Жажадата за приключения никога не стихва при много от туристите, които използват всяка една възможност, за да се впуснат в поредното вълнуващо приключение. Съвременните круизи стават все по-популярни сред пътешествениците, търсещи едно по-различно преживяване по време на екскурзия. Пътуването с кораб предлага условия за забавление и отдих, които не винаги са достъпни при обичайните начини за придвижване – със самолет, кола или автобус. Круизният туризъм може да е речен, морски и океански, но и двата случая можете да се възползвате от топ оферти и много екстри.

Предимства на круизните екскурзии

Семейните почивки и екскурзии включват ранна подготовка, която засяга много въпроси – избора на транспорт, хотелско настаняване, посещение на забележителности, запознаване с правилата на държавата/държавите, които ще бъдат посетени, набавяне на нужната документация и прочее. Ако сте решили този път да се възползвате от възможностите, които екзотичните круизи предлагат, е добре да сте наясно и с реалните предимства на този вид екскурзии. А именно:

  • По-голямо удобство за туристите. Круизните кораби предлагат интересни обиколни турове, които дават шанс да се видят повече места за кратко време. Хубавата храна и уелнес преживяването е допълнение към всичко останало;
  • Приятно планиране. Стресът покрай организирането на семейната почивка е нещо стандартно, но с круизите ще забравите за него. На кораба има всичко необходимо, за да е релаксацията пълноценна, а вие на свой ред да не мислите за тривиални казуси, като намирането на добър ресторант или резервиране на полети;
  • Възможност за тематични пътувания. Има круизи според интереси, което ще ви помогне да намерите нови приятели и дори съмишленици. Някои екскурзии са с образователна насоченост, други с фокус към изкуството, а трети акцентират на археологията;
  • Лукс и контакт с природата. Ако сте на екзотично круизно пътешествие, ще можете да се докоснете и до двете. От една страна, удобството, което корабът предлага, а от друга – приказната фауна и флора, която ви заобиколя. Ще имате усещането, че се намирате в Рая;
    “Отпуск” от модерните технологии.
  • Круизите са отлична възможност да забравите за дълго време за интернет, социалните мрежи и писането на имейли – време е да освободите ума си от всичко това, да разширите мирогледа си и да се заредите с нови сили;
  • Круизите са подходящи за соло пътници. Дори и да нямате половинка, с която да споделите красотата на морската шир, има голяма вероятност да срещнете нова любов по време на престоя си на кораба. Ето още една причина да заложите на точно този вид пътувания, а не на стандартните.

Круизите са изцяло адаптирани към съвременния туризъм, което ги прави и толкова предпочитани. Техните предимства са невероятно много, но най-голямото е опцията да се видят повече държави, без постоянно да сменяте хотела си, да купувате самолетни билети и др. Това е една чудесна алтернатива и на автобусните екскурзии, които за някои хора са доста изтощителни и със сигурност не толкова атрактивни, колкото са тези с кораб.

Защо да ги изберете пред стандартните?

Всеки вид туризъм има своите предимства и недостатъци, но ако искате тотална промяна в кариерата си на вечен пътешественик, е дори задължително да се качите на вълнуващ круиз и да се потопите в неговата магия. Преди да изберете маршрута, обмислете финансовите си възможности и продължителността на пътуването – има както турове за няколко дни, така и околосветски обиколки, които траят до над 100 дни.
Друга много важна подробност, която се определя и като предимство, е разнообразието от дестинации – Егейско и Адриатическо море, Френска Ривиера, Британски острови, Канарски острови и др. По-отдалечените и екзотични места са също отличен вариант, но за тях ще трябва да заделите повече време и доста по-голям бюджет.

Какво включва подготовката?

Ако сте решили да пътувате с кораб, идва ред и на подготовката. Тя е малко по-различна от тази за една обичайна екскурзия с кола или самолет, защото все пак става дума за пътешествие по вода Съгласно дестинацията, която сте избрали, е нужно да се погрижите за следните неща:

  1. Направете така, че да сте документално изрядни. Уверете се, че имате валидна лична карта, паспорт и виза (за някои страни).
  2. Ако предстои да пътувате до екзотична страна, направете задължителните ваксини – това важи изключително за Африка и Азия, където рискът от зарази е съществен.
  3. Заемете се с оправянето на багажа отрано. Това ще направи подготовката по-приятна, а вие ще имате възможност да обмислите всяка една малка подробност. Важно е да знаете, че круизите не поставят рестрикции за размера на куфарите, което е доста голямо удобство за семействата с деца.
  4. Обменете валута, защото на кораба се позволяват плащания с евро и долари. Възможно е обаче да използвате и кредитната си карта.

Круизът е приключение, което се превръща в мил спомен за цял живот. Насладете се на всеки миг на борда и почувствайте свободата от пътуването с кораб!