Нови атентати на ДАЕШ в Турция през лятото, прогнозира директорът на центъра за близкоизточни изследвания у нас Мохд Абуаси. По думите му соченият за организатор на атентата на летище Ататюрк чеченец Ахмед Раджапович Чатаев, който е бил задържан преди пет години у нас, е трябвало да бъде екстрадиран в Русия, а не пуснат заради статута му на бежанец.

Бях предупредил още преди да започне Рамазана, че подобни атентати ще се случват и те се случиха – в САЩ, Париж, Йордания. Това не ни изненадва. То е част от събитията, които се случват напоследък и продължават. Очаквам юли, август в Турция пак да има подобни атентати.

Защо Турция?

Защото след като прекъсна отношенията си с руснаците и се оказа, че има такива с Ислямска държава (купуват и продават петрол от тях, а бойците им имаха свободен достъп от и до Турция) беше принудена да затяга границите си. От друга страна започнаха да помагат и военно на опозицията на Ислямска държава – тези от Ал Кайда. И затова беше естествено Ислямска държава да реагира срещу Турция.

Това не е първият атентат извършен от Ислямска държава, а четвърти. Предишните бяха по-скоро предупредителни. Интересно е, че тя не пое отговорност за нито един, според мен и за този няма да го направи, макар самоличността на атентаторите вече да е изяснена. Единият от тях е имал “честта” да посети нашата държава. Трябвало е да бъде екстрадиран в Русия, но – за съжаление – Eвропейският съд реши, че е по-добре да замине през Турция за Сирия и да воюва срещу руснаците. И видяхме резултата. Когато някои европейски служби толерират такова нещо – той просто е заминал за Сирия и с друга група се е върнал пак в Турция, за да организира и реализира този атентат.

Какво трябваше да стори съдът?

Щом сме го хванали, да го изпратим на Русия. Той е от Ислямска държава и руснаците го търсят за тероризъм. Тероризмът не трябва да се толерира. Като започнат да говорят за човешки права, когато става дума за тероризъм, се плаща доста висока цена, както виждаме. Поне трябваше да се съобщи за него.

Не искам да коментирам решението на съда, но резултатът е видим. Един терорист е бил задържан от службите, а съдът го пуска. Този човек е отговорен за отнемане на живота на над 40 души и 130 ранени.

Доколко има връзка с писмото на Ердоган до Путин?

Това е спекулация, просто съвпадение. Такъв атентат не се подготвя за ден-два. Решава се и се планира дълго време. Не виждам ДАЕШ да прави такива големи сметки.

Закъсня ли Ердоган в опита си за стопляне на отношения с Русия и Израел? Най-малкото техните служби можеха да предупреждават за подобни планирани атентати.

Преди 20 дни собствените му служби го предупредиха за такъв атентат и те не са взели никакви нови мерки.

А по отношение на закъснението – гордост трудно се преодолява. Грешките в турската външна политика започнаха четири години след намесата в Сирия. Даже още преди това – в Либия, когато Ердоган взе страната на Кадафи. След намесата на НАТО той обърна палачинката. В Сирия повтори същата грешка, но по друг начин. Там взе страната на въоръжената опозиция срещу властта, надявайки се, че Башар Асад до два-три месеца ще падне. Това беше много наивно. Турция помагаше на тези групировки. Когато играеш с терористи, това е резултатът. Не можеш да използваш тероризмът като политическа карта, много е опасно. Това е като сабя с две остриета, може да се обърне и срещу теб. Атентатите започнаха след като Турция обърна гръб на Ислямска държава. Те не прощават на никого. В Йордания само този месец имаше два атентата с камикадзета в коли. Няма държава, която може да каже, че има имунитет срещу атентатите. Тези организации имат и цивилни цели. Коя служба по света може да гарантира охрана на всяка спирка, гара, метростанция, магазин? Те се удрят много лесно, особено при самоубийствени атентати. Досега не са измислени мерки. На летището в Истанбул какви мерки още могат да се вземат?! Няма как да има 100 процента противодействие.

Така, че борбата с тероризма трябва да бъде с общи усилия на всички държави по света, независимо от различните им регионални, икономически и геополитически интереси. Конфликтът между Русия и САЩ може би ще продължи, както и между Франция и Сирия, но по отношение на тероризма всички трябва да бъдат единни. Ето в Сирия американците не могат да се разберат с руснаците за единна политика срещу Ислямска държава. Защо не обединят усилия срещу нея? Виждаме, че политическите сметки на всяка отделна държава пречат. Тероризмът използва тези различия и расте вместо да намалява. Срамота е да се говори, че, за да се справим с ДАЕШ в Сирия и Ирак ни трябват 5-6 години. Добре, колко души са те, 100 000 ли са?! Армията на Садам Хюсейн беше 250 000 души със самолети и най-модерно оръжие и за 10 дни режимът беше ликвидиран.

Руснаците в Сирия имат голям интерес да приключат с Ислямска държава, защото тя има клонове в самата Русия, има чеченци между техните ръководители. Виждаме от къде са били тримата атентатори на летище Ататюрк – от бившите съветски републики. Така, че Русия няма сметка да удължава живота на Ислямска държава, но американците имат. Техният приоритет е да свалят режима в Сирия, да имат влияние в Ирак и преди да гарантират техните интереси, не искат да бъде ликвидирана Ислямска държава.

У нас бяха засилени мерките за сигурност след атентата на летище Ататюрк, макар да няма конкретна причина да се случва така. Доколко, като страна членка на НАТО и съседка на Турция, трябва да се притесняваме?

Според мен няма актуална заплаха, но това не може да ни кара да спим или да чакаме. За това е хубаво да се взимат мерки, макар че те имат по-скоро психологически, отколкото реален ефект. Проблемът в България, в момента, са чуждите планове за радикализация на мюсюлманите, не “ислямизация на България”, както обичат да говорите нашите националисти. Мисля, че оттам идва опасността.

Казвате в свой анализ, че ще започнем да броим атентатите, ако не обърнем внимание тъкмо на това и не се вземат мерки. Какви мерки? Забраниха т.нар. бурки на места.

Проблемът не е бурката, макар да съм ЗА забраната. Но ако се смята, че с това приключваме проблема, това е друго. Нашите служби знаят много добре какво се случва, но не взимат мерки по политически причини. Всеки знае, че в нашето мюфтийство се обединиха усилията на братята мюсюлманите, салафитите и турски националисти и всички тези усилия са обединени в радикализация или както го наричат, възстановяване на верния ислям при мюсюлманите в България. Все едно, че досега не са били мюсюлмани и искат да ги вкарат в правия път чрез радикализация.