Ако си мислите, че в родните телевизии ври и кипи, изчакайте още няколко дни и ще видите какво е истинска телевизионна драма.

Холивудските сценаристи готвят стачка.

Пак ли? Че те не стачкуваха ли скоро?

Не беше скоро, беше преди 10 години, но още го помним, защото останахме на сухо без Lost и Prison Break, а това през 2007-2008 си беше фатално. Стачката тогава продължи цели 14 седмици и разтърси сериозно индустрията. А тя по онова време беше далеч по-скромна в сравнение със сегашната Peak TV, както всички наричат бума на телевизионни сериали и формати от последните години.

Добре де, как хем Peak TV, хем стачка (за пари), не са ли се нагушили достатъчно сценаристите от всичките мегагигауспешни истории, които са написали? Колкото и да е странно, не са. Даже са доста по-прецакани от целия този телевизионерски успех. Цифрите са категорични, че никога преди не е имало толкова (и качествена) ТВ продукция – само за две години от 2013-14 до 2015-16 броят на предаванията и сериалите, за които има готови сценарии (т.е. без риалититата) е скочил от 262 на 301. За нас, зрителите, това е супер – имаме целият избор на света. Влизането на играчи като Netflix и Amazon в играта обаче налага престуктуриране на индустрията. Помните ли, че до преди няколко години почти всеки сериал имаше сезон с 22-24 серии, сега са почти на половина. И ако преди сценаристите е трябвало да бълват по една серия на седмица, то по-кратките сезони им дават възможност да работят по-дълго над всеки епизод. Оттук и още по-високото качество на продукта. По-кратките сезони изискват по-майсторско писане, няма разтягане на локуми, излишни сцени и “пълнене на ефир”. Всяка ситуация е мислена и премислена, всяка серия е напълнена със смисъл до последната секунда.

Дотук добре, но къде е проблемът. Проблемът е, че хонорарите на сценаристите се изчисляват за епизод. И в момента те хем произвеждат по-добър продукт, хем взимат по-малко пари. Плюс че са им резнали здравните и пенсионни осигуровки – холивудски сценарий отвсякъде.

Writers Guild of America (WGA) се опитва сега да се пребори срещу тази световна несправедливост и ако съдим по силата на холивудските синдикати, шансовете да им да се получи не са малки. Гилдията на режисьорите наскоро успя да си извоюва нови, по-добри условия с телевизиите и филмовите къщи за допълнителни авторски права от стрийминг платформите. Дано и сценаристите успеят.

Не могат ли студиата и продуценте да си намерят други сценаристи, които не са членове на WGA?

Не съвсем. Първо добри сценаристи под път и над път няма. Ние може и да не им знаем имената и да гледаме само кой играе и кой е режисирал дадено шоу, но няма ли добра история, няма нищо. Така че хората, които могат да пишат са кът, дори и в Америка. Второ, при предишната стачка някои от сериалите, като Докато свят светува например, са наел и изгряващи сценаристи, които не са членували в WGA. Е, познайте после тези същите дали са ги приели в гилдията, като са си пратили CV-тата. А искаш ли да станеш някой в Холивуд, колкото и да си талантлив, трябва да спазваш правилата на синдикатите. Така че едва ли ще има навити да пишат сценарии на половин сцена, ако баш сценаристите решат наистина да стачкуват от следващата седмица.

И ако има стачка какво?

Лошо. Ще гледаме разни ужасни риалитита, защото това е един от малкото ТВ формати, който донякъде печели в подобни ситуации, защото развитието на шоуто не зависи от предварителен сценарий. Така през 2007 по време на стачката на сценаристите The Amazing Race и Big Brother са излъчили повече серии от предвиденото, за да попълват липсите на други предавания.

Някои от сериалите вече са заснели всичко написано, но има и такива, които със сигурност ще имат проблеми с летните или есенните премиери, ако WGA не се договори със студиата и наистина се стигне до стачка.

Другото, което ще пострада и то моментално, са ежедневните и седмичните издания, които разчитат на сценарен екип всяка вечер или всяка събота, т.е всичко от Saturday Night Live до The Tonight Show и Last Week Tonight. Джими Фалън, Джон Оливър, велики сте, но сценаристите ви са още по-велики. Погрижете се за семействата и пенсиите им в името на световния мир. Защото представяте ли си не просто да живеем във времето на Тръмп, а да живеем във времето на Тръмп БЕЗ да има кой да се подиграва на Тръмп.

И аз не си го представям.