За да стигнете до него, трябва да се отклоните. Да се откажете да следвате пътя, по който са тръгнали всички и да рискувате да ви се случи нещо различно. Риск, в повечето случаи неизбежен, когато става въпрос за artnewscafe. Създадено в Пловдив, в момент, когато много малко хора имат желанието да се отклоняват, историята му, натрупана след 10 години съществуване е също история на отклонения – визуални, музикални, идейни, пространствени. Преди него, там е Чоли, чийто сервиз за аудио и видео техника е непочиствана носталгия от първите години на демокрацията, която през 2007 г. решава да смени квартала. В следващите години пространството зад деветдесетарската решетъчна врата постепенно се превръща в манифест за развитие на една нова култура, отворена към града, към изкуствата и обмяната на идеи, чиито авторите са Катрин и Веселина Сариеви, собственици на галерия SARIEV, разположена в съседство, инициатори на първата за България Нощ на музеите и галериите, превърнала се по-късно в НОЩ/Пловдив и директори на фондация „Отворени Изкуства“.

Снимка: пърформънс на Леда Екимова artnewscafe 2007

Затова и историята на artnewscafe е и история на художници. Ако по случайност сте кривнали по улица „Отец Паисий“ в един 7 юли 2007 г., тогава женската фигура облечена в костюм на бяло коте, лениво изтегната на пода на едно все още ремонтиращо се празно пространство вероятно ви е накарала да се спрете, за да проследите докрай случващото се. Може би сте станали нетърпеливи от неподвижността ѝ или обратното тя ви е накарала да си кажете, че в крайна сметка няма за къде да бързате толкова. Или дори сте изпитали симптоми на „една по-висша любов“, както я нарича Леда Екимова, на чийто пърформанс, организиран от галерия SARIEV вие току що сте присъствали. За този малко сюрреалистичен момент ще си спомните три години по-късно, в разгара на една от най-дългите септемврийски нощти на Пловдив, когато се опитвате да си намерите място сред публиката на първия в България пърформанс на Войн де Войн – “Приключенията на господин Руж в Дивия Див Изток”.

Снимка: Изписване на логото на artnewscafe – подълък от Недко Солаков 2008

Старата метална врата отдавна е сменена със стъклена фасада, позволяваща непрекъснат диалог между вън и вътре, по идея на архитектите от MMXX – Магдалена Матанова и Христо Хаджиганчев. По стените международни заглавия като Frieze и Artforum си делят място с други като „Портрет на художника като млада“, което авторът му, изкуствоведът Десислава Димова е представяла тук. Логото също е дело на художник, изписано с неподражаемия почерк, с който Недко Солаков от години пише по стените на галерии и музеи по целия свят.

Снимка: Приятели зад Бара – Destructive Creation

Историята на artnewscafe е и история на личности. Когато отново минавате, този път вече нарочно, може би е, за да пиете кафе с Константин Вълков, един от първите „приятели зад бара“ и програмен директор на Дарик радио в останалото време. Няма как да не стане въпрос за едноседмичния му престой в Афганистан, разказан отчасти и в изложбата от фотографии по стените около вас. А може би срещата ви е с актрисата Ирмена Чичикова, композиторът Виктор Илиев, предприемачът Любомир Ноков от harmonica.bg, Иво Димчев от Stereofox или още станалите известни с акцията „В крак с времето“ върху паметника на Съветската армия в София – Destructive creation.

Снимка: първа публична дискусия “Да запазим Кино Комсомол Космос” 2011

Всеки от приятелите зад бара трансформира пространството и обстановката, както с избраната от него музика, така и идеите и разговорите, провокирани с присъствието му. А понякога те стават и много по-сериозни. Отворено към града и случващото се в него, artnewscafe се превръща още през 2011 г. в място за срещи и организиране на действия за спасяването на бившото Кино Космос в центъра на Пловдив, обречено на престрояване в гаражна платформа и безмислен мол. Поредицата „Беседка за града“, която продължава в „Алтернативната карта на Пловдив“ е друг проект, който изследва и говори за града, тръгвайки от „Отец Паисий“ 38.

Снимка: Откриване на artnewscafe 5.09.2008 

А тези, които познават мястото от години, може би ще кажат, че artnewscafe  е най-вече история на музика. „Итало – какво?“ вероятно сте попитали на откриването преди десет години, когато някой се е опитвал да ви обясни за итало диското, което тогава все още никой не пуска в България. аrtnewscafe заявява музикалните си позиции от рано и те рядко се чуват другаде (освен на традиционните коледни и великденски партита All Together Now). Отвъд поредицата скандинавски електропоп партита, там се случват неделни Битак партита и Буркан партита, празнуване на Банго Васил, първата (и не само) музикална изява на проектът Melformator, а от време на време и епизоди на музикалното предаване „Фалшименто“ на Илиян Ружин. За DJ-те от всякакви краища на страната и света, които минават при удобен случай също си има причина. Или предпоставка. И тя идва от седящите зад бара, с които може да си говорите за музика (внимание, аматьорите да се въздържат) и какво ли не друго, докато не затворите заедно. Именно техните лица, размазани и на фокус, се мяркат редовно по снимките от архивната изложба, обещаваща разкрития на малко известни факти от историята на мястото (сред които и няколко кадъра от Water Wars) и моменти, уловени само от някой толкова близък до тях, колкото е Веселин Трачев. За носталгичните (или просто любопитни), на партито тази година музиката ще пускат някои от станалите митични за мястото DJ Sayulke, Martin /Nordic Soundscapes Bulgaria/, Denitza /Good vibes/, Mironov /Melformator/, ELEN /Melformator/, Plamen K, Radischen /Dots/, Cvetka /Dots/, Krassimir Dobrev, jOObba /XRaydio/. Вие изберете от коя история да станете част.

 

10 години artnewscafe, 6 септември, 16.00 – 02.00 ч., ул. „Отец Паисий“ 38, Пловдив.