Понятия като “умен град” и Интернет на нещата (IoT) често са свързвани с утопични сюжети и научна фантастика, начало на свръхтехнологично общество управлявано от Министерство на истината, имащо за основа машината за наблюдения. Разликата с онзи сюжет и днешната реалност обаче е съществена – “масите” тук и сега имат възможност за сравнение. Обединяваща или напротив, глобализацията е факт. A ролята на видеонаблюдението е ключова за създаването на “умен” град. Ето защо.

Impact of Smart Cities On People

This is what life is like for people living in smart cities and the technology that makes living smart possible #ITSNL2019

Публикувахте от ITS Congresses в Понеделник, 20 май 2019 г.

Една част от идеята e ясна – посредством инвестиция в 24-часово наблюдение с високотехнологично оборудване и взаимносвързани системи, разпознаващи лица, поведенчески признаци за ситуации, номера на коли и пр. да се осигури намаляване на престъпността и увеличаване сигурността в по-голям обхват от зони, в градовете. Това обаче не изчерпва приложението на системите за наблюдение и практически без тях прогресът към създаване на устойчива градска среда е невъзможен.

При представяне “мисията” за развиване на 100 умни града до 2020 година, Министър председателят на Индия – Нарендра Моди определи понятието като “Град, който изпреварва с 2 стъпки нуждите на гражданите си…” Скоростната урбанизация, проблем, засягащ не само в Индия, води до повишаване на комплексни нужди с цел подобряване качеството на живот. През последните 50 години урбанизацията е феномен, с който не сме се сблъсквали преди. Към момента повече от половината световно население живее в градовете, а според ООН до 2050 г. процентът ще се увеличи до 68%. Това води до необходимостта за решаване на множество проблеми и структурни новости. Особено в комбинация с екологичната криза. Решението, което на световно ниво е водещо – увеличаване броя на “умните” градове. Един такъв би предоставил електронно управление и услуги за жителите, посредством мониторинг на престъпността, интелигентни системи за отчитане и управление, умни решения за паркиране и контролиране на трафика, умно сметосъбиране, здравеопазване, мониторинг на качеството, на въздуха, дигитално образование и пр. С други думи, това би бил град, който се справя с предизвикателствата на бъдещето посредством технологии. Във всички сфери. От замърсяване на въздуха до алтернативни начини за отглеждане на зеленчуци, по-добро управление и алтернативни източниците на енергия, с ключовото – ясна гражданска позиция, участие и отговорност.

Да, основата е иновациите в технологично отношение, които да направят живота ни по-лесен във времена на отговорност към общия ни дом. Защо обаче всичко се свежда до “всевиждащото око”? Да започнем с развитието на съоръженията за наблюдение, достигнало нива, позволяващи end-to-end решения. Или, вграден софтуер и технологии, които анализират базата данни в реално време. Същите си взаимодействат с други системи, осъществявайки незабавна реакция в случай на ситуации, които се отчитат като нетипични. Всичко e автоматизирано, резолюцията висока, а целта плавно и максимално бързо решаване на възникнали проблеми посредством Интернет на нещата (IoT) – сензори и изпълнителни механизми вградени във физически предмети, които си взаимодействат посредством свързаност в мрежи, жични или безжични. Какво на практика означава това?

Видеоанализът днес например, включва приложения в управлението и мониторинг на трафика. Камерите могат да отчетат зоните на задръствания, пикови часове, пътникопоток и съответно контролират движението, предавайки съответната информация на друга система за управление. Технологията предоставя възможност за намиране на най-близкото свободно паркомясто, а и алтернативен маршрут с цел избягване на натоварените зони. Разбира се, необходимо да си инсталирал съответното приложение на мобилния. Джобното всевиждащо, най-добър приятел на социалките.

В настоящата екологична криза, важни за доброто качество на живот са анализитe и на други предпоставки. За целта, съоръженията са снабдени със сензори за измерване на екологични параметри, като качеството на въздуха, температурата и влажността, качеството на водата, нива на шума и пр.

Очевидно, но и важнo за целите на борбата с престъпността е лицевото разпознаване, записите от множество гледни точки,  разпознаване на регистрационни номера и висока резолюция на записите за да се идентифицират престъпници, коли и изгубени предмети от дистанция. Битовата престъпност е абсолютно пренебрегната по нашите ширини от години, а липсата на оправдания за откриване на виновните би могла да се сведе до минимум.

