Преполовихме годината, но тя изглежда все по-тъжна, изстрадана и черна от всяка друга. Рядко се случва дамине месец, в който да не се сбогуваме завинаги с любима знаменитост – ДейвидБoуи, Алън Рикман, Мохамед Али, Принс, Джийн Уайлдър…

Достатъчно,2016-та!  е фразата, която все по-често ипо-редовно изричат с пресипнал глас и мокри очи милиони фенове. Каква е тазивълна от смъртни случаи на знаменити личности, това нормално ли е?

Отговорът е да иидва от редакторът на некролози на Би Би Си – Ник Сирпъл, който би трябвалода разбира от тези работи. Според него броят на смъртните случаи на известни личности тази година ще е “феноменален”. Ник има прелюбопитна професия -подготвя некролози за медията -телевизионни, радио и онлайн, които се публикуват след като забележителен човек се спомине.

Броят на неговите некролози, използвани в Би Би Си през последните години е скочил значително. За първите три месеца на 2016 некролозитеизготвени от него са се увеличили почти петкратно, в сравнение с първототримесечие на 2012 г.

Това, разбира се,не значи само, че Би Би Си е увеличила базата си с некролози. Всъщност,когато Ник започва да работи там преди десет години, жалейките са били едва1500. Но бързо се трупат все повече. Тази професия не се оказва напълнорядка. В Англия, Дейли Телеграф поддържагалерия с известни хора, които са починали, като я актуализира постоянно презгодината. До април 2014 г., броят на тези, които са в галерията е 38. По същотовреме миналата година, броят на хората в галерията е 30. Тази година презаприл броят им надхвърля 70.

В началото на всякагодина сайтът deathlist.net изброява 50 известни личности, които смята, че можеда се споминат. В шест от последните десет години, минимум две от неговитепредсказания са се сбъднали. Тази година поне пет имена от изброенитеса починали.

Ник обяснява защотревожната тенденция се случва точно през тази година: “Хората, които са започнали да добиватпопулярност през 1960-та сега са на повече от 70 години и започват даумират”, казва той. “При поколенията на баща ми и дядо ми,единствените наистина известни хора са били тези познати от киното, а по-къснотези давани по телевизията.”

Много от тези,които сега умират са от т.н. поколение на бейби-бумъри, родени между1946 г. и 1964 г., когато е имало огромен ръст в броя на населението. С повече бебета,родени в поколението на бейби-бума, значи, че те сега са на преклонна възраст, вкоято не бива да се изключва и смъртта. Плакахме много тази година, когаторазбрахме за смъртта на Принс (57), Алън Рикман (69), Дейвид Бауи (69), Мохамед Али (74) и ВикторияУуд (62) – всички те от поколението на бейби-бумърите.

Друг фактор,който оказва влияние и засилва трагизма, когато известни личностиумират, е, че всъщност ние ги познаваме много по-добре, отколкото някога феновете. “През последните 10 години, социалните медииизиграха голяма роля за това”, допълва Ник.

Часове преди дабъде обявена смъртта на Принс и да потънем в траур, светът скърбеше заамериканската бивша боксьорка и порно звезда Чайна, която почина на 45 години.Новината за смъртта ѝ избухна лавинообразно в социалните мрежи, където имашепоне 400 000 туитове с #Chyna.

Тези дни е далечпо-лесно да се разчуе новината за това дали някой е умрял, отколкото по всяковреме в миналото.

Лошата новина ли? Да, най-вероятно скръбните вести щепродължават. И тук не броим неочакваната смърт, когато умират хората, на които не им е време. “Презследващите 10 години, същите тези хора ще влязат в техните 80, а смъртта щедебне отвсякъде”, обобщава трагично Ник.