Modern Essentials е оригинална селекция, направена от Бекъм, на основниза съвременния мъжки гардероб дрехи (бази), които подсигуряват добър стил на обличанеи удобство в градска среда. А да заявиш себе си, чрез стила си на обличане, еначинът да си осигуриш предимство във всички нива на общуване. Да осъзнаеш своядрескод, без това да бъде акцент в поведението ти. С други думи:интерпретацията на понятието модерностнепременно минава през информираността за влиянието на базите в съвременния мъжки гардероб.

След първата му колаборация с H&M – David Beckham Bodywear (линия за бельо,стартирала в началото на 2012), с Modern Essentials Бекъм прави премеренизбор на основните детайли в гардероба на един съвременен мъж, принадлежащ на съвременнатаърбан среда. Приемаме го като жест към силуетите белязани от времето и оставащибезапелационни символи на мъжкото присъствие. Но и като добро познаване напринципите на модерния начин на живот.

Има няколко характеристики, с които т.нар. бази могат да бъдат описани. Теса многофункционални, съчетават се лесно с другите дрехи в гардероба.Позволяват неочаквани и  интересникомбинации. Предпазват от “грешки” в стайлинга и са добри решения в различниситуации (работни срещи, клубни събирания, пътувания, приятелска среда,всекидневни спортни занимания).

В първите селекции, в началото на миналия век, базите са около 10-12 и прототипите им са военните и университетскиуниформи, както и работното облекло – белия ти-шърт, джинсите от неизбеленденим, тренчкотът Mackintosh (тип мъжки шлифер), късото вълнено палто, синятапамучна риза тип Oxford, едноредното сако с високо закопчаване, правият памученпанталон, авиаторското яке, класическата кожена обувка с връзки… За пример,късото тъмносиньо палто от сурова пресована вълна с четири външни джоба есъздадено в началото на 18-ти век за униформите на холандската флотилия. В последствиесе налага като класическо мъжко облекло в цяла Северна Европа, Америка иКанада.

Един друг феномен след Втората световна война, повлиява силно върху мъжкияи дамски гардероб. Сред разрушенията се размиват социалните разлики, хоратаоцеляват с друго отношение към материалното. Изтъняват границите между скъпо иевтино, между дамско и мъжко облекло. Стотиците униформи, освободени отнационалния резерв на всяка държава, доминират в силуетите на хората почтидесетилетие. Светът вече не е същият. Последвалият индустриален подем, възходътна кино-индустрията и телевизията, съпътствани от желанието на хората давъзвърнат стандарта си на живот, съживяват идеята за елегантност, класическигардероб, символи на лукса, качество на материи и изработка.

Десетилетие по-късно, в края на 60-те и началото на 70-те, младежкитебунтове и социални движения създават нова градска култура с нови икони и моделиза поведение. Литературата и киното не остават безучастни. Пазарът на дрехивече трябва да се съобразява с доминирането на винтидж стила и новопоявилите се интерпретации на класическите бази. И едно ново понятие – унисекс, с проекция във всички нива насистемата наречена мода. Влиянието на това понятие създава условия някои отбазите, считани за приоритет на мъжкия гардероб да се развият в дамскитеколекции – джинсите, Т-шърта, спортната обувка, ризата с остра яка, костюма в 3части, тренчкота.

Безспорно, спортът остава най-благородният ресурс за вдъхновение в мъжкиягардероб. От края на 19-ти век, когато в него се настанява спортната риза поло-шърт, презепохата на фитнеса – 80-те, до съвременните спортни практики в градска среда, броятна базите се увеличава до 25-26. Веченикой не възразява за мястото на емблематичните спортни обувки, суетшърта,джогинг панталона. Разработването на нови високотехнологични материи позволявада се промени ергономията на класическите бази. Запазват се изискванията къмосновната конструкция и определението класическивариант с очакването на нови и нови интерпретации.

Дейвид Бекъм комбинира силуета на спортния джогинг панталон и еднореднотоколежанско сако в елегантен костюм.

Духът отдавна е излязъл отбутилката…

Modern Essentials selected by David Beckham е във всичкимагазини на H&M, както и онлайн от 29 септември 2016 г. За да направи по-лесен избора ти H&M предлага специални стайлинг сесии на 1 и 2 октомври в магазина си в Paradise Center (13:00 – 19:00 ч.).

Фотография Павел Червенков/ Стайлинг Мариета Ценова