Друг аспект са приложения с комерсиални цели, туризъм и развлечение, особено когато се комбинират с мобилни устройства и технологии за локализиране. Сигурно си чувал за 3D градските карти в реално време? Те практически задоволяват ежедневните нужди на граждани и посетители за намиране на места с интересни събития, заведения и забележителности към дадения момент.

Усъвършенстваният софтуер, който камерите интегрират с технологията на т.нар. обогатена или добавена реалност (Augmented reality), може да генерира 3D карта с няколко слоя данни в реално време, включително видео.

Възможностите са почти неограничени, особено когато е налице и гражданска активност посредством социалните мрежи, които своевременно да съобщават за проблем. And vice versa – достъп чрез мобилно приложение на всеки до съоръженията за наблюдение в опасни зони.

Видеонаблюдението отдавна е важна част в частния сектор, което само по себе си обуславя необходимостта му и в по-голям мащаб, както и нуждата от съдействие между държава и отделни компании с вече изградена система за наблюдение. Добър пример в това отношение е Атланта, САЩ където частния бизнес и полицията си сътрудничат, споделяйки достъпа си до камерите. Същото се случва в Минеаполис и Хартфорд (Кънектикът), където съвместната работа води до успешно да намали нивата на престъпност.

Що се отнася до Европа, в Холандия има проекти за “умни” градове, където сътрудничеството е на 3 или 4 нива: обществено-частни групи спирали, като например правителство, институции, промишленост и общност. Стратумсенд е известна улица с барове в Айндховен превърната в иновативна технологична лаборатория. Проектът започва през 2014 г. и продължава до днес, генерирайки данни за потока от хора вечер. Така не само успяват да подобрят общия дух, но и публичната безопасност.

В град Асен сътрудничеството между полиция, пожарна, спешна медицинска помощ и пътна полиция опазва над 100 000 посетители всяка година по време на традиционния мото фест. A в Алмаре, отчитат сериозно подобряване на трафика посредством колаборацията между центъра за градска мобилност и полицията.

Множество градове по света разширяват пешеходните си зони и предоставят алтернативни екологични средства за предвижване. Вече и Бургас (“Вело Бургас”) се възползва от предоставените велосипеди.

Ако скоро си бил в Париж си виждал eлектрически тротинетки, произволно оставени по тротоарите. Всеки може да се възползва от тях посредством мобилно приложение. Вчера компанията Bird (производител на електрическите тротинетки) обяви, че вече има специални паркинг зони, където да бъдат оставяни вместо просто захвърляни в средата на пешеходните зони и бъдат препятствие, особено за инвалиди. Разбира се, това би било невъзможно без помощта на интернет на нещата и данни от средствата за видеонаблюдение.  Със същият проблем успяха да се справят успешно в Сан Диего, Калифорния и Вашингтон. A, Ню Йорк е на път на да легализира електрическите колела и тротинетки в амбициозния си план за зануляване на вредните емисии до 2050 г.

Това са само малка част от примери, свързани с ключовата роля на видеонаблюдението по пътя към интелигентни решения за по-добър живот.

С по-умните градове идват и по-умните отговорности и видеонаблюдението е една от тях. Самият процес по видеонаблюдение включва генериране на много информация, която да бъде съхранявана за бъдещи анализи и мониторинг. Затова е наложително да бъдат създадени стандарти, гарантиращи високо качество и устойчивост. Основните играчи в системата за наблюдение трябва да работят съвместно за постигането на обща цел, а именно възможно най-бързото осъществяване на идеята за по-умни и по-сигурни градове.” казва Куаджа Сайфъдин, директор продажби за Южна Азия, Средния изток и Африка в Western Digital при разговор на кръгла маса по време на конференцията “Ролята на системите за видеонаблюдение в създаването на по-сигурни градове”.

Важно е да се осъзнае, че за да съществуваме по-добре трябва се подобри връзката помежду ни на всички нива. За да са задоволени нуждите ни, те трябва да се ясни и да се устояват като съществена е откритата обща гражданска позиция. Да дискутираме не въпреки, а заради всички, във времена на неизбежни промени. Научната фантастика ни развлича и замисля, но нека не оставяме да ни управлява. Това е наша задача. Ако ще се позоваваме на нещо, то нека се върнем към философията на живота и осъзнаем, че всички сме свързани и добруването може да е само едно. Общо.