TOP SECRET

Снимка: Александър Новоселски

Уютен басейн насред гората, добра храна и напитки, прохладни джаз вечери

Този своеобразен градски бутик за забавления вече втора година успява да приюти най-качествената прослойка от млади професионалисти като предлага екстри, които го правят уникален за София. Една от тях е 18+ философията на заведението, което ще ти даде блажено спокойствие сред минималистичен скандинавски дизайн и дъхава, хладна борова гора. Капацитетът му от 100 човека, обаче това не трябва да те заблуждава, че резервация не е необходима. Често е пълно със секси мацки на шезлонги, дискутиращи около бара бохеми, избягали от офиса – съсредоточени в лаптопите си щастливци и компании дошли да похапнат вкусна храна. Лежерността на атмосферата се подчертава от специално селектираната от DJ MARTEN музика, която всеки четвъртък вечер се превръща в бурни брас вакханалии (проектите на Вили Стоянов и Мишо Йосифов).

Това прави Top Secret ежедневното и тайно райско кътче на София. (е)

TOP SECRET е на бул. Св. Климент Охридски 107 и на topsecret.bg. Резервации: 0879 878 878

TANGARA DUET

Новите плажни кърпи на yamabahari – за нея и за него

Това са 100% памучни кърпи, създадени изцяло по проект на yamabahari. Изглеждат еднакво добре на пясъчни и скалисти плажове, помагат на тялото да изсъхне, но и да се чувства уютно, меко, удобно. Всъщност изглеждат отлично навсякъде. Създадени са с целуната от слънцето илюстрация, която е напълно изтъкана, а не принтирана. Илюстрация, създадена за yamabahari от Ирма Водева.  Изтъкани, а не дигитално принтирани. (e)

Оригиналните Blue Tangara и Coral Tangara, сега на специална цена, за ограничен период от време. 

СПИСАНИЕ L’EUROPEO

Бохеми. Или истории свързани с желанието да вземеш всичко от живота

Летният брой на L’Europeо иска да обсъди с теб бохемството повече като “дух, свобода, творческо съзидание” или като купон в Студио 54 с Анди Уорхол, Джери Хол, Труман Капоти и Палома Пикасо, отколкото като обикновено пиянство.

В него – истории за бохеми като Тулуз-Лотрек, Радой Ралин, Фредерик Бегбеде, Айседора Дънкан и… Карл Маркс! Или Ейми Крокър, която дава 5000 долара на всеки, който я снабди с “крайно поразителни и оригинални идеи за социални развлечения”. Има и интервю с Ивайло Нойзи Цветков, според когото “въпросът за бохемите културологично е пряко свързан с въпроса за плейбоите, както и с Епикур”. (е)

L’Europeo е там, където продават списания и струва 8 лева.

V BAR

Ексклузивният бар (и храна) за млади софийски професионалист(к)и в пряката на Шишман

Открихме го още с отварянето му в началото на годината, но вече сме такива фенове, че няма как да не ти издадем новия “таен” локал на качествения софийски бомонд. Бърза карта на заведението: два етажа и градина. Горе можеш да се облакътиш за едно бързо – класическо място за смях и обсъждане на вчерашния мач, а сутерена вече е друга приказка – топли скандинавски цветове, мека мебел, стена от живи растения… Тук вече можеш да се сгушиш на интимна среща или (както често се случва на екипа на егоист.бг) да завихриш неприлично яко парти с танци. Можеш да хапнеш от минималистичното меню (задължително за всеки добър ресторант) – брускети, салати, морски дарове и класиките – паста, ризото, отбрани меса. Всичко това можеш да придружиш с коктейл а ла джази Ню Йорк. Коктейлите, впрочем, са важна причина да се отбиваш тук – редовно гостуват велики миксолози, които могат да направят живота по-добър, отколкото си му се надявал. Казваме наздраве с леко замъглен поглед. (e)

V bar е на ул. Ген. Паренсов 13 и работи всеки ден от след 9:00. Телефонът на резервации е +359 897 070 800. Повече информация 

LUST FOR LIFE НА ЛАНА ДЕЛ РЕЙ

Lust for Life: вечер, когато си сипваш и казваш леле как си почивам

Това с номер 1 в класациите по принцип много не го уважаваме, но в случая с четвъртия албум на Lana Del Rey е напълно заслужено и подкрепяме с по една чаша във всяка ръка. ”. На “…teake off your clothes…” от едноименното с албума парче знаеш какво да правиш. Като стигнеш “Summer Bummer” животът вече има друг смисъл. (НЗ)

