Излъгах те. Заглавието лъже, не са един и същи човек. Извинявай, ако съм те заблудил и си в шок от откритието, чене са един и същи човек. Разбирам те, защото и аз бях в същия шок. Но не ми лие простено? Все пак между кандидатите за президент на САЩ и България имапрекалено много прилики, които дълго време ме заблуждаваха.

1. Идвамата са кандидати за президенти, които приличат по-скоро на образи отанимационен сериал за възрастни. В началото никой не взимаше иТръмп насериозно, а през годините неведнъж куп комици му се подиграваха, че ипреди се е кандидатирал. Само че сега смешното стана страшно, тъй като Тръмпвсе още има много сериозен шанс да стане президент. Но така е, когатонадпреварата е между двама кандидати, които South Parkописват най-добре като “Giant Douche vs Turd Sandwich”. В Българиясъщо не се радваме на особено богат избор и нищо чудно и тук наказателният вотда прати Пищова на балотаж, а после и на екрана в 23:55 на 31 декември, седналпред везана чиния, пълна с кебапчета.

2. Идвамата обичат женичките. Единият гипори кат’ риби, другият първо ги грабва by the pussy (както стана ясно от изтеклия аудио файл от 2005-а, вкойто Тръмп обяснява, че когато си известен, можеш да правиш с жените каквотоси искаш) и чак след това ги пори кат’ риби. Естествено, никой не може да минеПищова и неговите 789169234 завоевания в леглото, но и Тръмп обича да се хвалис бройката си. В книгата си Изкуството насделката (която не е написал сам, но все пак обича да цитира, сякаш енегова), евентуалният бъдещ президент на САЩ споменава с гордост многото сиизневери, „често с богати и важни жени”. Коментари за сексуални геройства(които той нарича „своя личен Виетнам”) като тройки и безразборен необезопасенсекс също не липсват. Наскоро се оказа, че е хвърлил око дори на щерка си,казвайки, че ако не му била дъщеря, щял да излиза с нея.

3. Идвамата обичат конкурсите за красота. Естествено, тези на Тръмп сеоткрояват с повече блясък – Мис САЩ, Мис Тийн САЩ и разбира се – Мис Вселена. За последния конкурс тойказва: „Когато купих конкурса Мис Вселена,банските станаха по-малки, токчетата станаха по-високи и рейтингите скочиха”.Именно с победителка от този конкурс, Алиса Мачадо (1996) се завихри и големиятскандал около изказването на Тръмп, който я нарича „Мис Пиги”, защото е качилакилограми, и „Мис домашна прислужница”, защото е от мексикански произход.Самият Тръмп се хвали, че обичал да влиза в съблекалните на участничките,докато те са голи, тъй като е собственик на конкурсите и е единственият мъж,който има право да проверява какво се случва. Според някои обвинения пък обичали да ги прегръща „твърде ниско”.  Какво е обаче този блясък в сравнение сконкурсите, организирани от Митьо Пищова? Кому са нужни бляскава корона от Мис Вселена и обидни квалификации отДоналд, когато в Търново можеш да имаш един багажник луканка, 100 кила суджук ипрегръдка от Митьо?

4. Идвамата искат да изглежда, че разполагат с повече пари, отколкото всъщност имат. Никойне е сигурен дали Тръмп наистина е милиардер или е на прага на фалита, особенокато се имат предвид купищата му провалени грандомански проекти и онази изтеклаинформация, че е обявил загуби за близо милиард долара през 1995-а. Тръмп сехвали с несметните си богатства, но все още неизнесените му данъци навяватсериозни мисли, че бизнесменът всъщност далеч не е толкова цъфнал и вързалфинансово. Митьо Пищова също изглежда като почитател на охолния живот и кича,но на улицата никой не би успял да различи високия му социален статус от тозина някой контрольор, например. Само че дрехите и осанката може да лъжат иПищова да се окаже по-богат и от Тръмп. Знае ли човек.

5. Идвамата твърдят, че им е писнало от политици. И това есилен аргумент – една от най-силните опорни точки на Тръмп е, че Хилари Клинтъне просто поредният лъжлив политик и американците масово се съгласяват, дори дане харесват кандидата на републиканците. Никой не харесва политиците, а ощепо-малко ги харесват тогава, когато не дават ясен и категоричен отговор къде саонези 33 хиляди имейла. Хилари Клинтън е типичен, завършен политик и точно товатласка много американци към бюлетината с името на Тръмп. Митьо Пищова също гоказва в много от интервютата си: „На хората им писна от политици, отвратовръзки, от пеликани!”, казва той пред Диана Найденова. Тук обаче ставамалко объркващо, защото Пищова заявява и че дори няма да гласува за себе си, аза кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева, която всъщност е политик. За свой основенопонент пък търновецът очевидно има генерал Радев, за когото ден след ден пускакоментари и нарича „комунистчето”, с което си печели симпатиите на дясноориентираните хора, които все още не могат да припознаят своя кандидат запредстоящите избори.

Приликите между двамата не спиратдотук, но аз май ще е добре да спра дотук, преди някой да е взел нещата твърденасериозно. Вече неведнъж българи са ми обяснявали колко добър избор запрезидент би бил Тръмп, не искам сега да почнат и американци да ми обясняватколко добър избор би бил Пищова.