Срещаме се с арх. Павел Янев на линията между два свята – настоящият и бъдещият, там където неговият ум пребивава постоянно, черпейки идеи и вдъхновение за творене. Павел е създател на архитектурно-дизайнерско студио, носител на международна награда от Лондон за “Най-добра еднофамилна резиденция”, с номинация за “Сграда на годината” от ArchDaily, и три първи места с “Интериор на годината в България”.

снимка: личен архив

арх. Павел Янев, снимка: Константин Вълков

Egoist: Арх. Янев, твоите интериорни и архитектурни проекти са много футуристични, какво толкова те тегли в това бъдеще? Какво има там?

П.Я.: Идеята за бъдещето носи сладкото вълнение и щипката лютивост, които неизвестното и непознатото пораждат у нас. Това е едно измерение, което може да бъде различно за всеки в зависимост от въображението, устрема и възгледа за живота. За мен това е мястото, в което има по-красив начин на живот като цяло, или с други думи: мястото, което позволява на повечето хора да се потопят в архитектурата, изкуството, културата и технологиите, които подобряват начина на живот. Бъдещето е и мястото, което ме вдъхновява със своята неопределеност и неограничени възможности за творене.

Опиши ни как изглежда един технологичен дом, според теб, а модерен технологичен град?

П.Я.: В основата на подобен тип домове или цели градове стои идеята технологията да улеснява живота ни, както в краткосрочен план така и в дългосрочен. Технологичният дом и град в идеалния случай трябва ни спестяват ценно време в ежедневието и същевременно да повишават качеството на живот чрез подобрени решения за инфраструктура, здравеопазване, архитектура, природосъобразни подходи и прочие.

Проект за жилищна сграда на Аll In Studio / арх. Павел Янев

Какво му е умното на умния град? Има ли по света такъв, ако да – кой?

П.Я.: Умното се състои в подобрената ефективност и голяма доза автоматизация. За постигане на сигурност, градска мобилност, чиста околна среда и възобновяеми ресурси, има редица фактори, които трябва да се дигитализират, свържат помежду си и да се изградят по устойчив и неподатлив начин. Градове като Сеул, Ню Йорк, Сингапур и Амстердам отдавна работят в тази посока и със сигурност бихме могли да ги дадем за пример. В някой от тези места се организират инициативи, градят се планове и проекти за преминаване към по-умни технологии още от 2014 година. Също така очаквам с нетърпение автомобилите да станат летящи и да се появят магистрали в небето (писна ми от еднолентовите задръствания) :))

Имаш ли любима стара мебел, която помниш от детството ти? Опиши я, моля те, сигурно и ние сме имали по къщите си същата.

П.Я.: Във времето, в което съм израстнал, всички имахме горе долу еднакви мебели и интериори, тъй като системата беше затворена и нямаше особен избор.
Със сигурност обаче бих запомнил едно дървено бюро, което моят дядо бе изработил в работилницата си.

Ако разполагаш с няколко екологични материали за построяване на дом, кои биха били те?

П.Я.: Природата ни е дала няколко основни такива материала, с които според мен биха се постигнали страхотни резултати – дърво, скала, кал.
Виждал съм хотели изцяло вкопани в някоя скала. За пример – в България имаме Аладжа манастир до Варна, който е на този принцип.
Отделно – в Африка някои от местните племена все още използват изцяло прирорни ресурси за своите жилища.
Не казвам, че трябва да се върнем към първобитния начин на живот, тъй като технологията е тук и трябва да я използваме.

Проект за еднофамилна къща на Аll In Studio / арх. Павел Янев

Цветовете, които дават импулса на живот в едно пространство са…?

П.Я.: Онези, които пораждат любимите ни емоции и чувства, подсещат ни за това кои сме ние, когато имаме нужда и ни помагат да изразяваме себе си. Това могат да са ярките цветове или земните, може да е комбинация от избран ярък цвят и черно и/или бяло, може да е дори липсата на цвят или съвкупността от всички. Цветовете дават импулс тогава, когато отсреща има някой, който да може да усети. Не бих навлизал в конкретни цветове, тъй като за всеки човек те са различни.

Всъщност, какво му трябва на човек, за да се чувства уютно вкъщи?

Най-вече любимите хора, бутилка червено вино и камина 🙂
Тези неща образуват т.нар. „обстановка“, която отговаря по най-добрия възможен начин на същността на дадения човек. Оттам насетне вече интериорът постига това чувство за уют чрез цветове, материали, разположение на мебели и функционалност. Според това дали даден човек е интроверт или екстроверт, в какъв етап от живота си, има най-различни похвати, които могат да се приложат.

Проект за еднофамилна къща на Аll In Studio / арх. Павел Янев