ЯГОДОВО ВИНО 

И всеки ден ни е абитуриентски бал

Ако вкусът на първото вино от 100 % биомалини в България ти е познат, значи можеш да се довериш и на най-новия продукт на Trastena. (Ако не – значи имаме две чудесни новини за теб.) Та, след малиновото вино за вълнения на душата и небцето, вече можем да се радваме и на ягодово. Пенливо, с леко тяло, с по-малко захари и калории. Пробвахме го с летни плодове и леки сладкиши и установихме, че това е напитка, която произвежда празник. А уж само 6% алкохол… Trastena са пример за това как българска компания, облагородена от малините около хижа Тръстеная, може да изнесе производството на нов продукт в Австрия, с цел качество. Ами сполучливо е. ПрисTrasteni сме. (e)

Ягодово вино Trastena има например в casavino и zoya.bg. Малката бутилка е 8-10 лв, а голямата около 25.

ДРОНЪТ DJI SPARK

Записки от небето

Въпреки че онези организирани струпвания на цели групи приятели в парка с цел разцъкване на дрона изглеждат: едно – като по-сложен процес, отколкото всъщност е – и – две – като пълна загуба на време – тези летящи роботи имат съвсем смислено предназначение и експертите от DJI ще се опитат да го покажат на по-голям кръг хора.

Моделът DJI Spark е най-новата разработка на компанията, която е компактна, но все така функционална, а освен това предлага елементарен начин за управление. С жестове.

Spark разпознава лицето на собственика си и излита автоматично от неговата длан. Може да се навигира с движение на ръката и дори да направи снимка при команда с жест.

Разбира се, по-напредналите могат да използват навигационното приложение на смартфона си или специален контролер.

Дронът има 12 МР камера с Full HD видеозапис, а с функции като автоматично избягване на препятствия и връщане без ваша намеса обещава интересни спомени от лятото. (Повече на nixanbal.com)

DJI Spark е струва 599 евро.

КОКТЕЙЛ БАР СПУТНИК

Новото им интуитивно меню ще те забавлява и вдъхнови

Бумът на коктейлната култура у нас придоби неизмерими висини, но най-високо (нямам как да не се заиграем с името) като че ли стои Спутник, особено след старта на новото им коктейлно меню. Интериорът е отделна легенда, продължаваща духа на по-големия брат Ракия Ракета Бар – влизаш в Източна Европа някъде през 60-те, но точно такава каквато е трябвало да бъде и никога не е била.

Новото меню (без нито едно име на коктейл) е вдъхновено от 4 много силни енергийни места в България – трансформация (Бегликташ), баланс (Белоградчишките скали), енергия (Седемте Рилски езера) и мистика (Рупите). Всяка от различните секции интерпретира усещането посредством три вида коктейли – силноалкохолен, лекоалкохолен и безалкохолен коктейл. Клиентът прави избора си посредством мандала – концентрична диаграма, зад която стои напитка носеща усещането, вкусът на мястото, интерпретиран от екипа на Спутник. Излишно е да поясняваме, че това не са класически, изтъркани коктейли, а шармантна екстраваганца от вкусове и визия. Клиента си избира мандалата интуитивно, след кратък разговор с екипа – без очакване, без познание за съставки. И най-често остава очарован. (е)

Спутник е на ул. Янко Сакъзов 17

МАНЮНЯ НА НАРИНЕ АБГАРЯН

 Третият роман на български на най-продавана авторка у нас за 2016-та

Обещано ни е, че е лятна и свободолюбива книга, която ще ни накара да помечтаем и да спрем да мислим за настоящето. Второто е особено постижимо. Ще четем и ще попътуваме мислено до арменското лято (ДЖ). От Лабиринт 

 

 

 

 

 

 

 

АЛБУМЪТ APE IN PINK MARBLE

Ape in Pink Marble е последният албум на артиста Девендра Банхарт и заглавието на световното му турне. Определенията “сюреалистичен софт-рок” или “психеделичен фолк, повлиян от легендата William Onyeabor“ едва ли ще помогнат да си представите артистизма на музиката му, която от The Guardian наричат алхимия. (МЦ)

Можете да я чуеш в iTunes или Spotify и да се сдобиеш с албума и на винил от Amazon.

