През следващите 11 дни най-бляскавите хора на планетата – ще възхваляват и оценяват най-мрачните истории на планетата. 70-ото издание на международния кинофестивал в Кан ще има обичайното количество заподозредни съставки – умопомрачителни тоалети, суперстроги мерки за сигурност и партита, на които само можем да предполагаме какво точно се случва (знаем само, че на две от тях домакини ще бъдат Риана и Кара Делавин и това е гаранция, че без скандалности няма да мине). И както всяка година целият блясък извън екрана ще се сблъсква челно с трагедиите, лични и глобални, които режисьори, актьори и сценаристи са произвели през последната година. Темата за бежанската криза присъства в поне три заглавия. Фатих Акин разказва за борбата на вдовица загубила сина и съпруга си в терористичен атентат. Ал Гор прави продължение на Неудобната истина в търсене на енергийната революция, която да сложи край на климатичните промени.

С една дума до края на май в Кан положението ще е – на яхтите шампанско, в киносалона сълзи. От една страна има безкрайно много цинизъм в това да искаш светът да влезе в обувките на клетите сирийски деца, докато ти самият си обут в чифт сандали, които могат да нахранят същите тези деца през следващите поне две-три години. От друга се съгласяваме с голяма част от речите и на Златните глобуси и на Оскарите, които говореха именно за това – ако хората на изкуството не говорят за проблемите и не застават зад важните каузи на деня, няма кой друг.

Така че преглъщаме лицемерието на това да показваш протегната за просия ръка, докато си оправяш перлите на врата, и поглеждаме към различното тази година. А то по всичко личи ще бъде безпрецедентно силното женско участие на фестивала. Да започнем с факта, че начело на журито за Златна палма е Педро Алмодовар, а ако има мъж в киното, който разбира жените, то това е Алмодовар.

Ето кои ще са най-следените жени на фестивала тази година, при това не заради дизайнерските тоалети, а заради филмовите им постижения и то основно в категория ‘’режисура’’, която традиционно е почти изцяло мъжка.

 

 

NEW YORK, NY – SEPTEMBER 07: Sofia Coppola attends the Cartier Fifth Avenue Grand Reopening Event at the Cartier Mansion on September 7, 2016 in New York City. (Photo by Nicholas Hunt/Getty Images for Cartier)

София Копола 

Нейният The Beguiled е един от основните претенденти за златото. Историята разказва за южняшки женски пансион по време на Гражданската война в Америка. Момичетата в училището приютяват ранен вражески войник (Колин Фарел) и…се случва, каквото очакваме да се случи, когато сами жени се доберат до един единствен мъж.

 

MELBOURNE, AUSTRALIA – MARCH 25: Movie star Nicole Kidman in the Paddock during final practice for the Australian Formula One Grand Prix at Albert Park on March 25, 2017 in Melbourne, Australia. (Photo by Clive Mason/Getty Images)

Никол Кидман

Освен главната роля в The Beguiled на София Копола, Кидман има още три участия в заглавия, които ще бъдат представени в Кан тази година и със сигурност ще е най-често появяващата се актриса на червения килим.

Другата й роля също е с Колин Фарел, който отново участва във филм на гръцкия режисьор Йоргос Лантимос (Омарът 2015).

Кидман е част от каста и на How to Talk to Girls at Parties по разказа на Нийл Галман и в едно от двете телевизионни заглавия включено в програмата – Top of the Lake (другото, разбира се, е Туин Пийкс).

 

CANNES, FRANCE – MAY 12: (EDITORS NOTE: This image was processed using digital filters) Actress Vanessa Redgrave attends the ‘Howards End’ photocall during the 69th annual Cannes Film Festival at the Palais des Festivals on May 12, 2016 in Cannes, France (Photo by Pascal Le Segretain/Getty Images)

Ванеса Редгрейв

80-годишната носителка на Оскар за първи път влиза в ролята на режисьор и прави един от филмите на бежанска тематика, за които вече стана дума. Вдъхновението за документалния Sea Sorrow, макар в случая възмущение да е по-точната дума, идва след онази снимка на тригодишния Алан Курди, чието тяло бе изхвърлено на морския бряг. Редгрейв обикаля с камера гръцките острови, за да разкаже личните драми на бягащите от родината си жени, мъже и деца. А за контрапункт на разхищението по време на криза, което се случва в Кан, можем да добавим факта, че Редгрейв сама е финансирала цялата продукция на филма си.

 

NEW YORK, NY – APRIL 24: Actress Robin Wright speaks on stage during the Women In The World Summit held in New York on April 24, 2015 in New York City. (Photo by Andrew Toth/Getty Images)

Робин Райт

Също в ролята на режиьор, но на късометражен филм. Героинята й също е бежанка, но в преносния смисъл – бяга от буря и се спасява в полупразно заведение, където нищо не е такова, каквото изглежда.

NEW YORK, NY – MARCH 09: Actress Kristen Stewart attends the “Personal Shopper” premiere at Metrograph on March 9, 2017 in New York City. (Photo by Dimitrios Kambouris/Getty Images)

Кристен Стюарт

След много силната за нея 2016, сега сменя мястото си пред камерата и се пробва като режисьор на късометражния Come Swim. Решила е да покаже мъжката гледна точка на това да си с разбито сърце (…може би като един професионален разбивач на мъжки сърца в истинския живот).

 

Фестивалът в Кан, Франция тази година ще се проведе между 17 и 28 май.

Водеща ще е Моника!

Българското участие – филмът Посоки на Стефан Командарев е в конкурсната програма Особен поглед, в която попадна и германският филм Уестърн, копродуциран от Братя Чучкови и сниман основно в България.