Каква ще бъде астрологичната 2017 година? От нумерологична гледна точка изпращаме девятка, идва единица – символът на новото начало, така ли?

Да, наистина се надявам, че нещо ново ни чака. Чисто астрологично новата година започва от мартенското новолуние. Ние сме архетипни същества, отдавна сме приели 31 декември като край на нещо и начало. Този архетип работи, защото тази физическа нова година вече е факт. Чисто нумерологично тя вече е във вибрацията на единицата. Хубаво е да знаем, че промените не могат да станат все едно режем парчета от тортата – предишната година беше девятка, т.е. означава, че ние сме се разделили с нещо и изведнъж отиваме на новия етап единицата и всички шансове са пред нас. Това е един много дълъг процес, в който може би някои ще успеят да се възползват от енергетиката, други няма, едни ще стигнат до средата, трети ще се върнат в първи клас.

Под вибрация единица наистина могат да се направят чудеса. Единицата е един потенциал, тя няма начало и няма край. Събира в себе си абсолютно всички възможности и противоречия. Тя си стои там, чака някаква енергия да се прояви. Това е импулс, но дали ще се прояви като резултат зависи от много неща – дали ще срещне още една единица, дали ще излезе вятър? Т.е. тази година, според мен трябва да се опитва, да се експериментира. Това е година на големи надежди и мечти. Тук важи максимата – ти си толкова голям, колкото са големи мечтите ти. Всичко, което ни хрумне, можем да направим първа крачка към неговото реализиране тъкмо тази година.

Ако за миналата годината заради девятката, която символизира края, много хора си отидоха оттук и затова включително я определяхме като тежка и трудна, 2017-та как може да се определи?

Няма нищо лесно. Никой не ни обещава това. Най-важно е да знаем кои сме, за това ни помага и астрологията. Така се случва, че ако успеем да преодоляваме препятствията, научаваме се и си създаваме навици, които работят в наша полза. Само няколко месеца след подобно препятствие ние вече сме по-здрави, по-силни и по-оцеляващи. Неслучайно са тези цикли. Нумерологията е най-лесният начин, чрез който пространството може да си говори с нас на универсален език, чрез цифрите. Шансове винаги има. Най-вероятно в предишните цикли някъде сме се провалили. Имаме възможност да тръгнем отново по нов път. В този смисъл тази година ще бъде силна единствено за тези, които се осмелят.

В единицата е времето, в което трябва да си изберем нашето лично място, например, ако сме започнали ново финансово партньорство. Година и половина напред основната тема в пътя на собствената ни човешка душа ще бъде към това да се връщаме към сърцето и детето в себе си, да разбираме кои сме. Дори да забравим малко остарели понятия като демокрация, равенство, братство, които са изчерпали чистия социалистически смисъл, те имат нужда от ново истинско водолейско значение. За да сме равноправни в партньорството, трябва да знаем кои сме, да влизаме със собственото си сърце и да уважаваме сърцето на другия.

За това ли ще ни буди петела в следващата година по китайския календар?

Да, петелът много добре си пасва с астрологичните характеристики на годината. Той е един вестоносец, всъщност пиар. Честито на печелившите – журналисти, пиари, търговски пътници, шофьори, всички, които са на колела, които летят, които имат нещо да кажат. Хайде, кажете го сега, кажете го тази година или замълчете завинаги или поне за следващата година, когато ще е единица. Защото всъщност с гласа си първо ние трябва да заявим собственото си сърце, да кажем какво обичаме, да рискуваме заради това, което обичаме и да видим кой ще ни последва. В хората, които ни последват, ще се огледаме и ще разберем дали това, което правим ще е полезно само за нас, а и за другите. След това епохата на Водолея, иска това от нас, да правим така нещата – с цялото си сърце, но в полза на всички останали.

Петелът има ли и мрачна страна? Понякога влиза в битка, но трябва да е провокиран за това…

Той е мачо във всичката пошлост на тази представа. Когато се самозабрави може да стане глупаво агресивен, да действа прибързано, да действа прекалено емоционално, може например да тръгне да пее, без да се е разпял, може да пречи на всички останали и въобще да не му пука, той е петел, с него трябва да се съобразяват. Всяко добро си има и своята отрицателна страна. Няма как, трябва да намерим баланс в себе си.

Първата половина на годината ще бъде малко трудно, защото енергетиката ще е доста силна и напрегната, ще има и доста ретроградни планети.

Меркурий ще е ретрограден, тази година и Венера ще е ретроградна, която ще се връща в Овен и ще ни кара да сме по-крайни, да взимаме решения, които ще смятаме за абсолютни, че точно това трябва да се направи, напористо, без да се замисляме за резултата, кого ще клъвнем, ще нараним, кого ще поставяме на мястото му.

Обръщането към себе си ще ни помогне ли да не реагираме по този начин?

Във втората част на годината, особено след второто затъмнение през август, вече ще се подчертае пътят на душата, връщането към детето в себе си. От септември нататък годината ще бъде успешна да влезем надълбоко, да извадим зелите си ресурси и да ги представим на света.

Колегите ви астролози казват, че периодът, когато ще имаме предсрочни парламентарни избори в края на март, не е добър за съставяне на правителство и трудно ще се формира стабилен кабинет. Така ли е, заради ретроградния Меркурий, в който се влиза от 10-ти април?

Не е толкова лесен период, и Венера е ретроградна, а мисля, че и Сатурн е ретрограден тогава, а той все пак е законодателят. Имам чувството, че нашите политици много добре си избират времето за избори. Трябва да видим дали няма да изберат някой ден в Луна без курс. Няколко поредни последни избора се случваха така, на Луна без курс. Тогава нищо не зависи от теб, Луната определя народа, народът се манипулира, наистина не се знае какво точно ще се направи, а също тогава най-лесно могат да бъдат скрити някакви подмолни действия.

Ако наистина се избираха тези дати и със съветите на астролозите, каквито претенции се носят по кулоарите, нямаше да се избере този период в никакъв случай. Да се надяваме, че няма умисъл.