НАПИТКАТА FRAPP’N’GO

Дълго разхлаждащо удоволствие

Истината е следната – попаднахме случайно на тази напитка и леко се фрапирахме. Най-голямото предимство на Frapp’n’GO е скрежът. Някой чудесен технократ, вероятно през лятото, се е светнал и е стоплил, че скрежът се разтопява много по-бавно от леда. И съответно разхлажда душата и тялото за по-дълго време. Благодарим ти, ти напредничав ум, който си събрал две и две (в случая – истинско бразилско кафе, нерафинирана кафява захар, плюс пълномаслено мляко и въпросния функционален скреж), за да можем да се наслаждаваме на тази студена свежест за повече от 40 минути. В България технологията е внесена от едни напредничави младежи, които открихме, а те ни разказаха, че тайната освен в скрежа е и в рецептата за консистенция и вкус, изготвена от един от водещите миксолози в света. (e)

Frapp’n’GO е в хитрите машини в над 100 обекта в България, срещу 2.59 лв. Потърси го.

ОДЕСА СТАР НА ХЕРМАН КОХ

Всеки роман на Кох е петзвездно изживяване

Защото обикновено е свързано с чужди проблеми, които са по-големи от нашите, а това ни кара да се чувстваме добре. Мъж на средна възраст, който изживява класическата за периода криза, се опитва да издрапа от нея, но обстоятелствата силно го затрудняват. Лудият холандец е приготвил нова литературна доза за интелигентни читатели (ДЖ). Colibri

 

 

 

 

 

СЕРИАЛЪТ ЩЕ УМРА ОТ СРАМ

RJ Cyler as Adam, Michael Angarano as Eddie and Clark Duke as Ron in I’M DYING UP HERE (Season 1, Episode 03). – Photo: Lacey Terrell/SHOWTIME – Photo ID: IDUH_103_1559.R

Новият пристрастяващ вниманието сериал на HBO

Ще умра от срам (I’m Dying Up Here). Сериалът е посветен на зараждането на стендап сцената в Лос Анджелис в началото на 70-те. Достатъчно е да кажем, че съпродуцент на I’m Dying Up Here е Джим Кери, всичко останало си е на мястото: отчаяни от живота и амбициите си комици, феминизирани мацки, култов клуб оглавяван от истинска кучка и шега след шега, разбира се. (е)

Можеш да гледаш по HBO и на HBO GO

БЛОК КИНО 2017

Отворени прожекции на голям екран в градинката пред блока

За трета поредна година Блок Кино преобразява междублоковите пространства на 10 столични квартала в салони под открито небе, а в селекцията от заглавия са включени 20 игрални (късометражни и пълнометражни) български филма. Можете да избереш локация в твоя квартал или да отскочиш за прожекция при съседите. (е)

Вход свободен. Цялата програма е тук

GELATERIA NATURALE

Сладо-летeн плезир, не guilty pleasure

Най-вероятно най-вкусният сладолед в София. Лек, натурален, необходим. Без химия и готови пюрета. С италианска история. Прави се на място всеки ден от фермерско мляко и органична  животинска сметана. Има и за веганите – шоколад с бадемово мляко, праскова с лавандула, малина с кокосова вода. (ДД)

Намира се на ул. Шишман 12А в София. Има и уебсайт

КНИГА ЗА ПСИХОЛОГИЯТА

Лятото – плацдарм за усъвършенстване. Например с качествено издание като това

Книга за психологията на изд. Dorling Kindersley, Лондон. Най-мистериозната наука. Психологията – най-желаната специалност в Софийския университет за 2016. Науката за ума и поведението. От книгата можеш да разбереш, например:

Защо само добрите хора се депресират. Или, че щастливите хора са изключително социални. Или кое ни кара да запомним и кое – да забравим.
Или как как да измерим интелигентността. Или за връзката между лудостта и гениалността. Или че това, което вярваме с цялото си сърце, не е непременно истина. Или пък защо добрият живот е процес, а не състояние на съществуване.

Докато четеш, можеш да поспориш с чичо ти Фройд, който твърди, че “несъзнаваното е истинската психическа реалност”.

Психологията ни предоставя идеи, които променят начина ни на мислене и помагат да разберем себе си другите и света в който живеем. Но както казва Пол Валери – “Целта на психологията е да ни даде напълно различна представа за нещата, които познаваме най-добре”. (e)

Книга за психологията струва 35 лева и можеш да поръчаш от Книгомания. Поредицата за Големите идеи, обяснени просто – включва още книги за Политиката, Социологията и Философията

НОВ АВТОРСКИ ПЛАКАТ

Плакатно изкуство за стена

Лятото е и удобен момент за освежаване на атмосферата вкъщи, а и в офиса, ако имаш възможност да взимаш решения там. Предлагаме ти чудесното авторско плакатно изкуство на водещи съвременни български графични дизайнери от платформата Plakat Kombinat. Най-новата им колекция е Личности, герои, вдъхновители. И включва художествени произведения вдъхновени от Махатма Ганди, Джон Ленън, Леонардо Ди Каприо. Мадона, Радой Ралин, Айнщайн, Саша Грей, Дейвид Боуи, Джамирокуай, Майлс Дейвис и др. Защото всяка крачка на съзидателност, започва с един добър пример, нали?

