На 1 октомври се състоя официалното откриване на Академията по фотография BECA | Before Creating Academy пред публика от любители, ценители и професионалисти фотографи. Събитието премина с много вълнения и емоции, като предостави възможност на гостите да вземат участие в дискусионен панел с основните лектори на академията – Димитри Стефанов, Пенко Скумов, Валерий Пощаров, Свилен Начев, Полина Илиева и Александър Карчински.

Вечерта постави началото на основаната от фотографа Димитри Стефанов Академия, който обяви предстоящите дни на отворените врати в Академията. До 15 октомври, когато е и крайният срок за записване в BECA | Before Creating Academy, ще се състоят три открити за публиката лекции, в които всички желаещи ще могат да се запознаят с лекторите, програмата, методиката на обучение и планираните проекти с курсистите.

Свилен Начев, Валерий Пощаров, Полина Илиева, Александър Карчински,Пенко Скумов-лектори в BECA | Before Creating Academy Фотография: Чавдар Чернев

Начало ще поставят Димитри Стефанов и лектора Валерий Пощаров, които ще проведат първата лекция на 5 октомври (понеделник) от 19:00 ч. във Photosynthesis. След събитието снощи препоръчваме горещо да се насладите на философията и житейски възгледи на Пощаров.

Следващите обявени дати за отворени врати са на 8 октомври (четвъртък) с лектори Александър Карчински и Полина Илиева и 12 октомври (понеделник) с лектори Свилен Начев и Пенко Скумов. Диалогът в общността е основа и ще бъде важна част всяка лекция, всеки ден на отворени врати. Лекторите от Академията освен световно признати творци са и невероятни хора, с които да проведеш истински креативен диалог. Всеки е добре дошъл да се включи в отворените врати и да се запознае с лекторите, да участва в дискусии и да отправи своите запитвания към тях.

Свилен Начев (в гръб) и Валерий Пощаров отBECA | Before Creating Academy; Фотография: Чавдар Чернев

BECA | Before Creating Academy е идея, с която Димитри Стефанов се завръща в България след 13 години, прекарани в Испания. Там той завършва и Факултета по фотография в Мадрид, който днес е партньор на Академията. Започва работа по реализацията на мечтата си за Академия преди година и половина, а на 1 септември 2020 година тя беше публично споделена в медийното пространство.

Благодарение на партньорството си с факултета в Мадрид, Академията ще посрещне и множество гостуващи лектори, а един от курсистите, завършили програма Фотография, ще има възможността да спечели стипендия за обучение в Мадрит. BECA ще бъде инициатор и на разнообразни бъдещи събития, които да привличат все повече и повече хора към общността, която Академията изгражда.

Димитри Стефанов, Фотограф: Чавдар Чернев