Номадите нямат дом, само моментен пристан. Номадите са децата на Космоса, които крачат през Млечния път и описват с пръст Орион, Касиопея, Малката и Голяма Мечка. Номадите са дълбоко свързани със земята, но не я притежават, нито тя притежава тях.  Ти може би ще ги срещнеш и точно когато свикнеш с тях, ще тръгнат отново. Номадите не принадлежат.

Изкуството да си никъде и навсякъде, Lexi Fleurs от No-Mads Land пресъздава с чрез музиката – от личните си сетове до пъстрите Terra Nomadica фестивали.

Save the date, защото дните между 7. и 9. Септември са отредени за Terra Nomadica Festival 2018, в Долна Диканя, под открито небе, в красивите западни склонове на Верила, в подножието на връх Дебелец. Както организаторите го наричат – “мястото, където пътуващте души се срещат, за да създадат заедно нови усещания, чрез откриването на музика, лекции, движение и различни творчески работилници.”

За повече информация и издайнически постове следете страницата на фестивала. А билети може да си закупите от Евентим: https://goo.gl/AK3snh 

 

Terra Nomadica, Снимка: Личен архив

Както винаги на Terra Nomadica и този септември музикалната програма е богата. Част от нея ще бъдат артисти от българската и европейска сцена, част от тях са Dj Diass, Vataff Project, Jugurtha (Франция), Dj Dharba, Man of No EgО, Mila Robert, Lenaki и DJ Lexi Fleurs.

От егоист се спираме на фрaнцузите Jugurtha и по-специално на съоснователя – Yassin V. Basilic. Предлагаме ти да прочетеш интервюто ни с Yassin под музикален съпровод.

La musique est la pour parler de ce dont les paroles ne peuvent pas parler

Мадлен Райкова: Защо Jugurtha? Какво значи (за теб)?
Yassin V. Basilic: Jugurtha (бел. авт. – Югурта) е бил цар на Нумидия, 100 г. пр. Хр. Империята е владеела територията от Южна Испания до Либия. А сега ние използваме музикалното наследство на вискчки тези земи и техните народи. Освен, че самото име ни звучеше приятно, решихме, че е подходящо име за oriental electronic live band.

МР: От колко души се състои Jugurtha и каква е твоята роля в групата?
Yassin V. Basilic: Групата се състои от четирима души. Аз съм неин съосновател и продуцент, освен това свиря на ней (бел. авт. – музикален инструмент, подобен на флейта) и уд (струнен музикален инструмент). Старая се да развивам всички идеи, които имаме.

МР: Как започна всичко с музиката?
Yassin V. Basilic: От дете за мен музиката е друг, свободен свят, през който можеш да пътуваш безкрайно. Започнах да свиря на флейта в училище, но уроците ме отегчаваха, затова вкъщи пробвах различни техники и общо взето изпробвах границите на инструмента. Истината е, че създавах повече шум, отколкото мелодия, но това беше началото на моите експерименти с музиката, така започна и процеса на създаване. Музиката беше магия за мен, можех да слушам една и съща песен седем поредни пъти.

МР: Как създаваш траковете си?
Yassin V. Basilic: Процесът на създаване  е различен за всеки от нас. Няма точна дефиниция. Просто трябва да започнеш, след това всичко се случва естествено.

МР: Какво изразявш с музиката си?
Yassin V. Basilic: Искам да претворя мултикултурализма, Изтокът и Западът, Северът и Югът, които живеят в мен, в нас. Старая се да правя музика, която да служи като мост между хората и поколенията. Музиката на Jugurtha  е “събуждаща”, която те докосва и вибрира дълбоко в теб. Ключът в този процес е работата с подходящи древни музикални инструменти.

МР: Имат ли право хората, когато сравняват Jugurtha със звученето на Buddha Bar?
Yassin V. Basilic: Може да се каже, че пътешествието през Ориента, съчетано с Downtempo стила, понякога напомня звученето на Buddha Bar, да. 

МР: Имаш ли си идол в електронната музика, някого от когото си се учил?
Yassin V. Basilic: Изпълнител като Trentemoller ми е дал вдъхновение да правя електронна музика. Но в по-широк диапазон, влияние са ми оказали Deep Dish, John Digweed, The Revenge, Ricardo Villalobos, David August, Masomenos, Nicolas Jaar, Chris Coco и още много. 

МР: Какво те прави добър DJ?
Yassin V. Basilic: Добрият плейлист и каква е вибрацията на сета ти, каква история разказва, как въздейства и в какво настроение в публиката, когато го слуша. 

МР: Какво те вдъхновява?
Yassin V. Basilic: Също като процеса на създаване, вдъхновението винаги е различно. Бих казал – развиването способността да разчитам света във всеки момент, както и да намирам място за тишината, така, че да се случи магията на мелодията.

МР: Разкажи ни за ваше спиращодъха парти.
Yassin V. Basilic: Най-добрият подарък от публиката получихме на Chill Out festival в Турция. Бяхме цялата група и изпълнихме за първи път на живо новия си трак Sophonisbe. Хората подскачаха в ритъма на 105 бийта в минута. Усетиха много точно работата ни. Не очаквахме подобна реакция и толкова силна енергия. Друг такъв момент беше в Тунис, когато изпълнихме 3-часов сет. Публиката се сля толкова добре с нас и музиката ни, че изобщо не разбрахме кога мина времето, а накрая никой не искаше да си тръгне. 

МР: За първи път ли идваш в България?
Yassin V. Basilic: Да, за първи път! Вълнувам се! Много от приятелите ми в университета бяха от България.

МР: Кой е трака / сета/ песента на живота ти?
Yassin V.  Basilic:Песента на живота ми не е електронна музика, а по-скоро ориенталски джаз – Dhafer Youssef – Les Ondes Orientales 

МР: Филмът на живота ти?
Yassin V. Basilic: Underground на Емир Костурица

МР: С кого би излязъл на вечеря / на бар?
Yassin V. Basilic: Бих излязъл на бар с Тесла, Хаям и Руми.

МР: Какъв природен елемент би бил Jugurtha?
Yassin V. Basilic: Пясък.

МР: Концерт на върха на планината или в подводница?
Yassin V. Basilic: На върха на планината!

МР: Музика по време на секс?
Yassin V. Basilic: Чувствена. Бих препоръчал импровизации на уд или кануна.

МР: Тракът на твоето погребение?
Yassin V. Basilic: Тракът на моето погребение… Ммм. Измпровизация на ней. 

Не изпускай Jugurtha и цялото зареждащо духа и тялото изживяване на Terra Nomadica,  в края на седмицата!