В сайта има и плакати вдъхновени от киното, музиката, архитектурата, а и съвсем свободни графични работи.

Авторско плакатно произведение, в лимитиран тираж, в размер 50Х70 см. струва 73 лв, 70х100 см. е 112 лв., доставят го в тубус навсякъде.

Най-лесният начин за поръчка е чрез съобщение във Facеbooka им. И в plakatkombinat.com

КОНЦЕРТ В ПАМЕТ НА ТОДОР КОЛЕВ

Чудесно е, че има млади хора, които правят така, че помним титаните

Концертът в памет на Тодор Колев започва след 21 часа, на 25 август, в Маймунарника в Борисовата градина. Ще участват страхотни музиканти, а преди музиката, ще има и четене от Пощенската кутия за приказки. (е)

Повече за събитието – във Фейсбук. Билетите в предварителна продажба струват 12 лева. На входа – 15.

ФИЛМЪТ ТОНИ ЕРДМАН

Баща се среща с корпоративния свят на дъщеря си

“Вълнуващ акт на противопоставяне срещу токсичността да правиш, каквото се очаква”, казват от Ню Йорк Таймс и са прави. Лентата със скромния бюджет от 3 милиона евро обра всички награди и се превърна в най-харесвания европейски филм на годината. Немски хумор, талантлива режисьорка (Марен Аде), голо парти и кукер. С две думи: не се взимай много насериозно… (ДД)

Тони Ердман можеш да гледаш в кината, които не са в мол. Виж и трейлър.

БИРОТЕРАПИЯ

Висококачествени бири от световни пивоварни

Вярваме на Бенджамин Франклин: “Бирата е доказателство, че Бог ни обича и иска да бъдем щастливи”. А щастието идва с подходящите терапии – среща с приятели, качествени напитки, радости за духа.

Цялостна стратегия за това имат от Биротерапия, бранд обединявящ всички марки на Биндинг България – най-големия вносител на премиум бира. Терапевтичната им тактика е да предлагат чудесни бири – например Progusta India Pale Ale, съчетание между американски и немски хмел, с лек плодов аромат. Или пък манастирската бира Kloster Scheyern – с прясна изворна вода, от една от най-старите пивоварни в света, бира правена от монаси бенедиктинци. Или пък бирите от баварската пивоварна Tucher, барселонската Estrella, класиките от Schöfferhofer и Radeberger. Или чешката Bernard – бира с протичаща вторична ферментация в бутилката, с производствен срок над 60 дни, непастьоризирана и с множество награди от световни бирени изложения.

Терапевтите от Биротерапия терапевтират с над 40 вида чудесни бири, от 10 от най-престижните пивоварни на Земята. Както е казал народният гений-терапевт – “Една бира е витамин Б, две бири са витамин Б1, каса бира са витамин Б комплекс”. (е)

Биротерапия разпространяват бирата под различни форми – чрез фестивали, събития, (следи ги във Facebook) заведения, хипермаркетите, но и чрез гостоприемните им представителства им, където може да се намери целия асортимент. Биротерапия в София на ул. Сребърна 21, в Пловдив е на бул. България 4, а във Варна – Южна промишлена зона, Мех транс комерс, Биндинг Варна.

НАРЪЧНИК ПО ХЮГА

Датски предложения за щастлив живот

Хюга може да се обясни чрез синоними – “да изпитваш удоволствие”, “комфорт за душата”, “да пиеш какао на светлината на свещи”, “изкуството да създаваш атмосфера”.

Хюга е всъщност идеята за щастие в различните му измерения, усещания, действия.

Имаш какво да научиш от датчаните – водещи в класациите по щастие и стандарт на живот в света. Ето какво например съдържа техния Хюга манифест: атмосфера, присъствие, удоволствие, равенство, благодарност, хармония, комфорт, примирие, общност, убежище.

Ето ти и ключовите хюга фактори за навън, през лятото: компанията, непринуденост, близо до природата, да изживееш мига.

Книгата е безценен пътеводител на базата на изследванията в Института за изследване на щастието. (е)

Струва 19.95 и може да бъде поръчана през сайта на издателство Хермес.

