За втора поредна година „Реките на Града“ съживява коритото на Владайска река в района на Лъвов мост и превъръща едно от най-запустелите пространства в столицата ни в място за отдих, забавление, спорт и култура.

Инициативата беше стартирана от “Колективът” през 2020 г. цел да трансформира и социализира софийските реки. От тогава идеята набра сила и се разпространи и в други български градове, обединявайки около себе си граждани, организации, бизнес и институции.

Реките на София

Снимка: Фондация “Колективът”

Коритата на Перловска и Владайска от десетилетия са сред най-пренебрегнатите и недостъпни места в центъра на столицата. Въпреки това те имат потенциал да се развиват като жизнени обяществени пространства, позволявайки на столичани да се доближат до природата. „Реките на града“ е първата дългосрочна инициатива за подобряване и социализиране на софийските реки. Чрез архитектурен дизайн, тактически намеси се променя представата за тях и се отваря път към едно по-различно бъдеще.
На 17.02.2021 г. стартира второто издание на събитието Реките на София – с атрактивен дизайн, създаден от млади български архитекти. Осигурен е лесен достъп до Владайска река, както и озеленяване, мостове, сянка, барове, сцена и украса. Почистеното и облагородено речно корито ще се превърне в място за изкуство, музика, спорт и отдих. Участват множество местни музиканти, артисти и културни и обществени организации.
Програмата включва огнено шоу, куклен театър, открити уроци по йога и танци. Изложба на съвременно изкуство е организирана от Пойема колектив. В неделя, 19.09. посетителите могат да чуят лекция на Rewilding Europe за потенциала на реките да станат отново хабитати за диви животни, а Саша Безуханова от Move.bg ще говори за устойчивото развитие. Събитията на този ден са под патронажа на програмата Нов европейски Баухаус към Европейската комисия, който е официален партньор на събитието и на фондация „Колективът“. Почти всички дейности са безплатни. Намесата се провежда с подкрепата на Столична община. Събитията и културната програма ще бъдат съобразени с всички влезли в сила противоепидемични мерки.

Реките на София

Снимка: Фондация “Колективът”

Програма:
17.09., петък
18:30 – DJ SMYAH
19:00 – stand up comedy – “Inside Joke”
19:40 – огнено шоу
18.09., събота
16:00 – открит урок по йога с Александра Маслева
20:00 – музикално участие на Петко Славов
21:00 – музикално участие на Vick
19.09., неделя
17:00 – лекция за бъдещето на реките – Rewilding Europe
18:00 – лекция за устойчивото развитие на Саша Безуханова, Move.bg
19:00 – лекция на бюро “Творческа Европа” към ЕК
20:00 – кинопрожекция – Greenpeace
21.09., вторник
19:00 – Орлин Дорянов и Добри Атанасов – изкуство над реката
20:00 – Ангел Маринов / Танго – музика
21:00 – Танго – танци и пърформанс
24.09., петък
19:00 – музикално участие – Anjay
20:00 – музикално участие – DJ SMYAH
21:00 – музикално участие – Ivan Shopov
25.09., събота
11:00 – куклен театър – „Роден под щастлива звезда“
14:00 – литературно четене, част от уъркшопа „Как да пишем за природата“ на Фондация „Елизабет Костова“ с писателя Димитър Кенаров
17:00 – представяне на „Танца на реката“ и работна група за африкански танц с Мария Коса
18:00 – музикална инсталация с народни песни “Седемте чудеса на България”
19:00 – открит урок по суинг танци със Swing Society

26.09., неделя
16:00-19:00 – Magic Bar шоу
19:00 – музикално участие на Albena Taneva
21:00 – танцов спектакъл с огън

Във всеки един от дните посетителите могат да се разходят из квартала с Free Sofia Tour.

Реките на София

Снимка: Фондация “Колективът”

Партньори: Столична община, Бюро „Творческа Европа“ към Европейската комисия, Програма „Нов европейски Баухаус“ към Европейската комисия, Rewilding Europe, Фондация „Елизабет Костова“, Камара на архитектите в България, Софияплан към Столична община, Raynovski Architects, Imp-Act Agency, Free Sofia Tour, КвАРТал, Poiema Collective, Скрит лимон

Главни спонсори: Settle, Fashion Days

Спонсори: PERI България, Heineken, Hotel Lion, ЦКБ, Cacadu, Башев 09, Стройрент, Botanic Lab, Bee Solutions, Sunny Gardens, Левент

Чрез тактически градски намеси заедно създаваме отворен и зелен град за хората.
Заповядайте!