Толкова сме нагазили в калта, че литературните антиутопии спряха да разглеждат далечното евентуално бъдеще. Вместо тованай-новата, смела и важна такава книга просто наднича в утрешния ден, за да нисъобщи, че щетата е вече нанесена.

Хипотеза:
В момента си свързан към поне 5 приложенияза комуникация и си активен в минимум три социални мрежи.

Алтернатива:
Ако това не важи за теб, има сериозен шанс даси един от противниците на Кръга. А те не свършват добре.

Добре дошъл в Кръгът.                       

Годината е близко неясна, а власт над цялотоинтернет пространство държи мощна корпорация, наречена Кръгът. За кратко времетя успява да погълне всички социални мрежи и виртуални канали за комуникация итърсене на информация. Обединението на тези технологии спестява напотребителите постоянните регистрации за различни услуги – вече всеки има единединствен личен профил, в който съхранява цялата си информация – здравна,лична, професионална, потребителска, финансова. Обединението на тези функцииноси и нещо друго на притежателите си – монопол.

Кръгът знае за потребителите си повече отсамите си потребители. Освен това той е и основен източник на работа за онези,които не желаят да живеят в първобитното минало. А за първобитното минало са характерни особеногрозни панелни сгради и работа на компютри, които тежат колкото новородено телеи които разсъждават с неговата мисловна скорост. Всеки иска да работи в Кръгът,защото там е модерно, перспективно и секси. Там е бъдещето.

На пръв поглед устройството на тази мощнакорпорация изглежда в помощ на човечеството. Целта на създателите на му (наричани Мъдреците) е пълна прозрачностмежду индивидите и тотален синхрон между тях. Теорията е, че, ако всеки знае,че е е наблюдаван постоянно, то престъпленията и неморалното поведение ще бъдатсведени до минимум. А онези, които съгрешават, ще бъдат изобличавани по-лесно.Ако знаеш, че те наблюдава половин свят, а сред него и 50 ченгета, ще откраднешли чантата на възрастната дама пред теб?

Технологиите поглъщат човек до такава степен,че той става безгласна брънка в мощния им водовъртеж. Брънка, която си мисли,че е важна, а всъщност единственото ѝ значение е онова, свързано съссъздаването на потребителска и лесно контролируема маса. Мей е млада жена,която започва работа в Кръга и не може да повярва на късмета си, защото пътятот овехтялата ѝ бивша чиновническа работа до новото ѝ ултра модерното ивисокотехнологично работно място, досега е изглеждал непреходим. Но ето я – с новтелефон, нов таблет и с мощен профил в единствената социална мрежа. Мей еготова да трупа ранг точки и да развива социалното си влияние. Да окачи камерана врата си и да животът ѝ да се предава онлайн. Мей е готова да се развива.Или да се срива. Въпрос на гледна точка.

За да си част от системата на Кръгът, трябвада документираш всичко, което правиш. Да общуваш с колкото се може повече хораонлайн, за да поддържаш добър ранг. Да коментираш, споделяш, оценяш, съветваш,харесваш, одобряваш, снимаш, предаваш на живо, колкото се може повече. И акоуспееш да не повърнеш междувременно от мисълта за нещото, в което се превръщаш– страхотно, по-малко умен си, отколкото си предполагал и си точно толковане-умен, колкото шефчетата на Кръга имат нужда. Ако решиш да се бунтуваш срещусистемата, се случва обичайното – системата те смачква.

Всеки е чел 1984 на Оруел и лесно може да направи паралел между начина, по койтонаблюдава Големия брат и начина, по който наблюдава Кръгът. Разликата е, че впървия случай тоталитарният контрол е абсолютно признат и личните свободи са официалноизтръгнати от индивида, който е абсолютно наясно с ролята си на плюнка в светана ония с властта. В романа на Дейв Егърс обаче наблюдаваните, подслушваните иследените са някак магично са убедени, че това е страхотно, необходимо и ще решивсички проблеми на човечеството.

И знаеш ли какво, свят, в който всеки е готовдоброволно да споделя толкова много от личността си онлайн, е свят, който сизаслужава тоталната загуба на контрол.

Кръгът изглежда антиутопия, но всъщност е горчива прогнозна, която звучилогично и правдиво. Не е толкова невъзможно една корпорация да придобие всичкиосновни интернет забележителности. Това ще накара останалите да се предадатдоброволно и така кръгът ще се затвори.

Романът на Дейв Егърс не звучинаучнофантастично. В него не кръжат космически кораби, светът не е нападнат отизвънземни и никаква стихия не е преобърнала всичко наоколо с главата надолу,принуждавайки човечеството да живее по нови начини. Действието в Кръгът следва евентуалното естественоразвитие на настоящето. И макар това да е просто роман, побиването на тръпки ипогнусата от собственото ни съществуване, което се случва все повече онлайн ивсе по-малко офлайн, са истински неизбежни.

Кога за последно направи нещо, което невключва екран?

Крехкото тяло на концепцията за лично инеприкосновено пространство е притиснато на типиха от мощното туловище наинтернет ексхибиционизма на зверовете, които искат да се разголят предостаналите. Дали това ще бъде туш?

1…

2…