СЛУШАЛКИТЕ JBL E40BT wireless

Безжично и звучно удобство за уши

Доскоро този модел слушалки бяха в селекцията само за офис аксесоари, но възможността да слушаш музика и да приемаш обаждания през телефона си с перфектен звук, където и да си, е причината да му сложим етикета “perfect urban item”. (МЦ)

Има ги в eMAG срещу 159.99 и в Аудио Фактор на Раковски 142

 

РЕЦЕПТИ ЗА ДУШАТА

Кулинарни работилници

Така и така, през август трудно ще намериш хора в града, с които да споделиш храната, виното, кафето, та можеш да се усъвършенстваш в приготвянето им. Например на 14 август ресторант Soul Kitchen те кани на Кулинарен курс за любители, а на 09 август DABOV Specialty Coffee обещава да те направи Бариста Маестро  (ако пък предпочиташ средиземноморската кухня пред кофеина, на същата дата Food Connection подготвя тематичен кулинарен курс). На 19 август в Drekka ще те презаредят с енергия, ако се включиш в уъркшопа за приготвяне на Матча. Можеш да завършиш месеца със супер десерт – идеята отново е на Food Connection. (е)

WITNESS НА БЕНДЖАМИН БУУКЪР

Само на 28 е, но не му личи

Личи му обаче, че е от Ню Орлеанс и е изслушал целия блус на света. После го е омешал с малко рок, тук-там госпъл и много душа и сърце. Пусни го в офиса на колегите, когато всички проклинат тежката си августовска съдба и със сигурност някой ще отскочи до магазина да ти донесе студена бира. После кажи една добра дума и за нас, че сме ти подсказали. (НЗ)

Още нещо в този дух: Dan Auerbach “Waiting on a Song”

РЕСТОРАНТ SET

Българският ресторант с пресни италиански вкусове

“От работата си в Ristorante ‘O Parrucchiano La Favorita в Соренто, Южна Италия, научих, че по-богатите хора са по-семпли в избора си. Джордж Клуни си поръча при нас пене с доматен сос и босилек, а Дани Де Вито – домати с моцарела” – това разказва Мариян, който преди половин година отваря ресторанта SET в Слатина. Спокоен ресторант, в който единствената претенция е към продуктите – да са винаги пресни и свежи. Мариян е вносител на качествени храни от Италия, като най-доброто от тях използва в ресторанта, където съответно цените не са високи, защото няма посредници. Месата, например, са изключителни – стек Фиориентина, телешки стек, бон филе. И, естествено, класически италиански удоволствия с бурата, моцарела или пък пармезан – прясна паста, талиателе, пица от пещ на дърва. Също чудесна българска кухня. Но, както казва Мариян – “Ако в един ресторант не могат да правят спагети Aglio e olio, значи не могат да правят нищо друго”.
В SET ще ви сервират и прекрасно лимончело от истински слънчеви италиански лимони. Същото каквото пият Никълъс Кейдж или пък Елизабет Каналис в Соренто.

SET работи всеки ден, разполага с паркинг, детски кът, а през лятото и с басейн в непосредствена близост. SЕT е в София, ул. Слатинска 1

КОНЦЕРТ 25 ГОДИНИ РОК ГРУПА ОСТАВА

 

За 25 години Остава имат около 80 чудесни парчета музика

Те възпяват премеждията на съвременната душа между любовта, отчуждението, медиите, секса, младостта, големия свят, интимния свят и разбира се шоколада. Най-вероятно и по време на този концерт, станал вече традиционен, в който Остава свирят и пеят на ръба между лятото и есента, ще можем да съпреживеем заедно с тях песни като – “Ще дойдеш ли с мен”, (която ги направи известни и спечели наградата за Най-добра рок-алтернативна песен на 2000 година на телевизия ММ) от първия им албум Пинг-понг, “Шоколад”, от албума Моно, която беше шест седмици на първо място в Топ 100 на България, както и новите – “Океан”, “Внимание”, “Самолет”. (е)

Концертът в Борисовата градина, в Маймунарника, ще бъде на 31 август, след 20:00 часа, ще подгравят Мфортно диско. В предварителна продажба билетите струват 15 лева, в деня и на място – 20.

СПИСАНИЕ LUNCHEON

Luncheon magazine, новото заглавие от рафта периодични издания. Оригинално списание – арт обект, повлияно от дълбоките пластове на европейската култура. Опознаване на света през тайните на пристрастяванията, кухнята, навиците, срещите на маса, следобедния чай, ексцентричността и артистизма на традициите. Kреативнoстта на списанието е подписана от Томас Персон (бившия креативен директор на Acne Paper) и Франсис фон Хофманстал (британски артист и дизайнер, дъщеря на фотографа лорд Сноудън). (МЦ)

Третият брой на Luncheon струва 26.60 лв. и е на www.thehyggeshop.com

 

 

 

BABY DRIVER OST

Можеш да слушаш без да гледаш какво става на екрана, но не и обратното

Въртим 90-те минути рокендрол от саундтрака на филма на лятото още от началото на юни, а вече можем и да гледаме преследванията с коли, които Едгар Райт е наредил за фон на жестоките парчета. Да, мнозина определиха Baby Driver повече като мега як микстейп, за който са снимани разни сцени, а не филм със страхотна музика.

