Със събраните данни само от първите девет месеца, учените са 90% сигурни, че 2016 ще счупи световния рекорд за най-топла година. Температурите от януари до септември са 1.2° C наднормалните равнища. Световната метеорологична организация твърди,че градусите ще останат достатъчно високи и заостаналата част от годината, пише Мат Макграт от BBC.

За горещата 2016-та е виновен Ел Ниньо – влиянието от температурните колебания втропическата част на Тихия океан, но най-значимият фактор за високите градуси продължават да бъдат емисиите на въглеродния диоксид.

Предварителниятотчет за състоянието на глобалния климат през тази година е даден вначалото на годината, още след Споразумението за климата, приетона конференция в Париж. В документа се казва, че се очаква до септември температурите да скочат с 0.88 надсредното за периода между 1961-90, която СМО използва в своето изходно ниво. Цялата2015-та, която счупи предишния рекорд от значително количество, е с 0,77 надсредното 1961-90.

Докато все още оставатняколко месеца, за да изпратим тази година, предварителен анализ наданните от октомври показва, че 2016-та е на път да надминенивото от 2015-та, която от своя страна счупи предишния рекорд за високи градуси през 2014-та.

“Ощеедна година. Друг рекорд. Високите температури, които видяхме през 2015 г., ще бъдат надминати през 2016 г.”, казва генералниятсекретар на СМО – Петтери Таалас.

“Внякои части на Русия в Арктика, температурите сабили 6°C до 7°C над дългосрочните средни стойности. Много други арктическии под-арктическите региони в Русия, Аляска и северозападна Канада са с най-малко3°C над средното ниво. Ние използваме за измерване натемпературните рекорди дробната част от градуса,и в това е разликата”, споделя г-н Таалас.

Вдоклада се подчертава фактът, че другите дългосрочни показатели на изменениетона климата също са надминали миналогодишните рекорди. Размерът на парникови газове ватмосферата продължава с възходящ темп през2016-та. Арктическият морски лед продължава да се смалява, докато ледената покривка на Гренландия показва многоранно топене през тази година.

Експерти смятат, че явлениетоЕл Ниньо е изиграло голяма роля, за да скочат температурите през тази и миналата година. Но по-голямата част от затоплянето всъщност идва от натрупването напарникови газове. И въздействиетона това затопляне се проявява в широк мащаб.

“Заради изменението на климата появата на екстремни явления се е повишила”, каза Петтери Таалас. “Горещите вълни и наводнения стават все по-редовни.Покачването на нивото на морето се е увеличило с появата на бури, свързани с тропическициклони,” твърди още той.

Учените подчертават,че доказателствата за реалността на изменението на климата става все повече през цялото време. “Свидетели сме на въздействията от изменението на климата секстремните метеорологични условия”, споделяд-р Питър Стот, който води екипа за изменението на климата в Националната метеорологична служба на Обединеното кралство. “Една степен разлика може да звучи сравнително малко,но в контекста на такъв стабилен климат, който имаме презпоследните хилядолетия, и с бързината на това затопляне, ние сме свидетели на това как климатът се променя.”

Според анализа наСМО, 16 от 17-те най-топли години са били регистрирани през този век. Единственото изключение е 1998 година.