Разбира се, това не е текст, чрез който ще настоявам да зарежеш умния си телефон и да отидеш да живееш в някое каспичанскополе в собственоръчно изработена колиба. Но прекалено често съм сред хора,които предпочитат да стоят с наврени в екрана носове вместо да опитат даобщуват с останалите без това да включва устройство с wi-fi. Прекалено често мисе случва и да съм на концерти, на които виждам как повече от половината отзрителите наблюдават сцената през екранчето на смартфончето, докато на самоедно вдигане на глава разстояние ги очаква real HD в реално време.

Приложенията на смартфони грубо могат да бъдатразделени на два основни типа – приложения, създадени, за да ни улеснят живот иприложения, създадени, за да го разкатаят. Тези, които са полезни, са полезни.Тях няма да закачам. Но останалите изяждат онова време, което първитеприложения са ти спестили. И колкото и да обичам да захвърлям голи твърдения ида си бия камшика от повечето ситуации, настоящата няма да е сред тях. Запрятамръкави и започвам да плюя срещу вятъра в опита си да те убедя, че има неща, скоито да замениш някои от любимите си приложенията за смартфон.

(Нито една от изброенитеактивности не е равнозначна на приложението, с което е поставен. Просто езначително по-разумна.)

1. Фейсбук – почети книга

Докато отиваш на работа, докато чакаш да ти седоспи вечер, докато чакаш оризът да заври, докато скучаеш, докато искаш дапопаднеш на нещо интересно – чети книга вместо да се ровиш из чуждитеизживявания във facebook. Да четеш за проблемите на измислени герои е далеч по-интересно от товакъде Пепа от Самоков е била на море и дали е пила мента на плажа.

Спри фейсбук за един, два, три дни и се огледай. Всичкоще е същото. После пак се гмурни в любимото синьо, все пак е неизбежно.

2. Snapchat – изгледай видео на Луис С.К.

Вече споменах казуса с личното пространство итоталното му обезценяване. Иска ти се да направиш тъпа глупост, защото ти ескучно, а до обедната почивка остават още 3 години? Недей да циклиш в snapchat, не се прави наживотно и не се плези на онзи случаен льольо, който случайно го е видял. Отворинов прозорец, потърси в youtube КАКВОТО И ДА Е видео, в което Луис С.К. говори и се смей на воля.После стани от бюрото, отиди при някой произволно избран колега и му разкажи.После му разкажи някой виц. Няма да е същото, разбира се, но все пак.

Когато изгледаш всичко на Луис С.К., защото,вервай ми, ще го направиш, може да преминеш към Джордж Карлин (дори да ти е стар познат), Джими Кар, Бил Бър…

3. PokemonGo – сипи вода на бездомните кучета в квартала

Звучи тъпо, ама не е по-тъпо от това да ходиши да ловиш анимационни добичета. Ако толкова искаш да търсиш животни и да се грижиш за тях, започни с тези пред блока ти, които в жегите биха дали какво лине само и само да попаднат на локва, от която да пият. Една пластмасова купа свода може да не промени света, но поне ще качиш нивото на пълноценността си сняколко стотни.

4. Foursquare/Swarm – прибери се отработа пеш

Като не отбелязваш през 400 метра настоящотоси местоположение. Може да поканиш колега да върви с теб, за да преоткриетемагията на обикновеното общуване лице в лице. Купете си пакетче семки изарежи смартфона си в джоба. Майка ти знае, че си жив и здрав. На кого другму пука къде си?

5. YouCamMakeup – научи се да използваш Photoshop

Да, доста по-лесно е приложение да направиселфито ти по-красиво, скулите ти по-изразени, двойната ти брадичкапо-единична, а кафявите ти очи – по-зелени. Но, ако ще лъжеш интернета,по-добре го направи с малко технически умения, които живот и здраве някой денмогат да станат приятно допълнение в CV-то ти. Да си слагаш мигли на картинка едва ли щете отведе далеч.

6. Instagram – направи сиистински албум със снимки

Отиди на планина без да публикуваш селфи отвърха. Или от екопътеката. Или от водопада. Или от лифта. Легнете си с половинката без да си покажете пижамите на 800 души. Ако тези моменти са толкова важниза теб, че желаеш да ги съхраниш чрез снимка, иди до някое незнайно как все ощефункциониращо фото, което се издържа от продажба на евтини рамки и батерии, иси купи албумче за снимки. И не – това не те прави хипстър.

7. Коетои да е приложение за гледане на онлайн телевизия – произволен спорт

Телевизията не ти е приятел. Тя прави задника ти по-дебел, а мозъка ти по-бавен. Ако си обуеш маратонките и излезеш датичаш, тялото ти ще ти е далеч по-благодарно, отколкото ако за пореден път гообездвижиш в рамките на телевизионно приключение.

8. Tinder – отиди на бар или просто се разходи около Народния

Сериозно, има и по-цивилизовани начини да синамериш временен (защото кой търси половинката на живота си в Tinder) партньор от товада цъкаш на снимки с да/не. Изкъпи се, сложи чисти дрехи, изправи се и марш вреалния свят. Излез на истински пазар, вместо да поръчваш китайски стоки и дасе надяваш да не са боклук, когато пристигнат.

Ако идеш на бар, единственото което можеш дазагубиш, са няколко десетачета за пиене. Голяма работа.

9. Calm-Meditat, Meditation, Color Zen – релаксирайтесами

Релаксирай без помощта на смартфона си.Пусни си тиха музика, направи си чай, легни в покоите на собственото силегло и забрави, че си социално животно. Изключи телефоните си, компютритеси и желанието си за виртуална интеракция. Как може да релаксираш с Iphone в ръка?

10. Приложение,което НЕ ти спестява работа – новото ти хоби

Както е казал съвременният мъдрец „не знам,човек, ти си знаеш най-добре“.

Кога за последно направи нещо, което невключва екран?