Най-добър за: Тераса, късен следобед, напрегната игра на Dixit, Cards Against Humanity или каквото там правиш с приятелите си, за да не ти се заглади съвсем мозъкът, докато не си пред компютър в офиса. (НЗ)

КИЛИМ ЗА ПАРКА

Fatboy-non-flying-carpet

С отказа си да обещават повече, отколкото могат да предложат, екипа на Fatboy печелят симпатията ми. Да, не са летящи, но килимите им са с перфектен етно дизайн и функции. Направени са от няколко слоя материи, изолират влагата и решават доста от проблемите при импровизирани закуски на тревата, следобеди в парка и дълги пътешествия.(МЦ)

От бутик N8, ул. Шишман 8.

 

 

 

СПОРТНА БАЗА БОЯНА

Ако гледаш на София като на мръсен въздух и задръствания – смени гледната точка

Поканена на рожден ден на 6-годишен чаровник се озовах на място наречено Спортна база Бояна. Да, намира се в квартала разлят по склоновете на Витоша над Софийското поле. Действието след пристигането ми се развива на катове. Най-ниският е огромен закрит паркинг. Следващият е зелен. Две много добре поддържани футболни игрища, едното от които през зимния период се покрива с балонно съоръжение, в което температурата е постоянна и подходяща за спортни занимания. Цветни градини и различни детски кътове. Малко над него започва сградата с просторна фитнес зала оборудвана изцяло с уреди на Technogym, ресторант Академията и прекрасна тераса. Спри и си го представи: тичаш на пътеката и вместо да мислиш върху това, как са направили така, че отмерването на времето да е поне 10 пъти по-забавено от нормалното, пред погледа ти се развива шеметната гледка на града. Онзи същият, но погледнат отвисоко. Точно там отиваме. Последен кат. Огромна тераса. Вкусна храна. Щастливи деца. Гостоприемни и усмихнати домакини. Детски кът за най-малките. А, гледката… Прииска ми се да съм на 6, не само за да тренирам там футбол (браво набор 2006 от Ф.К. Витоша 13. Шампиони!), стрелба със спортен лък или да ходя на заниманията на открито, а и за да преминавам спокойно през най-големия надуваем батут (30 м. дължина) без да ме гледат майките като “луда”, в случай, че предложа… #виновна. (ДМ)

Ето къде се намира.

ФИЛМЪТ ЛУДЕТИНИ

Европейско кино за съпреживяване

Смешен и трогателен. Разтоварващ, но дълбок. Две жени бягат от лудницата и се впускат в поредица от приключения. Урок по „la dolce vita” от извора. Дори изворът да е психиката на две жени на ръба. Френско-италианска продукция. Послание: не оставяй свободата за утре. (ДД)

По кината, които не са в мол. Виж и трейлъра.

ТРЕНОЛИНО

Творчески и образователен център за деца

“Можеш да преподадеш урок на ученик за ден, но ако го научиш да възприема, възбуждайки любопитството му, той ще продължи учебния процес до края на живота си”. Клей П. Брадфорд

Спомням си една притча, която майка ми често ми разказваше като бях дете. Могъщ владетел разбира, че е закъснял с възпитанието на рожбата си, защото са минали цели 7 дни от раждането му, а всеки час е важен. Но сякаш нищо не те подготвя за онзи момент, в който започваш да носиш цялостна отговорност за друго човешко същество и неговото пълноценно съзряване.

Моментът настъпи за мен и аз подредих приоритетите си. Оставаше ми само да ги следвам, избирайки правилните съмишленици и среда за детето ми.

 

В океана от парти центрове, аз търсих онзи,  който ще е занимателен и ще учи детето ми на креативност, междуличностни отношения, образователни игри. Измежду луминисцентните аквариуми и синтетика, аз търсих слънцето и естествените материали, спокойни майки, обменящи опит. Такива, които не забравят, че всяко дете има собствени, различни от останалите потребности. Търсенето ме доведе до две прекрасни жени – Ели и Руми, създали мястото наречено Тренолино, след като самите те са станали майки и са успели да вложат цялата си любов във всяко кътче там. Сгушено в спокойната част на кв. Павлово, Тренолино се оказа сбъдната мечта за моето дете – лятна занималня, творчески ателиета, добре подбрани здравословни и пресни храни, играчки само от естествени материали, празници за всеки повод и вкус, и толкова много усмивки. Екипът от аниматори и педагози е изключително добре селектиран, а градината е спокойна и слънчева. Благодарна съм, че ви има Тренолино!  (От Теди, майка.)

