В петък HBO пуснаха трейлъра на филма Брекзит с режисьор Тоби Хайнс. Драмата проследява историята на вота от 2016-та година и какво се случва зад кулисите, разкривайки действащи лица, стратегии и вражди по време на кампанията. На фокус са напредничавите методи в предизборната подготовка, довели Британците до избора да излязат от Европейския съюз.

Премиерата на Брекзит във Великобритания се очаква на 19-ти януари по Channel 4. Бенедикт Къмбърбач е звездното участие, в образа на Доминик Къмингс, Директор на кампанията за излизане от ЕС, от самото ѝ създаване през октомври 2015-та година. Негов е и слоганът “Да вземем обратно контрола“. В трейлъра, той е представен като “човекът зад брекзит“. Журналистът Ник Коен скоро го описа като “една от най-важните фигури в модерната история, за която 99% от населението никога не е чувало“.

Трейлърът показва Къминг да задава политически некоректни въпроси като “Имиграцията ли? Бъди честен. Расата? Кои държави не харесваш?” – докато пише “Турция” на врата покрита с бележки, обяснявайки напускането на съюза като копнеж по “завръщане във време, когато познавахме нашето място“. Не отбягва и темата за влиянието на социалните мрежи в кампанията с “хакване на електоралната система”, “възстановяване на шансовете в наша полза” и “нови 3 милиона гласове”.

Премиерата на филма идва в много спорен момент за Обединеното кралство. Момент, в който поданиците му са разделени относно Брекзит, относно най-добрият начин да бъде осъществен и дали решението е взето на база честни методи. Коментарите в Twitter не закъсняха и множество изразиха недоволството си от излизането на филмовата драма именно сега. Карол Кадуалдър, журналист провел обстойни разследвания на предизборната кампания и вота, сравни идеята на HBO с това да се направи филм за текущото разследване на специален съветник Робърт Мюлер за намесата на Русия в последните президентски избори на САЩ.

 

@Карол Кадуалдър: O, Боже. Компанията направила драмата “Брекзит” с Къмбърбач? Частично е финансирана от Лен Блаватник. Донор на иногурацията, на Тръмп. И партньор на Виктор Векселберг, санкциониран руски бизнесмен, който Мюлер разпитва. Това не изглежда добре. 

@Карол Кадуалдър: Изтрих туитовете си. Нямах намерение да критикувам Джеймс Греъм. Просто съм много разочарована от случващото се прикриване, от страна на правителство и опозиция. Трудна художествена проза с отсъстващи основни факти. Изглежда, че филм финансиран от донор на Тръмп и близък на Путин е най-близкото, което ще имаме като публичнo разследване, затова му се насладете. 

Защо разследване?

Докато преговорите за Брекзит се случват твърде бавно, то методите на предшестващата вота кампания остават неясни. Така или иначе към момента публично разследване няма, за разлика от щатските президентски избори. Единствено Избирателната комисия в Обединеното кралство разследва използването на данни. През юли те откриха, че вота е свързан с нарушаване на избирателния закон, надхвърляйки сумата от 7 милиона паунда в разходи. Допълнителните средства са предоставени от про-Брекзит групата BeLeave. С 51.9% в полза за излизането от ЕС, някои смятат, че именно тези допълнителни средства са изиграли решаваща роля. Британците от анти-Брекзит групата също обърнаха внимание на 2.7 милиона паунда, които опонентите им са похарчили за услуги свързан с анализ на данни от канадската фирма за дигитален маркетинг Aggregate IQ, която е свързана с Cambridge Analytica.