Миналата година определено не беше една от най-добрите, когато става дума за психичното здраве на хората. За съжаление не можеш да се телепортираш на друга планета. Трагичните събития, на които ставамесвидетели ежедневно, допринасят за чувството на стрес и безпокойство. А какчовек в подобно състояние може да живее пълноценно?

Добрата новина е,че ни предстои цяла една година, в която можем да преобразим мирогледа исъществуването си. Линдзи Хоумс от The Huffington Post предлага малки, но важни стъпки, с които даконтролираш непреодолимитепристъпи на стрес през 2017-та,които на практика ще тенаправят по-спокоен ипо-щастлив човек:

1. Просто дишай

Природата се епогрижила за всичко. Тялото тиима вградена антистресова система:твоят мозък и белите дробове.Следвай ритъма на тази графика ибалансирай дишането в синхрон. Гарантираме ти поне малко спокойствие.

Бонус съвет:В допълнение към фокусирането върху дишането, опитай се да се слееш с природата и ангажирай петте си сетива. Остави на заден планпоредната доза скръбни новини от телевизията, а пробвай да облекчиш стреса катопогледаш снежинките през прозореца.

2. Разходкасред природата, най-малковеднъж седмично

Физическитеупражнения, дори и акотова е просто ходене, могат да повлияят на психичното ти здраве по много начини. Трябвада знаеш, че тренировката на закритоняма същия ефект. Изследванията показват, че разходката сред природата може да облекчисимптомите на депресия и значително повишава настроението. Не забравяй колко са важни слънцето, чистият въздух и зеленият цвят.

3. Опитай нови преживявания

Забравишопинг терапията – проучваниятапоказват, че харченето на пари за преживявания водят до по-голяма радост. Тази година престани с глупавите покупки и похарчи парите си за любимата си група на Коачела, например (или току-що обявеното турне на U2). Спомените ще те топлят в студени дни като този.

4. Води сидневник

Записвай всичко,което ти мине през ум. Изследванията показват, че записаните негативни мисли помагат за изчистване наума. Набързо написаната бележка пък подобрява психическото благосъстояние.Не е ретро да си купиш тефтер от книжарницата. Дори е секси. 

5. Пробвай спрофесионална терапия

Няма нищо лошо в това да потърсиш опора за психичното ти здраве. Експертите са съгласни, че терапията е изключително полезна за приемането и контрола на всички негативни емоции или поведенческиздравни проблеми. А понякога дълъг и напоителен разговор с приятел върши почти същата работа (стига да не се напиете безпаметно, де).

6. Почини си отмедиите

Ако се чувствашсмазан от всички ужасниновини на изминалата година, знай, че не си сам. Изследванията показват, чепостоянното излагане на негативни новини може да има вредновъздействие върху психичното здраве на хората. Ако вечернатаемисия новини ти идва в повече, опитай се да изключишили ограничиш медиитеза определен период от време.

7. Направи сиплейлист за добро психично здраве

Когато си силноразтревожен, просто си пусни спокойна музика. Проучванията показват, че определена мелодия може да намалибезпокойството у човек с до65%, съобщава Inc. Специалисти са определили и най-релаксиращапесен в света, въз основа на резултатитеот мозъчната дейност и сърдечния ритъм научастниците в проучването. Чувствайсе поздравен:

8. Лягай си час по-рано

Сънят е един магически елексир, когато става въпрос запсихично здраве. Изследванията показват, че загубата на съня води до трудно регулиране на емоциите и по-голяма раздразнителност. Да не говорим, че твърде малко почивка може да доведе дофизически срив и силна депресия.

9. Опитай се да намалишалкохола

Разбира се една чаша хубаво червено в края на един дълъг ден е полезна (даже задължителна!). Но твърдемного джин с тоник след отвратителна работнаседмица – и последващиямахмурлук – не могат да доведат донищо хубаво, особено щом става дума за психическоздраве. Някои изследвания показват, че прекалената консумация на алкохол можеда доведе до увеличаване на тревожността, параноята и депресивните състояния.

10. Разкарай “токсичните” си приятели

Да бъдем честни -този, който преживява тежките времена с теб, споделя болката ти и те кара да сеусмихнеш, е истински добър приятел. Бягайдалеч от хора, които слагат себе си на първо място и непрекъснато подчертаватколко лоша е съдбата им. Товаможе да повлияе и на твоетоблагополучие. Изследваниятапоказват, че стресът е заразен. Избирай средата си разумно.

11. Сподели,когато си разтревожен

Споделянетона емоциите има голяма сила. Експерти съветват да поговорим открито за своята тревожност – особено спрофесионалисти по психичнотоздраве. Споделянето е отключово значение, за да управляваш стреса и той да утихва.

12. Даривреме или пари за смислена кауза

Не е малко дабъдеш човек. Огледай около себе си и протегни ръка за неща, които наистина си заслужават.

13. Или просто направи добро

Купи чай набездомника по Витошка, подари старите си обувки на просячето пред работата, приготви кашон за подслон и купичка с храназа кварталното куче, или просто задръж вратата отворена за някой, който очевидно се нуждае от малкопомощ. Експертите са сигурни,че тези малки добрини могат да повишат настроението ти, а добрината да се превърне влавинообразна.

14. Позволи си дапоплачеш

Да, прочетеправилно. Човешките същества изпитват спектър от емоции и всяка от тях заслужава внимание. Изследваниятапоказват, че плачът може да бъде прочистващ и ще ти позволи да се почувстваш по-добре. Вземи си носни кърпички и почвай.

15. Планувайпочивката

Очакването носиточно толкова удоволствие,колкото и саматаваканция. Изследванията показват, че планирането на пътуване може да увеличи твоето щастие. Няма значение дали става дума за уикенд в Банско или за месец в Бали. Отваряй сайтовете и започвай да резервираш.

16. Говори си сам

Вътрешнитедиалози могат да бъдат изключително жестоки. Изследванията показват, чесамостоятелните утвърждения (например да си говориш пред огледалото колкоси добър като в онзи велик клип) ни фокусират върху силните ни страни и помагат в борбатас някои негативи, които мозъкът ни е склонен да бълва.

17. Дай си почивка

Честохората оказват натиск сами върхусебе си. Тиси най-лошият си критик, коетоможе да доведе до бърнаут и чувство за вина. Почини си малко от това вътрешно дяволче, коетопо цял ден ти нарежда, и започвай да се приемаш и обичаш такъв, какъвто си.Рано или късно ще станеш по-продуктивен и спокоен.