Тренолино е в Бъкстон, ул. Пушкин 13.

HUG OF THUNDER НА BROKEN SOCIAL SCENE

Много истории са разказни в Hug of Thunder, половината да ти се случат, пак ще си напред с материала

Бяха се позагубили за седем години, но в средата на юли освен гръмотевиците навън и техните 12 парчета ни се стовариха като гръм върху главите и ушите. Продължаваме да дъним яко в колата на отворени прозорци целия албум и да си представяме, че не сме точно тук и сега, а на безкрайно дълга магистрала през нищото, която ще ни отведе незнайно къде. (НЗ)

ORANGE FITNESS

Там, където да си решиш проблема с постоянството и спортуването

 

В Orange Fitness първо пробвахме скуоша. Чарковете ни заработиха на пълни обороти и беше откровено смешно. Няколко дни след това –  след като се възстановихме, ходихме да плуваме в големия басейн. Водата вътре се пречиства с електролиза, което й придава приятен солен вкус. Това, оказва се, е щадящо за кожата, косата, очите. Накрая се престрашихме да се пуснем и във фитнеса. Треньорите са в час с всякакви нови методики и техники и обръщат внимание на всеки, така че според възможностите му – да постигне желаните резултати. Номерът е в разпределението между кардио и силови упражнения. Оборудването също си казва думата. Например, докато тичаш, можеш персонализирано да гледаш телевизия или да сърфираш в интернет на самия тренажор.
Предстои ни да се отдадем в ръцете на професионалистите масажисти. Груповите тренировки, Зумба, Пилатес, Спининг и прочее ще посетим по-късно. Засега  ги погледнахме само отстрани – очевидно е голяма забава.
С ходенето на фитнеса голямата драма винаги ни е била постоянството. В Orange този проблем изчезва, просто защото ти е приятно да ходиш често и бързо влизаш в ритъм. Как иначе щяхме да разхождаме в момента голите си аполонови тела там, на изток, където голямата вода се целува със златните песъчинки на времето? (е)

Orange работи от рано сутрин, до късно вечер, в София – в Paradise Center, ет. 3, бул. Черни връх 100. Има го и във Варна, ул. Никола Вапцаров 3B. Повече – в сайта им.

НОВА СКУЛПТУРА

Обувките на Андрей Хамбарски, скулптура, изработена от тел. (МЦ)

По запитване през фейсбук страницата ни.

 

 

 

 

КИНО В ПАРКА

Киното е занимание несамотно

Киното на открито е на мода от век (за справка: Берлин, 1916 г.) Затова сме задраскали вечерите между 4 и 8 септември, когато в парка на Военната академия София Филм Фест ни е подготвил селекция, в която влиза премиерата на Пеле – раждането на една легенда и Рай на Кончаловски. (ДД)

Кино в парка е между 4 и 8 септември в парка на Военната академия. За още хубави филми – следи фейсбука на СФФ.

 

 

BEAUTIFUL THUGGER GIRLS НА ЙЪНГ ТЪГ

Изпробвахме го и на слушалки по улиците на непознат град – работи

От всичкото черно, което е излязло напоследък (включително 4:44 на негово светейшество Jay-Z), избираме Young Thug, за да те телепортираме максимално бързо под сянка на плажа с киндъл или коктейл в ръка, даже най-добре и с двете. Дори рапът да не е твоята музика, Beautiful Thugger Girls е много лесносмилаем, едновременно успокояващ и чупещ еднообразието на деня. Айде, не му се чуди много, трябва да си в час с нещата… а и както казва гостуващият в “Get High” Снууп Дог “…who gives a fuck what they say?”. (НЗ)

 

ВЪНШНА БАТЕРИЯ

Бързо презареждане в движение

Външната батерия е най-важният аксесоар, който трябва да осигуриш на смартфона си, дори още преди защитното калъфче, което планираш да му залепиш. Около батериите на мобилните ни телефони не се случва никаква иновация вече години, така че усилията са насочени към процеса на презареждане и как той да бъде по-бърз и неангажиращ.

Ето така – с външна батерия като например тази на Samsung, която има капацитет от 5100 mAh – достатъчен за едно и половина презареждания на повечето съвременни смартфони.

Паурбанкът всъщност е интересен с функцията за бързо зареждане – както на телефона, така и на собствената му батерия, а кабелът има два накрайника – microUSB и новия USB Type-C, така че покрива по-широк спектър модели.

