Оскар Писториус бе осъден на шест години затвор за убийството на приятелката си РийваСтийнкамп. Съдията Toкозиле Масипа изненадавсички и вместо очакваните 15 години зад решетките параолимпиецът получи само шест. Новата присъда е една година по-дълга от първоначалната, която той излежава от октомври 2014 г.Писториус няма да обжалва днешното решение. Очаква се той да се върне в затвора в Претория.

Параолимпийскияти олимпийски атлет простреляи уби приятелката си в ранните часове на Свети Валентин през 2013 г. 29-годишниятмодел Стийнкамп бепростреляна с четири куршума през заключената врата на тоалетната дома на Писториус. По време на процеса срещу него олимпиецът твърди, че сбъркал приятелкатаси за натрапник в дома им взатворения комплекс вПретория. Писториус е признатза виновен през 2014 г. и осъденна пет години затвор за непредумишлено убийство.

“Обвиняемият е трябвало да бъде признат за виновен заубийство на базата, че е направилфаталните изстрели с престъпно намерение”, заяви Върховния съд. Съдия Масипа взе решението на база смекчаващиобстоятелства надделяват утежняващите такива ипозволяват отклонение от 15-те години затвор минимум. “Убийството винаги е многотежко престъпление”, каза Масипа.”Фактът, че това е единственотонарушение на обвиняемият не я прави по-малко сериозно.” Писториус споделил, че се е опитал да съживи своята жертва, след като е научил, че това е приятелкатаму, като през цялото време се молилза чудо.

Облечен в черен костюм, с побелели коси, Писториус се втренчил неразбиращо в съдията, след решението му. Следкато прекара една година в медицинското отделение на затвора на Претория,Писториус бе освободен поддомашен арест в дома на чичо си и изпълнявашеобщественополезен труд в същия град. Той е продал своята колекцияпистолети и се е заклел никога да недокосва пистолет. Психологът в съда сподели, че Писториус е страда от тежка депресия и пост-травматично стресово разстройство,описвайки го като “счупен човек”.

По време на изслушването на повторно осъждане, призован от неговия адвокат Бари Ру, Писториус свали протезите на крака си в съдебнатазала и тръгна предпазливо по пода, зада покаже своята неспособност и безпомощност.  СъдиятаМасипа каза, че общественото възприятие на Писториусне може да играе роля в решението.