговорност, но понякога ми се налага да стискам здраво зъби до края, което причинява известна болка. Важно ми е да имам рамка, за да структурирам работата си по-добре и за да не си позволявам да отлагам досадните задачи. Винаги трябва да бързаме да свършим “мръсната работа”. Освобождаващо е. Сега, когато аз определям времето и ангажиментите си, съм изправена пред предизвикателството, да бързам бавно.

КВ: Ако дисциплината води до някаква повтаряемост не се ли превръща в бич за креативността?

Янислава Янева: Дисциплината със сигурност е скучна, но е невъзможно да правим само онова, което ни е на сърце. Просто животът е такъв. Работата с много и различни хора изисква саможертви. Това обаче може да ни бъде стимул, за да се постараем да отделяме повече време за нещата, които ни доставят истинско удоволствие и да не придаваме толкова важност на скуката. Вярвам, че има начин да си дисциплиниран и това да не ти тежи. Въпрос на въображение е. Със сигурност, когато правиш нещо по задължение или повтаряш едно и също действие всеки ден, ставаш по-тъп. Най-големият грях е тъпотата. Дисциплината е баланс между отговорност и свобода. Този баланс е проява на креативност.КВ:
Разкажи ми за периодите, през които мина , за да стигнете до идеята с твоята приятелка, до създаването на тази дигитална агенция? През какви професии премина, за да се озовеш сега тук?

Янислава Янева: След като завърших “Книгоиздаване” във ФЖМК, разбрах, че съм загубила много време. Най-дългите няколко години в живота ми. Вината беше предимно моя. Учих повече, отколкото трябваше, и отлагах дълго търсенето на призвание. Явно очаквах да ме удари в сърцето, но… уви, не ме удари нищо. Не исках да се занимавам с книги, за да не намразя най-голямата си любов – четенето. Не исках да бъда журналист, защото беше мечтата на майка ми. Не исках да писателствам, защото се страхувах, че ще е прекалено мъчително. Давам си сметка, че от много съпротивление, немалко хубави идеи останаха в главата ми, но не съжалявам. Това ми беше за урок. И все пак… пробвах да пиша за мода, после за любов, после 2 години работих в “Перото” и Национален център за книгата към НДК, където имах възможността да бъда част от живота на съвременната българска литература.

След това работих в една рекламна агенция, където намразих офис съществуването, с което сложих край на мъченията си и бях готова да се впусна в приключение по мой вкус – т.е да бъда повече себе си. Имах късмета да хвана една вълна от най-разнообразни проекти, в които бях поканена да участвам като ПР, като копирайтър, като човек, който се опитва да създава добро съдържание в онлайн пространството за различни бизнеси. По същото време моя много близка приятелка ми се обади: “Хайде да си направим агенция за криейтив и дигитален маркетинг. Можем толкова и различни неща, хората ни се кефят по-скоро, why not…?” И тaка…

Преди няколко месеца аз и Мария започнахме да работим за различни малки и големи бизнеси, опитвайки се да създаваме красиво и вълнуващо съдържание за тях. Колаборираме си със супер готини творчески екипи, като крайната цел е да се възползваме максимално от възможностите на дигиталната среда, а защо не и да бъдем част от нейната промяна. Все пак агенцията ни се казва Eclective (Игра на думи: eclectic+collective=eclective) До края на месеца ще имаме сайт, където ще покажем свършеното до момента и ще се развихрим с пълна сила. Coming soon.

Лайтмотивът на животът ми в момента е: “Моят център е да нямам център”. Не спирам да работя, да се уча, да скачам от едно в друго, но като се захвана с нещо, го правя яко. Ta… В такъв период съм.

КВ: Сега, когато вече работиш сама, имаш ли хора, които питаш, за да разбереш, че нещо е добро или не е добро, или разчиташ на своя вътрешен глас?

Янислава Янева: Имам много вътрешни гласове, затова предпочитам да чуя и глас от отвъдното. Постоянно питам разни хора какво мислят за нещата, които правя. Изпращам имейли посред нощ. Мнението на другите ми влияе, когато има защо. Но понякога просто правя това, което ми се струва готино и нямам време да питам когото й да било. Всичко е въпрос на моментно усещане. Днес не правя същото като вчера.

КВ: Амбициозна ли си?

Янислава Янева: Отскоро съм амбициозна, много е интересно. Преди не се припознавах в това. Започна да ми харесва това да си поставям цели и да ги постигам. Така не си позволявам да се подценявам. Битката със себе си е опиат. Преди 1 година можех да живея и без цел, сега ми е важно да водя войни. Каква революция без огън. (усмихва се)

Не съм готова да проливам кръв. Не обичам болката, но понякога я предизвиквам, разбира се без да се наранявам прекалено.

КВ: Коя е най-хубавата българска дума?

Янислава Янева: Човещина. (или пък “лудост”?)

КВ: И последно – вярваш ли в късмета?

Янислава Янева: Не вярвам. Смятам, че всеки човек избира пътя си, взима решения, определя сам живота, целите си, това което му се случва. Ако работиш здраво най-вероятно ще постигнеш това, което искаш. Сигурно има нещо като късмет, неща които не зависят от нас, някаква сила, която ни влияе. Не знам. Само знам, че ако има късмет, то на мен ми липсва. (“Това не е оплакване”, пояснява Янислава, когато си тръгва. Coming soon – очаквайте агенцията, както и куп други неща).

 

***

Бал на дебютантите #8: Елена Нацариду