Дребна играчка със семпла функционалност, която обаче може да те спаси, особено през по-продължителните летни дни и нощи.

Повече технологична информация – на nixanbal.com

РАКЕТА РАКИЯ БАР

Хубавата призма на соца

За първи път видяхме логото им на стикер, залепен от фенове, на 2000 м. височина в един австрийски курорт. Ресторант Ракета e – извиняваме се за шибаната дума – култов за Живков и цялото соц котило. Тук са се въртели хора на сватбата на Людмила и Жени Живкови. После обаче строят запада, а с него и ресторант, зареден с толкова бохемска енергия. Така, през 2012 се ражда Ракета Ракия Бар. Интериорът е своеобразна изложба събирана от архивите на БНТ, библиотеки, антикварни магазини, битаци. История и случки от соца. Най-ценната придобивка: телевизор Опера, консерва шкембе от 70-те и работещ компютър Правец. Ракията се студи в древнобиблейски хладилници ЗИЛ Москва от 60-те и 70-те. Ракията на Ракета е направена специално за тях – гроздова, сливова, кайсиева, дестилира се 4 пъти. Храната – обаче – е истинския хит. Те са подчинени на slow food концепцията – бавно, но галактически вкусно. Месо във всякакви варианти (собствено производство); ракиени салати; ретро десерти, които помним от детството си, но с нов прочит. Заслужава си да ти препоръчаме и small talk със сервитьорите – вероятно coolest сервитьорите в София. Поискайте им всичко, ВСИЧКО. И те ще ви го дадат. (e)

Ракия Ракета Бар е на ул. Янко Сакъзов 17

КУТИЯТА НА ГУЕНДИ НА СТИВЪН КИНГ И РИЧАРД ЧИЗМАР

Бърза (176 страници) среща от кралски вид, която ще се състои в Касъл Рок, Мейн (къде другаде?)

Тя включва същества от непознат вид, странни ситуации и неразгалясавани досега истории. Кошмарите са гарантирани, а дали обещанието важи за тези на Гуенди, или за вашите, не знаем със сигурност. (ДЖ) Бард

 

 

 

 

 

 

 

 

BRAND NEW

Brand New е малка инсталация от бронз, създадена от Николай Сардъмов. Може да се носи като брошка, като аксесоар за чанта или просто да стои на плота като арт обект. (МЦ)

От Testa Gallery, ул. Шишман 8 

 

 

ХОЛОГРАМА ЗА КРАЛЯТ НА ДЕЙВ ЕГЪРС

От автора на Кръгът 

Книга, която ни спря за секунда потока на мисълта и ни накара да премислим прекомерната си зависимост от все по-поглъщащите ни технологии. И в Холограма за краля в центъра на действието е бял мъж на средна възраст, но неговите проблеми са по-различни от тези в романа на Херман Кох. Егърс е автор, силно ангажиран не само с човешките права, но и с посоката, в която човечеството върви (ДЖ) Жанет 45 

 

 

 

 

SPAGHETTI KITCHEN & BAR

Eвропейска, италианска и новоамериканска кухня, шармантни коктейли и дори кино. В идеалния център на София.

Добре познатата ни марка ресторанти се разшири с Bar още преди година, но тук е повода да ти напомним, че това е едно от най-ключовите места в София, където се случват кулинарни и коктейлни чудеса. Всички знаем за патината по стените, направена от гръцки сценографи, които работят по декорите в Атинския театър, невероятните плочки и убийствените дизайнерски лампи, както и камината, и вече емблематичната изкуствена еленска глава на стената. Напомняме ти и за прошуто бара, високите маси до полуотворената кухня и витрината с авторски десерти приготвени на място(ммм, панджало, ном ном). Това, което обаче наистина ще те спаси през август, е чудесната градина (веднага поръчай пресни миди и лека салата) и – естествено – бара(задължителен коктейл: Totally Erected Cobbler – Keltel One Vodka, домашно приготвено пюре от малина, лайм джус, Tio Pepe Fino Sherry, малиново сорбе и “пушещ” лед.

Ако животът те е затворил през уикенда в столицата Spaghetti Kitchen & Bar е прекрасно място за забавление с любимите си диджеи и класен фънк, соул и диско стил. (e)

Spaghetti Kitchen & Bar е на пл. Света Неделя 3 и на www.spaghetti-kitchen.bar. Работно време: всеки ден от 08:00 до 03:00

По тексовете работи екипът на egoist.bg (е), Мариета Ценова (МЦ), Никола Балов (nixanbal), Надя Здравкова (НЗ), Десислава Желева (ДЖ), Данислава Делчева (ДД), Деми Милчева (ДМ).