За Рене Фюртерер изучаването на растенията и етеричните масла е страст от ранни години. Той създава своя бранд през 1950 г. и оттогава успешно прилага знанията си в грижата за здрава коса. Новаторският му подход достига до кулминация през 1957, когато създава SPA за коса – нова форма на персонализирана грижа, с помощта на прецизно извлечени съставки в няколко стъпки, обгрижващи скалп, корен и видимата част на косъма.

“Здравата коса расте от здрав скалп, както растението от плодородна почва.” Рене Фюртерер

Диего Родригез, Мастърклас, Рене Фюртерер

 60 години по-късно се срещам в нашата редакция с посланика на истината за здравата коса – Диего Родригез. Толкова е чаровен и откровен! Въпреки пленяващата му усмивка няма как да не забележа липсата на коса, с което той се шегува. Настоява да се знае истината и да не изпадаме в митологична заблуда.

Аз самият съм плешив. Погледни и снимките на г-н Фюртерер. Той също страда от загуба на коса. Мислиш ли, че ако имаше начин да възстановим опадалите си коси, той и аз нямаше да сме го направили? Няма такъв. Казвам го като представител не само на този невероятно умен човек,  неговия бранд, но и като такъв на третата по големина лаборатория във Франция.

Не е толкова страшно. Трябва да разбереш простата истина за окосмяването на главата си и да действаш съответно. До края на разговора ни ще си абсолютно наясно и няма да го забравиш, защото всичко е базирано на последователността и логиката в целият процес.

Ако не можем да възстановим косата си, то какво бихме могли да направим?

Трябва да удължиш живота на косата си и да подобриш състоянието й. Това е достъпно в едва няколко стъпки, които трябва да се превърнат в твой ритуал. Ритуал с етерични масла, чиито ароматични и терапевтични свойства са добре познати от векове. Те са сърцето на терапията, защото за разлика от шампоаните проникват дълбоко (Показва ми 2 салфетки разделени на съставните си тънки слоеве, като на едната слага шампоан, а на другата етерични масла. Във втория случай за секунди маслата са достигнали до последния слой, за разлика от шампоана.)

Мастната жлеза под скалпа работи непрестанно. Често хората се осланят на “магическата” сила на шампоана да регулира секрецията и процесите в дълбочина, но това е невъзможно. Толкова дълбоко могат да проникнат само етеричните масла.

Така на първо място идва правилната философия за възприемане на всеки косъм от самия му корен, като растение. Какво правиш когато искаш да посадиш семе? Взимаш го (нов продукт, който има свойства за справяне с конкретен проблем) и го слагаш в някаква почва ли?

Винаги на моите семинари задавам въпроса: Колко често си сресваш косата? Това е много важно. Почистваш ли почвата преди да я обработиш за засяване на ново семе – да. Същото е. Елиминираш мъртвите косми. Окисляваш здравите и придаваш обем. Не подценявай сресването ежедневно, като пределен минимум мога да посоча два пъти седмично.

Следва обработването в дълбочина на почвата. Масажът е важната стъпка, която ни отличава от всички останали брандове. Чрез него, комбиниран с подходящите масла, проникваме в дълбочина в скалпа и го подготвяме за подхранване. Идеята е и да направим скалпа по-еластичен. Много често причината за лошото състояние на косата е прекалено стегнатия скалп. Представи си, от 2001 година на ден докосвам средно 15 скалпа с цел да преценя състоянието им. Липсата на еластичност често пъти е причинена от стрес и е пряко отговорна за изтъняване на косъма. Коренът е свързан с кръвообращението и съответно стягането на скалпа нарушава нормалното оросяване. В следствие на това – косъмът изтънява. Това има и регионална зависимост. В по-топлите страни хората са по-спокойни и с по-еластични скалпове.

Косата е част от личността.

 

Като посланик на истината кои митове или “алтернативни факти” искаш да разбиеш?

Те са свързани само и единствено с обобщаването на проблемите. Всяка коса и състояние на скалп са строго индивидуални. Затова започвам изследването в няколко стъпки: визуална – преценявам състоянието на скалпа като еластичност, наличие на пърхот, зачервявания, чувствителност и пр. Задавам въпроси – как усещаш косата си и какви практики имаш? Ето например един мит – колко често трябва да се мие косата? Правило няма. Косата трябва да се мие толкова често, колкото има нужда. Просто отговорът е самото състояние на косата. Щом е омазнена, трябва да се измие и премахне секретът, който запушва порите. Всички знаем, че за да израсте паднал косъм са нужни 3 месеца, а ако порите са запушени, можеш да се сбогуваш с голяма част от тези, които не могат да си проправят път навън. Няма правила. Единственото си Ти и твоето състояние на косата.

За целите на точната диагностика създадохме уред наречен Капилоскоп, с чиято помощ да уточним проблема.

 

Веднъж наясно със състоянието, какво следва?

Има 2 вида загуба на коса: хормонална и внезапна. Втората е реакция към някакво външно действие – бременност, терапия, стрес и пр. При нея загубата на коса е в големи количества и изведнъж. Дори цели кичури могат да се отделят от скалпа. При този случай възстановяването на огромен процент от косата е напълно реално.

Хормоналната е характерна с честото омазняване и с това, че е прогресивна. Не изпада изведнъж, а постепенно като най-масово е от горната част на главата. За съжаление съществува при двата пола. Истината: единственото, което може да се направи в случая, е забавяне загубата на коса. Прекратяването на процеса на окапване. Подобряване състоянието на наличната коса. Но не и възстановяване на изгубената 100%.

След като сме наясно с вида загуба подбираме съответно етеричните масла.

При всички положения косата трябва да се стимулира. Какво прави Рене Фюртерер? С тяхна помощ почиства в дълбочина скалпа преди измиване. Много е важно – преди измиване. Не забравяй предварително да срешиш косата. Води се от принципа на добре подготвената почва и здравото растение. Нанасят се с масажни движения, за да проникнат през епидермиса към оросяването и вените.

 

Как? Всеки път трябва да ходя на фризьор за този масаж ли?

Не. Всеки можа да прави това в домашни условия и да стимулира микроциркулацията. Техниката е следната – масажирай с кръгови движения, започвайки от врата към върха на главата. Най-удобно е седнала да подпреш лакти на масата пред теб и отпуснеш главата в ръцете си. Не забравяй да движиш скалпа си. Продължителността препоръчвам да е не по-малко от 5 мин, най-добре 10. След края на масажа постави длани на върха на главата си и се отпусни. Много е важно да дишаш дълбоко през цялото време. Ароматичните свойства на маслата действат директно върху мозъка, а в случая на Complexе 5 имаме комбинация от сладък портокал и лавандула, двойно антистрес действие. Терапевтичните свойства действат на няколко нива и балансират състоянието на скалпа. Това се прилага веднъж – два пъти седмично.

Разбира се следва измиване и последващи продукти за подхранване на цветето, подбрани в зависимост от състоянието на скалп и видима част на косъма. Ела на Капилоскопа да видим какво е подходящо за теб.

Повече за историята и силата на етеричните масла прочетете тук