Глобално проучване показа, че жените настигнаха мъжете при употребата на алкохол. Анализът на 4 милиона души, родени между 1891 и 2001 г.,показа, че силният пол имапо-голяма вероятност да пие и в резултат на това да доведе до множествоздравословни проблеми. Сегашното поколение обръща ролите според докладa на BMJ Open, пише журналистът на BBCДжеймс Галанхър.

Проучването на новата тенденция в обществото показва, че мъжете родени в началото на 1900:

– Пият алкохол над два пъти повече от жените;
– Три пъти по-вероятно е да пият до проблемни нива;
– Над три пъти и половина е по-вероятно да развият здравословни проблеми от употреба на алкохол, като чернодробна цироза.

Но с течение на следващите десетилетия разликата в половете е изравнена. Екипът от университета на Нов Южен Уелс, Австралия,анализира данните на хора поцелия свят – въпреки че е масова разликасе усеща в Северна Америка и Европа. Тестигат до извода, че в миналото алкохолът се е консумирал предимно от силния пол и на неговата употреба се гледало като намъжки феномен. Настоящото проучване слага това под въпроси показва, че консумацията днес е насочена по-специално към младитежени. Това следва да бъде обект на съгласувани усилия за намаляване навъздействието на употребата на наркотични вещества и свързаните с тяхвреди, пише още в доклада.

Професор Марк Петикрю,от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, споделя пред BBC: “Мъжката и женската роля се променят в продължение на десетилетия, което е вероятно да отчете някои оттези тенденции – но не всички. Нарастващата употреба на алкохол също играеважна роля, относно позиционирането на опияняващите напитки на пазара – нарочно насочено към жените и особеномладите”.

Мъжете вече може да си отдъхнат.