“Ям нездравословно и работя здраво” – това е тайната за дълголетие на 94-годишният Джузепе.Журналистът на CNN – Бен Уедемен, разбулва мистерията за дълъг живот на юг от Неапол, в град Акиароли,където един на всеки десет жители е столетник.

Според кмета СтефаноПазини, крепкото здраве на съгражданите му, се дължи на средиземноморскатадиета, редовните упражнения и мекия климат.

Дядо Джузепе има градина,за която се грижи всеки ден – отглежда домати, чушки, лимони, портокали и лотос. Дълголетникът се смее, когато го питатза здравословния му начин на живот и споделя, че преди пет години пушил две кутиицигари на ден.

Неговата рецепта е темаза възрастни. Тайната? – жените. След като съпругата му почива предишест години, Джузепе изпада в депресия, от която го изкарва друга млада дама. “Открих, че любовта е незаменима”, казва той. “Това ни прави щастливи, прави ни по-весели.” На въпроса на журналистадали все още му се отдават нежните ласки, дядо Джузепе отговаря, че винаги ебил майстор.

Но да се върнем къмсредиземноморската диета, именно в нея се крие загадката. Хранителният режим сесъстои от много пресни плодове и зеленчуци, скромно количество въглехидрати ириба.

На следващата сутрин Бен Уедемен посещава дома на Катерина, която е на 81 години. Тя му приготвя типичноястие от храните в средиземноморската диета. Докато реже картофи, домати и чесън, зада ги изпържи със зехтин, журналистът я пита дали харесва риба. Катерина се подсмихва поднос и признава, че предпочита месо, сладолед и много сладкиши – съвсем не според диетата.

Възрастните жители на Акиароли и хълмистите крайбрежните райони около него са предмет на проучване,проведено съвместно от университета Ла Сапиенца в Рим и в Университета в Калифорния, Сан Диего.

Изследователите проучват300 местни столетници, опитвайки се да разберат защо хората тук живеят толковадълго и имат такива ниски нива на сърдечно-съдови заболявания и болестта наАлцхаймер. Ученитепланират да разгледат дали високите концентрации на розмарин в диетата,както и много ходене през планините наблизо, оказват положително въздействиевърху продължителността на живота.

Американският диетологАнсел Кейс първи открил средиземноморската диета в тази част на Италия, където живеят много възрастни и активни хора. Кейс живял тук и спазвал хранителния режим и доживял дълбока старост – споминал се на 100 години през 2004-та.

Делия Моринели, която е на 79, много години била готвач на Кейс. Днес тя работи в ресторант,специализиран в предлагане на ястия от средиземноморската кухня и диета.

За разлика от Катерина,тя е страстен и категоричен поддръжник на тази диета, и показва на екипа от CNN как сеготви здравословно ястие от паста с нахут. “Докато работих за Кейс никога не сме купували месо”, спомня си тя, “В тозиресторант, месо няма. Нито пък масло.”

Факт е, че средната продължителност на живота на италианците е 82 години. Те готвят основно със свежи плодове и зеленчуци, а някои от тях са обсебени от храната – от къде е купена, как се приготвя, как се яде… Националната здравна система тук се смята за един от най-добрите в Европа. И може би най-важното е,че италианците не правят нищо на всяка цена.

Срещата, която впечатлява журналиста най-силно е с Антонио и Амина. Благодарение на тях той си обяснява дълголетието на жителите на Акиароли – не заради диетата, а заради любовта.

Антонио празнува100-тния си рожден ден през февруари миналата година. Спомня си как се завърнал в Акиароли след битката в Етиопия през 1930 г., за да стане рибар. Тогава бил беден, живеели без електричество и течаща вода. Хората се хранели с това, коеторасте или може да се улови. Животът бил труден – слабите умирали млади, а силнитеоцелявали, спомня си столетникът. Той не се интересуваот известната местна диета, а споделя, че тайната на дълголетието му е “тази красива жена, жената на живота ми.” Амина, която днес е на 93, се усмихва срамежливо и мило започва да рецитира свое стихотворение, посветено на любимия Антонио. 

Любов и привързаност – плюсвсичко, което е здравословно, може би това са истинските тайни съставки натяхното дълголетие, обобщава Бен Уедемен.