Досущ като историята с дузпата. Намесен ли е Бойко Борисов в дадена ситуация винаги става дума за коленопреклонност и вид слугуване. Кой на кого – зависи от ситуацията, а и най-често от географското разположение на поредния етюд. 

В рамките само на два-три дни министър-председателят се прояви първо като върховен вожд, а в последствие като придворен паж. Но да караме хронологично – най-възрастният професионален футболист в историята на този спорт получи честта да изпълни два поредни пъти дузпа т.е. докато я вкара. Това се случи на мач между един от всички навъдили се напоследък ЦСКА (запознатите с тая материя твърдят, че играчите му били юноши) и Бистришките тигри, разбира се. Вратарят на ЦСКА допуснал кардиналната грешка да спаси наказателен удар на Борисов, което принудило клетия рефер да свири повторение изстрела. Добре че момчето се оказало схватливо, та от втория път изпуснало топката, тя влязла във вратата, а унизителната ситуация не се наложило да бъде потретена. Но да кажем, че готовността за ритане на дузпи до откат е била в резултат на услужливостта на Борисов, с която стана възможно създаването на въпросното ЦСКА от Гриша Ганчев и компания.

И ето – държавният и партиен ръководител (соцзвученето е съвсем подходящо) се оказва герой на спорта и на някоя и друга бизнес омерта. И ако някой сметне, че ситуацията е съвсем показателна за начина на управление на страната ни няма да е съвсем прав. Поведението на Борисов показва манталитетен проблем, символен не просто са упражняването на властта в България, а и за позиционирането на държавата в международен план.

Всичко е съвсем просто – по-силният по право трябва да получи привилегии от по-слабия. Малко мутренска логика, но (за жалост) напълно работеща в европейска държава през 21 век. Това е технологията на рекета и зависимостта, виреещ обичайно в тоталитарни, диктаторски общества. Общества, на които в момента Турция силно напомня. Общества, на които напомня и българското. 

Ето, че неусетно се намираме в Истанбул. Ден след паметната дузпа (тип втори дубъл) голмайсторът вече е в ролята на нещастния вратар на ЦСКА. Точно 24 часа преди да се срещне с Ангела Меркел и ден след като направи поредно антиевропейско изказване, в което обрисува страшната картина изглеждаща горе-долу така: ЕС се разпада, трябва да търсим закрила от другаде и това се оказва Турция, българският премиер бе поставен в ролята на вестоносец. Анкара използва посещението му, за да постави откровен ултиматум на Европа. След срещата на Борисов с турския премиер Бинали Йълдъръм, стана ясно че съседната ни държава е предала на Борисов послание, което той ще отнесе до Ангела Меркел.  

“Европейските ни приятели трябва да разберат, че дойде момента да поемат повече отговорност по въпроса за имигрантите”, обяви Йълдъръм и уточни, че е “от изключителна важност в края на октомври да влезе в сила подписаното споразумение за визова либерализация”. Ако това не се случи, предупреди турският премиер, “Европа ще бъде поставена под огромен риск”. Той допълни, че е разяснил това “в подробности на моя приятел Бойко”.Как обаче се стигна дотам, че българският премиер е в ролята на момче за всичко, а страната ни, освен троянски кон на Русия в ЕС, е на път да се превърне в цял троянски впряг – и на Москва, и на Анкара? 

Пътят, както се видя, бе изключително кратък, а ускорение по склона даде случаят Бююк, при който държавата ни прие слугински маниери, нарушавайки и закона в името на това да сме “добре” със силните. Опасното в тази ситуация е, че когато се държиш като онзи рефер свирил втори дубъл на Борисовата дузпа, няма как свириш мач в европейско първенство. А българският премиер дори е заснет в подобна поза. Само вижте как се ръкува с Ердоган…